Van Teknokent ile DAKA arasında iş birliği protokolü

Van Teknokent ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliğinde gerçekleştirilecek olan "Ben Girişimciyim" adlı girişimcilik ve iş fikri yarışması iş birliği protokolü, düzenlenen törenle imzalandı. Törende konuşan Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, "Üniversitemizde, ilimizde ve çevre illerde bulunan katma değer oluşturma potansiyeli yüksek girişimciler arıyoruz. Bu vesile ile iş fikrine güvenen herkesi yarışmaya başvuru yapmaya davet ediyorum" dedi.

Van Teknokent ile DAKA arasında iş birliği protokolü

  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi senato salonunda düzenlenen imza törenine Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcısı Sedat Yayla, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van Teknokent A.Ş Genel Müdürü Yasemin Yetkin, Van Teknokent Yönetim Kurulu Üyeleri Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van OSB Başkanı Memet Aslan, VATBO Başkanı Nayif Süer, Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar ve Giyim Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Çetin Karaduman, YYÜ Teknokent Kurucu Genel Müdürü Necat Görantaş, yönetim kurulu üyesi Adnan Selçuk, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı DAKA Planlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay ve öğrencileri katıldı.

  Van Teknokent olarak düzenlemiş oldukları yarışmada "İnovatif, topluma faydalı ve aynı zamanda ticarileşme potansiyeli yüksek olan iş fikirlerinin ortaya çıkmasını kolaylaştırmak ve uluslararası pazarlarda yer almalarını teşvik etmeyi amaçladıklarını vurgulayan Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, Van ve çevre illerde bulunan bireylerin girişimcilik potansiyelini arttırmayı, ulusal ve uluslararası piyasalarda rekabet edebilecek teknoloji düzeyi yüksek olan ürünleri üretebilen teknoloji tabanlı başlangıç firmalarının kurulmasını hedeflediklerini ifade etti.

   "ÖN KULUÇKA VE KULUÇKA HİZMETLERİ ÜCRETSİZ OLARAK SUNULACAKTIR"

  Rektör Şevli, 'Ben Girişimciyim' yarışmasının ilkinin geçtiğimiz yıl yapıldığını belirterek, "İlki 2020 yılında start alan "Ben Girişimciyim" yarışmasında birinci aşama elemeler gerçekleştirilmiş, planlanan eğitimler verilmiş fakat pandemi sebebiyle program sonlandırılmıştı. Bu yıl sürece, kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bugün itibarı ile geçen yıl 1. Aşama elemeyi geçen yarışmacılarımızın hakkı saklı kalmak üzere yeni girişimci adaylarımızın başvurularını almaya başlıyoruz. Geçen yıl elemeyi geçen yarışmacılarımız bu yıl 1. Aşamayı geçmiş sayılacaktır. Bu yarışma ile başvuruları alınacak yenilikçi iş fikirleri arasından en başarılı olanlar seçilerek bir prototipe dönüştürülmesi için eğitim, mentörlük ve finans desteği sağlanacaktır. Ayrıca iş fikri sahibi girişimci adaylarına Van Teknokent tarafından işletilen girişimcilik merkezi olan Start One adlı ön kuluçka ve kuluçka hizmetleri de ücretsiz olarak sunulacaktır. Start One ve Ben Girişimciyim bunlar bizim Teknokent'in kurmuş olduğu marka isimlerdir. Üniversitemizde, ilimizde ve çevre illerde bulunan katma değer oluşturma potansiyeli yüksek girişimcileri arıyoruz. Bu vesile ile iş fikrine güvenen herkesi yarışmaya başvuru yapmaya davet ediyorum. Çok ciddi bir potansiyelimiz var. İlimiz ve bölgemiz genç bir nüfusa sahip. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

  "GENÇ NÜFUS ANLAMINDA ÖNEMLİ BİR SAYISAL ÜSTÜNLÜĞE SAHİBİZ"

  DAKA olarak Van Merkez ama Bitlis, Hakkâri ve Muş illerine de hizmet veriyoruz ve genç nüfus anlamında önemli bir sayısal üstünlüğe sahibiz. Biz bu sayısal üstünlüğümüzü gerek bölge ekonomisine, gerek ülke ekonomisine, ülkenin sosyal hayatına, diğer teknolojik gelişmelere katma değer sağlayacak şekilde nitelikli birer birey haline gelmeleri için çok faaliyet yürütüyoruz. Ben Girişimciyim faaliyeti de bunlardan bir tanesidir. 2020 yılında ilk süreci başlatmıştık. Ön elemeleri yapmıştık ve pandemiden dolayı iptal etmek zorunda kaldık. Birinci aşamada seçilen girişimci adaylarının haklarının saklı kalmak üzere süreci yeniden başlatıyoruz. Fikri olan ama genelde maddi imkanı ve yol haritasını nasıl uygulayacağını bilmeyen, gençlerin fikirlerinin önce prototife  sonra da ticari birer değere dönüştürülmesi için süreci baştan sona gerek finans anlamında, gerek mentörlük anlamında destekleyeceğiz. Bu önemli iş birliğini hayata geçirmemize vesile olan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

  "ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA"

  Van OSB Başkanı ve Teknokent Başkan Vekili Memet Aslan güzel bir çalışmaya imza atıldığını belirterek, "İlimiz için, bölgemiz için, gençlerimiz için, özellikle teknolojik tabanlı güzel fikirleri olan, imkanı olmayan gençlerin bu süreçte yer almaları ve böyle bir imkanın sağlanması, desteğin verilmesi, çok kıymetlidir. Çok değerlidir. O gençlerimiz, gelip böyle çalışmaların içerisinde yer alsınlar ve güzel fikirlerle hem ilimize, hem bölgemize ve hem de ülkemize faydalı çalışmalar yapsınlar, çıktılar aslınlar" ifadelerini kullandı.

  "GİRİŞİMCİ SAYISINI ATTIRMAKTAN BAŞKA ŞANSIMIZ YOK"

  Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Van Teknokent Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Takva bu girişimden dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Teknokent'in son zamanlarda geliştirdiği fikirler ve bu fikirleri hayata geçirmesindeki azmi ve gayreti takdire şayandır. Girişimci sayısını attırmaktan başka şansımız yok. İş kuranların sayısın attırmaktan başka şansımız yok. Sloganik hale gelen iş aramayan, "iş aramayın iş kurun" şiarıyla bu kentte vergi verenlerin sayısını arttırma çabamızın bir çıktısı gibi görünüyor. Bunu çok önemsiyorum. Umarım bu yarışmaya katılacak tüm gençlerin proje fikirleri çok başarılı, uygulanabilir bir sonuca evrilir. Bizde Van TSO olarak benzer bir uygulamayı hayata geçireceğiz. Maaş üretenlerin sayısını arttırmamız lazım. Girişimci sayısı arttırmamız lazım. Ülkemiz bu konuda maalesef yeterli bir düzeyde değil. Biz Van TSO olarak, imkan ve olanaklarımızı bu anlamda bir gelişme, bir değişim-dönüşüm sağlamasına seferber etmeye çalışıyoruz. Bu proje sonunda icat çıkaracak arkadaşlara Van TSO'nun da mutlaka bir taltifinin de olacağını ifade edeyim" dedi.

   "2021 YILINDA DA BU GİRİŞİMCİLİK YARIŞMASI ÇOK DAHA KIYMETLİ OLACAKTIR"

  Van Teknokent A.Ş Genel Müdürü Yasemin Yetkin ise, "Tüm kurumlarımızın koordineli bir şekilde girişimcilik eko sistemini geliştirmek amacıyla gerçekleştirmeyi planladıkları tüm etkinliklerde yer alması gerçekten Van için ve bölge için çok kıymetli ve değerlidir. Geçtiğimiz yıl girişimcilik yarışması için 260 başvuru aldık. Bunlardan ilk elemeyi 130 kişi geçti. 130 kişinin eğitimlerini ve mentorluklarını gerçekleştirdik. 46 tane mentorluk yaptık. Bizler için çok kıymetli bir dönem oldu. Umarın 2021 yılında da bu girişimcilik yarışması çok daha kıymetli olacaktır. Biz bunları Türkiye'ye tanıtacağız. Girişimciliğin arttırılması, geliştirilmesi ve özellikle eko sistemin geliştirilmesi açısından herkese teşekkür ediyorum. Yarışmanın tüm bölgemize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

  Rektör Yardımcısı Sedat Yayla, VATBO Başkanı Naif Süer, Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar ve Giyim Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Çetin Karaduman, YYÜ Teknokent Kurucu Genel Müdürü Necat Görantaş ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı DAKA Planlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay ise bu girişimin hayırlara vesile olmasını diledi.

  KİMLER NASIL BAŞVURABİLECEK?

  Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı, Teknoloji tabanlı, gerçekleştirilebilir, yenilikçi ve ticari değere sahip iş fikri sahibi, başvuru tarihi itibariyle 18 yaşından gün almış, hali hazırda herhangi bir şirketin ortaklık yapısında yer almayan, en az iki üyeli bir takım sahibi olan herkesin başvuru yapabileceği yarışmanın son başvuru tarihi 30.04.2021 olup yarışmaya başvurular bengirisimciyim.com adresi üzerinden online olarak yapılabilecek.

  Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 12:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER