Van'da toplu balık ölümleri endişelendiriyor

Van'ın Erciş ilçesine bağlı Zilan bölgesinde bulunan Koç Köprü Barajı'nda ve Muradiye'de bulunan Sarımehmet Barajı'nda toplu balık ölümleri endişelendiriyor. Sık sık su seviyesinin düşmesiyle gündeme gelen barajlarda, toplu balık ölümleri yaşanmaya başladı.

Van'da toplu balık ölümleri endişelendiriyor

Erciş ilçesine bağlı Zilan bölgesinde bulunan Koç Köprü Barajı'nda ve Muradiye ilçesinde bulunan Sarımehmet Barajı'nda toplu balık ölümleri yaşanmaya başlandı. Onlarca balık, kıyıya vurarak telef oldu.

Bölgede kuraklığın etkisiyle azalan suyun oksijen miktarını düşürmesiyle, toplu balık ölümlerinin yaşandığı ileri sürülürken, Erciş ilçesine bağlı Zilan bölgesinde bulunan Koç Köprü Barajı'nda toplu balık ölümlerinin ciddi seviyeye ulaştığı belirtildi.

Toplu balık ölümleri yaklaşık olarak 2 haftadır devam ederken, ölümlerin HES'lerden kaynaklandığı ileri  sürülüyor. 

Yaşanan balık ölümleri sonrası İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ölü balıklardan ve sudan numune alarak, detaylı inceleme başlattı.

Öte yandan Muradiye ilçesinde bulunan Sarımehmet Barajı'nda da toplu balık ölümlerinin yaşandığı belirtildi.

Muradiye ilçesi sınırlarında bulunan 1 milyon 150 bin metreküp su kapasiteli, 10 bin metrekarelik alana sahip Sarımehmet Barajı'nda da su seviyesi gittikçe düşüyor. Bölgede kuraklığın etkisiyle azalan suyun oksijen miktarını düşürmesiyle, Sarımehmet Barajı'nda da balık ölümleri görülmeye başladı.

Yaz aylarında yaklaşık 12 bin hektarlık bir alanı sulamak için kullanılan Sarımehmet Barajı'nda aynı zamanda ağ kafes balıkçılığı da yapılıyor.

Sarımehmet Barajı'nda su seviyenin gittikçe düşmesi ve balık ölümlerinin yaşanması, hem bölgede yaşayanları hem de baraj gölünde ağ kafes yöntemiyle balıkçılık yapan işletmecileri tedirgin ediyor.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER