Van dâhil 23 ilde Filistin'e destek…

Aralarında Van'ın da olduğu 23 şehirde, 'İsrail'le Ticaret, Filistin'e İhanet' temalı nöbet etkinliği düzenlendi. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Kent Meydanı'nda bir araya gelen Vanlılar, Filistin'de yaşanan zulmü bir kez daha sert bir dille kınadı.

Van dâhil 23 ilde Filistin'e destek…

'Van'da Nöbetteyiz' etkinliği kapsamında Kent Meydanında bir araya vatandaşlar, 7 Ekim'den bu yana devam eden soykırımı lanetlendi. İsrail'le her türlü ticaretin son bulması için çağrıda bulunan Vanlılar, bu süreçte İsrail'le ticaret yapanların Gazze'ye ihanet ettiğini ifade ettiler.

Filistin halkı 7 Ekim'den bu yana tüm dünyanın gözleri önünde atalarından kendilerine miras kalan topraklarında soykırıma maruz kalırken, Müslüman ülkelerinin ise herhangi bir müdahalede bulunmaması tepkilere neden oluyor.

İsrail askerleri, Gazze Şeridi'nin birçok bölgesine havadan, karadan ve denizden düzenleyerek çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden oldu. İsrail'in Gazze Şeridi'ne 170 gündür düzenlediği saldırılarda 14 bin 280'i çocuk ve 9 bin 340'ı kadın olmak üzere 32 bin 226 kişi hayatını kaybetti, yaralananların sayısı ise 74 bin 518'e ulaştı.

İsrail saldırılarında mağdur olanların yüzde 73'ünü kadınlar ve çocuklar oluştururken, öldürülenler arasında 364 sağlık çalışanı, 48 sivil savunma personeli ve 136 gazeteci bulunuyor. Gazze'de şu ana kadar 27 çocuk da açlık nedeniyle yaşamını yitirdi.

"GAZZE HALKINI ACIMASIZCA KATLEDİYOR"

Bu kapsamda 'Van'da Nöbetteyiz' etkinliği kapsamında bir araya gelen Vanlılar adına açıklamalarda bulunan Filistin'e Destek Platformu Sözcüsü Muhammed Garip Cesur, "İsrail işgal güçlerinin, Filistin halkına uyguladığı aleni soykırımın 170. günündeyiz. İsrail, NATO üyesi devletlerden aldığı açık destekle tam 170 gündür Gazze halkını acımasızca katlediyor. 7 Ekim'den bugüne tüm dünyanın gözleri önünde Filistin halkı, atalarından miras kalan kendi topraklarında bir soykırıma maruz bırakılıyor. İşgalci katliamcı İsrail rejimi işledikleri cinayetleri 2 milyara yakın Müslüman dünyanın değerlerini çiğneyerek, onların umarsız tavırlarını fırsat bilerek en canice yöntemlerle bir halkı yok ediyor. 100 yıla yakındır kendi topraklarında uğradıkları zulmü dünyaya duyurma noktasında çaba sarf eden Gazze halkı, bulundukları coğrafyada Müslüman kardeşleri tarafından tarif edilmez bir yalnızlığa mahkum edilmiş durumdalar. Bugün mübarek Ramazan ayının on dördüncü günündeyiz. İsrail,  Refah'a yönelik kapsamlı bir saldırının yolda olduğunu ilan ediyor. Birkaç gündür işgal ettiği şifa hastanesi ve çevresinde yüzlerce Müslümanı katletmekle kalmadı Müslüman kadının namusuna el uzatacak kadar ileri gitti. Dün gece bile yağdırdığı bombalarla onlarca kadın ve çocuğu şehit etti.  Açlıkla boğuşan çocukların kaybettiği tebessüm İsrail'le ticareti ve siyaseti kesmeyen sermaye ve iktidar sahiplerine ve tepkisiz kalan halkların kalplerine bir vicdan oku gibi saplanmalıdır. Gazze sadece içimizdeki yara değildir! Gazze insanlığa dair son umut ve son kaledir! Kutsal Ramazan günlerinde açlıktan ölen her çocuk, her annenin ağıdı, her babanın çaresizliği, yitip giden özümüzün ve bir daha gelmemek üzere kaybolan değerlerimizin, bize ihanetimizi hatırlatmasıdır" dedi.

"HER GÜN İSRAİL'E GİDEN 8 GEMİ KİMİN İZNİYLE GİTMEKTE"

Gazze halkı meşru direnişini ortaya koyarken onları yaralayan şey, sadece İslam ülkelerinin sessizliği değil aynı zamanda İsrail'e giden ticari sevkiyat olduğunu belirten Cesur, "Ticaret bakanının yaptığı açıklamaya göre devlet olarak İsrail'le hiçbir ticari münasebetin olmadığı yönünde. Şayet böyle bir şey varsa bile devlet eliyle bizzat yapılmasa da devletin bu ticarete göz yumması, izin vermesi, engellememesi kabul edilemez.  Ticaret bakanlığına, İsrail'le ticarete dair şu soruların cevaplanmasını istiyoruz; 6 Ekimden bu yana ortalama her gün İsrail'e giden 8 gemi kimin izniyle gitmekte. Bu giden gemiler petrol, gıda, sebze, çelik vb. malzeme dışında İsrail'e başka ne taşıyorlar? Bunlar denetleniyor mu? Bunlar kamuoyuyla ne kadar paylaşılıyor? Filistin'de, Gazze'de, Mescidül Aksa'da Müslümanların etrafını ören dikenli teller bu gemilerle mi taşındı? İsrail'in Gazzelilere uyguladığı soykırımın  (demir ve çelik)yedek aksanları Buradan mı gitti? Malezya devleti ülkesinden İsrail'e giden bütün ticari gemilere aylar önce limanlarını kapatmışken Türkiye neden böyle bir karar alamıyor? İsrail'e bu serbestlikle giden bu kadar gemiye karşın doğrudan Gazze'ye neden bir gemi bile gitmiyor?  Evet, İsrail'le ticaret 2024 Ocak ayında yüzde 18.5 olan ihracat şubat ayında neden yeniden yüzde 20.7 artarak 422.2 milyon dolar sınırına ulaştı? Bugün, Gazze halkı açlıkla mücadele ederken, işgal devletinin sebze ve meyve ihtiyacının %55'i Türkiye'den karşılanıyor. Gazze'de kuvözdeki bebekler elektrik yokluğundan hayatını kaybederken, Zorlu Holding İsrail'e elektrik satmaya devam ediyor.  İşgal ordusunun uçakları Filistin halkının tepesine bombalar yağdırırken, İÇDAŞ İsrail'in ihtiyaç duyduğu çeliği tedarik ediyor" diye konuştu.

"UTANIYORUZ VE KAHROLUYORUZ!"

Gazze'nin işgalciler tarafından yerle yeksan edilirken, Limak ve Akçansa işgalin çimento ihtiyacını karşıladığını belirten Cesur, "Demir çelikten gıdaya, dikenli tellerden petrole kadar her türlü sektörü kapsayan bu kanlı, bu lanetli ticaret; işgale, insansızlaştırmaya, katliama ve soykırıma ortak olmaktır! Bu iyi, doğru ve güzel olan tüm değerlere ihanettir! Affedilmez bir cinayet ve soykırıma ortak olmaktır. Utanıyoruz ve kahroluyoruz! Hiçbir siyasi ve ekonomik kazanım bırakın öldürülen 30 binden fazla insanı katledilen bir çocuğun değeri bile değildir. İsrail'le ticaretin kesilmesi sembolik bir tavır alıştan ibaret değildir. Yalnızca işgal devletine petrol sevkiyatının durdurulması dahi İsrail'i ateşkese zorlayacak en güçlü faktörlerden biri olacaktır. Bu sayede Siyonist savaş ve katliam makinesi tekleyecek, Direniş için güçlü bir hamle fırsatı oluşacaktır. Bizler buradan tüm açıklığıyla ilan ediyoruz:  Bugün eğer İsrail'le ticaret devam ediyorsa bunun sorumlusu siyasi iktidardır. Bir an evvel limanlar İsrail'e giden tüm gemilere kapatılmalıdır.  Siyasi iktidar, en azından Uluslararası Adalet Divanı'nın verdiği ara kararı gerekçe göstererek, İsrail'le Türkiye'li firmalar arasındaki ticareti bir an önce bitirmek, durdurmak zorundadır. İşgal devletinin soykırımcı saldırganlığını dizginlemenin en önemli ayaklarından biri budur. Buna karşın Gazze'nin her yerine kesintisiz ve yeterli insani yardım ulaştırılması sağlanmalıdır. Gazze halkı göz göre göre açlıktan ölmeye terk edilmemelidir" ifadelerini kullandı.

"GAZZE ULUSLARARASI ÇIKAR MESELESİNİN ÖTESİNDE BİR AHLAK MESELESİDİR"

Filistin meselesine uluslararası çıkar ilişkileri üzerinden yaklaşılamayacağını söyleyen Cesur, "Bugün İsrail'e, dolayısıyla emperyalizme karşı direnmek, İslami, ahlaki, vicdani ve insani açıdan en temel ödevlerden biri haline gelmiştir. Filistin meselesine uluslararası çıkar ilişkileriniz üzerinden yaklaşamazsınız. Bu asla kabul edilemez. Gazze uluslararası çıkar meselesinin ötesinde bir ahlak meselesidir. Bir inanç meselesidir. Hak-batıl meselesidir. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza açık çağrımızdır; Artık Kuzey Gazze semalarında Türkiye'nin insani yardım uçaklarını görmek istiyoruz. İsrail ile yapılan ticaretin derhal durdurulmasını, Türk limanlarının yerel veya uluslararası devlet yada özel şirketlere İsrail'e giden tüm gemilere kapatılmasını istiyoruz. Müslüman ülkelerle beraber siyasi, askeri ve ekonomik birliğin acilen kurulması için çalışmalara başlamanızı bekliyoruz. Filistin'de kalıcı ateşkesin sağlanması için uluslararası toplumu harekete geçirmenizi bekliyoruz. Evet, açıkça diyoruz ki Müslüman ülkeler olarak Filistin direniş gruplarına silah, teçhizat ve mühimmat desteğinde bulunmanızı bekliyoruz. Buradan safımızı seçerek tekrar diyoruz ki; Bu soykırımı durdurabilecek daha güçlü ve sonuç alıcı bir irade kuşanmanız, İsrail'in güvenliğini sağlayan ve Ona destek sağlandığını bildiğimiz hava ve radar üslerini kapatmanız, Ülkemizden İsrail'i besleyen tüm ticari ve yardım damarlarını tıkamanız ve Gazze'ye daha fazla insan-i yardım ulaştırmanız,  biz Türkiye halkının ve Van da 140 kuruluşun içinde yer aldığı Filistin'e destek platformunun en temel beklentisidir. Ya Gazze'nin kurtarılmasına yardım edersiniz, yâda tarihin, insanlığın ve Allah'ın huzurunda ağır bir hesaba çekileceğinizi buradan hatırlatmak isteriz. Bugün artık kınamalar yeterli değil! Gazze'ye yönelik soykırım hakkında saydığımız somut, fiili, etkili ve gerçek adımlar atılmak zorundadır. Gazze'nin direnen halkı başta olmak üzere, İsrail'e ve destekçilerine karşı direnen herkesi saygıyla selamlıyoruz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHMİ TEKDUR

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2024, 12:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER