Vanlılar, İsrail'i lanetledi

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi çatısı altında bulunan 50 STK temsilcisi ve Filistin'e Destek Platformu, İsrail'in, yüzlerce masum insanın hayatını kaybetmesine neden olan Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı sert bir dille lanetledi.

Vanlılar, İsrail'i lanetledi

Hz. Ömer Camii avlusunda bir araya gelen Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi çatısı altında bulunan 50 STK temsilcisi, Filistin'e Destek Platformu üyeleri ve Vanlılar, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırısına büyük tepki gösterdi.

Vanlıların yoğun ilgi gösterdiği basın açıklaması, Gazze'de hayatını kaybedenler için kılınan cenaze namazı ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Sık sık sloganlar atan vatandaşlar, tüm dünyanın gözü önünde cereyan eden ve insanlığın seyrettiği bu vahşi katliamın bir an önce son bulmasını istedi.

İsrail'in Gazze'de bulunan Baptist Hastanesi'ne düzenlediği, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesi, Türkiye genelinde olduğu gibi Van'da da tepkilere neden oldu. Hz. Ömer Camii avlusunda bir araya gelen Vanlılar, tekbirler getirerek İsrail'i protesto etti. 'Katil İsrail', 'Kahrolsun İsrail', 'Katil İsrail Filistin'den defol' sloganları atan kalabalık, Gazze'deki vahşetin biran önce son bulması için dua etti.

UCA: "ALÇAK TERÖR SALDIRISINI LANETLİYORUZ"

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi çatısı altında bulunan 50 STK temsilcileri ve Filistin'e Destek Platformu adına basın açıklamasını okuyan Van SDİ Dönem Sözcüsü Mehmet Ali Uca, "Yüzlerce masum sivilin olduğu Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombaladığı alçak terör saldırısını lanetliyoruz. Katliamda şehit olan mazlumların Filistinlilere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bir asırdan uzun bir süredir Siyonist işgalci çetenin Filistin halkına ve topraklarına yönelik uyguladığı sistematik işgal ve katliam devam etmektedir. Topyekûn bir soykırım hedefiyle hareket eden işgalci siyonistler, her geçen gün işgali genişletmekte, ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'yı necis postallarıyla kirletmekte, bu kutsal beldenin kutsiyetini hiçe saymakta ve adeta bütün bir İslam âlemine meydan okumaktadır. Filistin halkı, soykırım ve işgal karşısında meşru müdafaa hakkını kullanarak kendi topraklarını, vatandaşlarının canını ve İslam ümmetinin izzetini ve şerefini korumaktadır. Her gün şehit vermesine rağmen, direnişi cephe cephe büyüten Filistin halkının şanlı direnişini selamlıyoruz. Biliyor ve inanıyoruz ki mazlum olmak erdem değildir, zulme karşı direnmek erdemdir! Erdemli Filistin halkının haklı mücadelesinde muvaffak olması için dualarımızı gönderiyoruz. Yüce Allah yardımcıları olsun, onları muzaffer kılsın!" dedi.

UCA: "FİLİSTİNLİ MÜSLÜMANLAR, İŞGALE KARŞI DİRENİŞLERİNDE YALNIZ BIRAKILMAMALIDIR"

Filistin halkının yalnızca kendi topraklarını savunduğunu söyleyen Başkan Uca, "İslam ülkelerinin izzetini ve şerefini de savunmaktadır. Hal böyleyken Müslümanların resmi-sivil tüm unsurları ekonomik, askeri ve manevi olarak Müslüman kardeşlerinin yanında yer almalıdır. Filistinli Müslümanlar, işgale karşı direnişlerinde yalnız bırakılmamalıdır. Bu savaş İsrail'de yaşayan herkes için bir değişim başlangıcıdır. Bundan sonra nerede yaşıyor olurlarsa olsunlar tüm Siyonistler bu endişeyi taşıyacaklardır. Aksa Tufanı; Mossad ve İsrail için çok büyük bir prestij kaybı oldu. Çizmeye çalıştıkları imaj, verdikleri büyük güvenlik zafiyeti nedeniyle yerle bir oldu. Bu görüntüler aksi bir dalga oluşturma ihtimali barındırsa da, İsrail komutanları dâhil bu görüntülerin verilmesi, Filistin direnişi adına büyük bir zaferdir. İlk kez Filistinliler İsrail'e büyük bir aşağılanma hissi yaşatıyor. İsrail 1973 sonrası en büyük şoku yaşıyor demek doğru olur. Yaşananları sadece Gazze'ye de sıkıştırmamak gerekir. Kudüs, 48 toprakları, Batı Şeria, diaspora, Doğu Akdeniz derken Filistinlilerin yaşadığı tüm topraklarda ve ilgilendiren konularda kapsamlı hak ihlalleri olduğunu muhakkak belirtmek gerekir. Yaşananlar 2021'in devamıdır" diye konuştu.

UCA: "SİYONİZM, İSLAM DÜNYASININ BAĞRINA SAPLANMIŞ ZEHİRLİ BİR HANÇERDİR"

Siyonist çetenin işgal ettiği Filistin topraklarından defolması gerektiğini belirten Başkan Uca, "İşgalci çeteyi, gelinen aşamada katliamcı ve işgalci uygulama ve politikalarından vazgeçmesi, Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kaldırması ve yeni bir katliama girişmemesi konusunda uyarıyoruz. Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi olarak; Filistin'i, Başkenti Kudüs olan, Doğusu ve Batısıyla bölünmez bir bütün ve İslam'ın mukaddes toprakları olarak görüyoruz. İslam Dünyasını, işgal altında olan ilk kıblesi için bütün ayrılıklarını bir kenara bırakmaya, Filistin'e sahip çıkmaya ve kardeşlerinin yanında durmaya davet ediyoruz. Unutulmamalıdır ki Siyonizm, İslam Dünyasının bağrına saplanmış zehirli bir hançerdir. Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi olarak bir kez daha en yüksek sesle haykırıyoruz ve diyoruz ki; canımızla, kanımızla, malımızla ve evlat u iyalimizle ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın ve Müslüman kardeşlerimizin yanındayız. Filistin'in ve Mescid-i Aksa'nın özgürlüğüne giden her meşru eylemin yanındayız ve destekçisiyiz. Bu yolda üzerimize düşen her türlü fedakârlığı yapmaya hazırız. Dünya Müslümanlarına selam olsun. Hakkı ayakta tutmak arzusunda olan tüm mücahitlere selam olsun. Filistin halkına selam olsun. Direnişe ve dirilişe selam olsun" ifadelerini kullandı.

ÇEVİK: "DÜNYA ÇOK YAKIN BİR ZAMANDA BU SİYONİSTLERDEN KURTULMAK İÇİN BİRLEŞECEKTİR"

Daha sonra açıklamalarda bulunan Van Peygamber Sevdalıları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Faruk Çevik, Kudüs'ün bir Arap davası olmadığını belirterek, "Kudüs tüm insanların davasıdır. Çünkü Kudüs kurtulsa, insanlık kurtulacak. Bu Siyonistler dünyanın baş belasıdır. Göreceksiniz dünya çok yakın bir zamanda bu Siyonistlerden kurtulmak için birleşecektir. Dünyanın her yerinde onlara karşı tepki var. Avrupa'da, Amerika'da ve her yerde onlara karşı tepki var. Çünkü onlar insanlığın düşmanı. Savaş çıkararak silah satarlar. Hastalık çıkararak ilaç satarlar. Fitne çıkararak, kriz çıkararak dolar satarlar. Onlar Necmettin Erbakan hocamızın dediği gibi işgalcidirler. Kudüs'ü çocuklarımıza anlatacağız. Eşimize, ailemize anlatacağız. Derneğimize, şehrimize anlatacağız. Anlatmazsak, şuarlanmazsak bu iş olmaz. Umutsuz olmayacağız. Bu bir dünya meselesi, insanlık meselesidir. Bugün siz burada toplanarak Kudüs'teki kardeşlerimizin cihatlarına ortaksınız. Onların gayretine ortaksınız. Sakın bunu unutmayalım. Onlar orada ölürken, biz burada rahat yaşayamayız. Onlar uyumazsa, biz uyumamalıyız. Orada çocuklar ölürken, parçalanırken, biz de Selahattin Eyyübi gibi kendimize gülmeyi haram kılmalıyız" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Hz. Ömer Camii İmam Hatibi Emin Akan tarafından Filistin halkı için dua edildi.

Basın açıklamasına katılan grup daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2023, 11:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER