Van Gölü'nün kıyı şeridi işgal altında

Dünyanın en büyük tuzlu ve sodalı gölü olan, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın düzenlediği uzay fotoğraf yarışmasıyla adını dünyaya duyuran Van Gölü'nün kıyı şeridi bazı kurum ve kişilerin işgali altında.

Van Gölü'nün kıyı şeridi işgal altında

Özellikle şehir merkezine yakın, ağaçlık alanları işgal eden kurumlar yüzünden göle girmek isteyen vatandaşlar, uzak yerlere gitmek zorunda kalıyor. Birçok kurum ve kişi tarafından işgal edilen Van Gölü kıyı şeridi, vatandaşlara zorluk yaşatıyor.

Son dönemlerde kuraklık yüzünden sık sık gündeme gelen Van Gölü'nün kıyı şeridi kurumlar tarafından işgal ediliyor. 3 bin 713 metre kare alanı ile Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'ndeki işgal her geçen gün artıyor.

Özellikle Edremit- Gevaş arasındaki Van Gölü şeridi kurumlar tarafından işgal edilirken, Tuşba'daki Mollakasım, Ayanıs ve Amik Kalesi civarındaki sahil şeridi ise yazlıkçılar tarafından resmen işgal ediliyor.

Kentte sıcaklık yüksek seviyelere ulaşırken, hafta sonları Van Gölü'ne girmek isteyen vatandaşlar büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Edremit- Gevaş arasında göle girmek isteyen vatandaşlar kurumların sahil şeridini işgal etmesinden dolayı birçok noktada göle giremezken, Tuşba Mollakasım, Ayanıs ve Amik Kalesi civarında ise yazlıkçılar yüzünden göle giremiyor.

Tuşba'da birçok noktada sahile yakın yazlık yapanlar, sahil şeridinin büyük bir bölümünü kendileri için kapatırken, bundan kaynaklı vatandaşlar birçok noktada göle giremiyor.

Kıyı Kanunu'na göre göl ve denizlerin etrafı özel mülkiyetlerle çevrilemezken, plaj niteliğinde olan birçok nokta kurumlar ve bazı vatandaşlar tarafından işgal edilmiş durumda.

Van Gölü sahillerinin birçok yerinde vatandaşlara bedel ödemeden göle girilmesine izin verilmezken, duruma tepki gösteren vatandaşlar, soruna çözüm bulunmasını istiyor.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2023, 12:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER