Van Gölü çamurdan arındırılıyor

Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğine sahip olan Van Gölü'nde başlatılan dip çamur temizliği aralıksız bir şekilde devam ediyor. Van Büyükşehir Belediyesi, çamur temizliğini hummalı bir şekilde sürdürürken, bugüne kadar 1,5 metreküp dip çamur çıkarıldı.

Van Gölü çamurdan arındırılıyor

Van Gölü'nü gelecek nesillere daha temiz ulaştırmak için çalışmalarını sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi, Van Gölü için hayati öneme sahip olan dip çamur temizliği çalışmasını aralıksız bir şekilde sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde 'Van Gölü'nü Koruma Eylem Planı' çerçevesinde Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi'nin Van Gölü'nün temizlenmesine yönelik başlattığı çalışmalar hızla devam ediyor.

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nü kirlilikten arındırmak için başlatılan dip çamuru temizleme çalışmalarında 1.'inci etap tamamlanırken, 2'nci ve 3'üncü etapta ise çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyonunda 100'lerce araç ve personelle sürdürülen çalışmasında bugüne kadar yaklaşık 1,5 metreküp balçık ve dip çamuru temizlendi. Tuşba İlçesi İskele Mahallesi sahil kısmında başlatılan 1'inci etap çalışmaları tamamlandıktan sonra bölgede çok sayıda kuş türü yeniden görülürken, temizlik yapılan alanda vatandaşlar da zaman geçirebiliyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele 15 Temmuz Şehitler Parkı arasındaki 2'nci etap ile İpekyolu İlçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmındaki 3'üncü etapta ekipler yoğun bir çalışma yürütüyor. Temmuz 2021'de başlatılan temizlik çalışmaları kapsamında 14 kilometrelik sahil bandında 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru çıkarılması planlanıyor.

3 bin 755 kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü kirlilikten arındırılıyor. Büyükşehir Belediyesince başlatılan balçık ve dip çamuru temizliği çalışmaları ile Van Gölü'nün gelecek nesillere daha temiz bir şekilde bırakılması amaçlanıyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyonunda 2 yılı aşkındır süredir titizlikle sürdürülen temizlik çalışmasında bugüne kadar yaklaşık olarak 1,5 milyon metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı.

Turkuaz görüntüsü, mavi bayraklı plajları ve sahilleri ile görenleri kendine hayran bırakan Van Gölü, dip çamur temizliğinin tamamlanmasıyla daha temiz olacak. Önceki arıtma tesisinin yetersiz olması nedeniyle ciddi anlamda kirlenen Van Gölü'nde başlatılan dip çamur temizliği aralıksız bir şekilde sürüyor.

Van Büyükşehir Belediyesi'nin kendi öz araçlarıyla kıyı kesimlerde sürdürdüğü dip çamur temizliği ile Van Gölü artık daha temiz olacak. Geçtiğimiz yıl başlatılan dip çamur temizliği ile Van Gölü kirlilik tehditlerinden kurtulurken, daha önce atık sulardan oluşan dip çamuru ise kötü kokuya neden oluyordu.

Dip çamurunun temizliği için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan mekanizmayla çalışmalar sürerken, dip çamurlarının temizlenmesinin ardından sahiller kötü kokudan arınacak. Van halkını sahillerle buluşturmak için çalışmalar yürüten Van Büyükşehir Belediyesi, Van Gölü'nü daha temiz bir hale getirmek için çabalıyor.

"VAN GÖLÜ DAHA TEMİZ OLACAK"

Van Gölü sahilinde dip çamuru temizliği yapılan bölgede yürütülen çalışmaları takip eden Van Valisi Ozan Balcı, Van Gölü'nün temiz tutulması için yoğun bir çaba gösterdiklerini söyledi.

Vali Balcı burada yaptığı denetimin ardından yaptığı açıklamada, "Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi olarak Van Gölü'nde çalışma yürütüyoruz. Şu ana kadar 1.5 milyon metreküp dip çamur temizliği yaptık. 1 milyon metreküp daha çamur temizleyeceğiz. Van Gölü'nü korumamız gerekiyor. Sadece dip çamuru temizliği yapmıyoruz. Muradiye, Çaldıran, Gürpınar, Özalp ve Saray ilçelerimize 5 yeni arıtma tesisi yapıyoruz. Tamamlandıktan sonra Van Gölü daha temiz olacak" ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: NİHAT AKARSU

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER