Van–Hakkâri karayolunda 13 Nisan’da Akçalı mevkiinde meydana gelen heyelan sonrası devam eden ulaşım sorunu, Van Kent Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasıyla yeniden gündeme taşındı. Demokratik Kurumlar Platformu öncülüğünde yapılan açıklamada, yaklaşık 20 gündür süren kesintili ulaşımın bölge halkını ciddi şekilde mağdur ettiği ifade edildi.

“Krizin Sorumlusu İhmal ve Yetersiz Altyapı”
Basın açıklamasında, Van–Hakkâri yolunda yaşanan krizin sadece doğal bir afet sonucu olmadığı, yıllardır bilinen zemin risklerine rağmen gerekli önlemlerin alınmamasından kaynaklandığı belirtildi.
Açıklamada, kalıcı çözümler üretilmemesi ve alternatif yol planlarının hayata geçirilmemesinin bugünkü tablonun temel nedeni olduğu vurgulandı.
“Kontrollü Geçişler Sorunu Çözmüyor”
Platform temsilcileri, yolun kontrollü geçişlerle açık tutulmasının sorunu çözmediğini ifade ederek, araçların uzun kuyruklarda beklediğini ve ulaşımın fiilen aksadığını dile getirdi.
Yağışlı havalarda riskin arttığına dikkat çekilerek, mevcut uygulamanın güvenli ve sürdürülebilir olmadığı ifade edildi.
Sağlık ve Yaşam Hakkı Vurgusu
Açıklamada en dikkat çekilen başlıklardan biri sağlık hizmetlerine erişim oldu. Hasta sevklerinin geciktiği, acil durumlara müdahalenin zorlaştığı ve cenaze nakillerinde ciddi gecikmeler yaşandığı belirtilerek, durumun insani bir krize dönüştüğü ifade edildi.
“Şırnak Üzerinden 10 Saati Aşan Yolculuklar”
Van ile Hakkâri arasındaki doğrudan ulaşımın kesilmesi nedeniyle vatandaşların Şırnak güzergâhını kullanmak zorunda kaldığı, bu durumun yolculuk sürelerini 9–10 saate kadar çıkardığı hatırlatıldı.
Ekonomik Hayat da Etkilendi
Basın açıklamasında, ulaşım krizinin yalnızca bireysel değil, bölgesel ekonomik etkiler de yarattığı ifade edildi. Ticaretin yavaşladığı, lojistik akışın aksadığı ve günlük yaşamın zorlaştığı dile getirildi.
“Kalıcı Çözüm Çağrısı”
Açıklamanın sonunda yetkililere çağrıda bulunularak, geçici çözümler yerine kalıcı altyapı yatırımlarının hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Van–Hakkâri yolunun yalnızca bir ulaşım hattı değil, bölge için hayati bir bağlantı olduğu vurgulandı.





