Van-Habur Yolu gündemde

Şubat 2011 yılında dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu tarafından müjdesi verilen ve Van'ı Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Habur Sınır Kapısı'na bağlayacak olan 403 kilometrelik karayolunun yapımı yeniden gündeme geldi. Söz konusu yol güzergâhında 12 tünelle Şırnak ve Van'ın birbirine bağlanacağı ifade edilmişti.

Van-Habur Yolu gündemde

Van ile Şırnak arasında yaklaşık 6 saatlik yolun kısaltılması ve güzergâh değişimine vesile olacak olan 'Van-Habur Yolu' son günlerde yeniden gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şırnak ve Van ziyaretleri öncesi, kentin siyasetçilerinin söz konusu yolu gündeme getirmesi bekleniyor.

2011 yılının Şubat ayında; Dönemin Van Valisi aynı zamanda mevcut İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Van'ı, Çatak İlçesi güzergâhından, Habur Sınır Kapısı'na bağlayacak olan 403 kilometrelik karayolunun yapımına, söz konusu ay içinde başlanacağını açıklamıştı.

Aradan geçen 13 yıllık süre zarfında söz konusu yol yapılmadı.

Dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu, dönemin Karayolları 11. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu'ndan uydudan çekilen harita üzerinden geçiş güzergâhı ile ilgili brifing almış ve kamuoyuna açıklamalarda bulunmuştu.

Şu an İçişleri Bakan Yardımcısı olan Münir Karaloğlu, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2011 yılı ödeneği de ayrılan Van-Habur yolunun tamamlanması halinde, söz konusu yolun 136 kilometre kısalacağı müjdesini vermişti.

SÖZ KONUSU YOL YENİDEN GÜNDEMDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerel seçimler kapsamında Şırnak ve Van ziyareti öncesi, Çatak İlçesi güzergahında yapılması planlanan 'Van-Habur Yolu' yeniden gündeme geldi.

Van'ın, Şırnak ve devamında Irak'a ulaşımında da büyük kolaylık sağlayacak olan yol ile ilgili özellikle Şırnak cenahında yoğun istek olduğu görülüyor.

Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesi yaptığı açıklamada; en öncelikli taleplerinden birinin Van Yolu Projesi olduğunu söyledi. Yarka söz konusu yolun bir an önce tamamlanmasını istediklerini dile getirdi.

Öte yandan yaklaşık üç yıl önce bir açıklama yapan Dönemin Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şırnak-Van yolunun sarp dağları üzerinde, toplam uzunluğu 15 kilometreyi bulan, 12 adet tünel yapılacağını belirtmişti.

Dönemin Valisi Pehlivan, "Projenin tamamlamasıyla Şırnak-Van yolunda 160 kilometre kısalma gerçekleşecek ve mesafe 190 kilometreye düşecek. Konfor ve ekonomik açısından daha az masraflı bir seyahat olacaktır. Söz konusu yeni yol birçok fayda sağlayacaktır. Hem vatandaşlarımız daha güvenli şekilde hayvancılık ve yayla faaliyetlerini gerçekleştirebilecek, hem de Van yolu daha konforlu hale gelecek" ifadelerini kullanmıştı.

Şimdi söz konusu yol yeniden gündemde. Vatandaşlar ise Şırnak'a 6 saat boyunca zor bir yolculuk yaptıklarını belirterek, Gevaş, Tatvan, Siirt üzerinden gitmektense, Çatak üzerinde yapılacak olan yeni yolu tercih etmeyi arzuladıklarını dile getiriyor.

Söz konusu yol ile ilgili Şırnak Uludere üzerinde bir tünelin yapımının sürdüğü ve ışığın görüldüğü belirtiliyor. Öte yandan yapılacak olan yol üzerinde güvenlik kulelerinin de olacağı ve güvenliğin sağlanacağı ifade edildi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: BİŞAR ULUTAŞ

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2024, 09:49
YORUM EKLE
YORUMLAR
VAN VİZYONU
VAN VİZYONU - 2 ay Önce

Van - Şırnak- Habur Yolu, Van Çevre Yolu, Van - Hakkari Güzeldere Tüneli, Bahçesaray Çığ Tünelleri, Çatak Çığ Tünelleri, Kuzey Van Gölü Demiryolu Projesi, Sınır Kapıları, Van Otogarı, Van Stadyumu gibi hayati önemdeki birçok proje yıllar yılıdır yapılmayı bekliyor. İnşaAllah VAN HALKI bu projeleri ve çok daha fazlasını 2024'te görür.

Murat
Murat - 2 hafta Önce

Sabırla bekliyoruz

SIRADAKİ HABER