Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren Mezopotamyalılar Dil ve Kültür Araştırma ve Geliştirme Derneği’ne silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda dernek binasına 2 mermi isabet ederken, olayla ilgili 1 kişi gözaltına alındı.
Saldırının ardından DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
“Kürtçeye yönelik tahammülsüzlüğün açık bir sonucu”
Sayyiğit, saldırının Kürtçeye yönelik tahammülsüzlüğün sonucu olduğunu belirterek olayı kınadı. Faillerin bir an önce bulunması çağrısında bulunan Sayyiğit, saldırıların demokratik toplum açısından tehdit oluşturduğunu ifade etti.
Sayyiğit açıklamasında, “Mezopotamyalılar Dil ve Kültür Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin Çerkezköy’de silahlı saldırıya uğraması Kürtçeye yönelik tahammülsüzlüğün açık bir sonucu” ifadelerini kullandı.
“Anadili, varlığın kendisidir”
Kürtçenin ve anadilinde eğitimin önemine dikkat çeken Sayyiğit, halkın yıllardır anadili konusunda mücadele verdiğini belirtti. nSayyiğit, anadilin kültürel mirasın taşıyıcısı olduğunu vurgulayarak devletin anadilinde eğitim konusunda gerekli duyarlılığı göstermediğini savundu.
“Kürtçe dernekleri önemli rol üstleniyor”
Kürt dili derneklerinin bu süreçte önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Sayyiğit, Kürtçenin yaşamın her alanında daha görünür hale gelmesinin toplumsal normalleşmeye katkı sunacağını söyledi. Sayyiğit, farklı dillerin ayrışma nedeni değil, toplumsal paylaşım ve zenginlik unsuru olabileceğini belirterek anadilin görünür kılınması ve kamusal desteğin artırılması çağrısında bulundu.





