Vali Bilmez: Büyük acılara şahit oluyoruz

Ülkelerindeki iş savaşlardan kaçarak geçici olarak Van'a yerleşen göçmen kadınlarla bir araya gelen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, "Dünyanın dört bir yanında yaşanan savaşlardan dolayı, evini, yurdunu terk etmek zorunda kalan milyonlarca aileye şahitlik ediyoruz. Bu göç yolunda insanlığı utandıracak düzeyde acılar, dramlar yaşanıyor" dedi.

Vali Bilmez: Büyük acılara şahit oluyoruz

Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı, Van İl Göç Müdürlüğü ve Van Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, ülkelerindeki iş savaşlardan kaçarak geçici olarak Van'a yerleşen göçmen kadınlara yönelik 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği düzenledi.

Kocaeli Parkı'nda düzenlenen etkinliğe; Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, eşi Meral Bilmez, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Esiner Çetin, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Selma Biçek, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez'in eşi Bilgin Bekmez, İl Göç Müdürü Cuma Omurca, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tarık Kuşman ve kadınlar katıldı.

Programda konuşan Vali Bilmez, Suriye'de ve Afganistan'da yaşanan göç dramlarının aynısını bugün Ukrayna'da yaşandığına vurgu yaparak, savaşların olmadığı, çocukların ve kadınların ölmediği, çocukların yetim kalmadığı, kadınların dul kalmadığı bir dünyanın el birliği ile inşa edilebileceğini vurguladı.

Dünyada yurdundan edinmiş, memleketinden edinmiş, en çok göçmen barındıran ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini belirten Vali Bilmez, göç yolunda insanlığı utandıracak düzeyde acılar, dramlar yaşandığını ifade etti.

"BU GÖÇ YOLUNDA ACILAR, DRAMLAR YAŞANIYOR"

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, dünyada barışın egemen kılınabileceğine dikkat çekerek, "Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile Hizmetleri Daire Başkanlığımız, İl Göç Müdürlüğümüz ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzle birlikte ilimizde misafir olarak bulunan, kadın göçmenlerle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir araya geldik. Dünyanın dört bir yanında yaşanan savaşlardan dolayı, evini, yurdunu terk etmek zorunda kalan milyonlarca aileye şahitlik ediyoruz. Bu göç yolunda insanlığı utandıracak düzeyde acılar, dramlar yaşanıyor. Onun için bütün insanların el ele verip, bu acıları hep birlikte paylaşmamız gerekiyor. Kurucu liderimiz, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarken, 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' düsturuyla hareket etti. Biz Birleşmiş Milletler ve dünyadaki gelişmiş çağdaş ülkeler isterlerse dünya barışının egemen kılına bilineceğine inanıyoruz. Eğer o dünya barışı tesis edilebilseydi, bugün Afganistan'dan İran'dan, Suriye'den ve Irak'tan gelen sizler, memleketlerini terk etmek zorunda kalmayacaktınız. İnşallah bundan sonra dünyada göçlerin, savaşların ve kavgaların daha az olduğu veya hiç olmadığı günlerde gelecek. Suriye'de, Afganistan'da yaşanan göç dramlarının aynısını bugün Ukrayna'da görmekteyiz" dedi.

"KONULMUŞ KURALLARA RİAYET ETMENİZİ BEKLİYORUZ"

Hiçbir nedenin savaşları meşru kılamayacağını söyleyen Vali Bilmez, "Savaşların olmadığı, çocukların ve kadınların ölmediği, çocukların yetim kalmadığı, kadınların dul kalmadığı bir dünyayı hep birlikte inşa edebileceğimize inanıyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı ve bütün yetkilileri de bunun için çaba sarf etmektedir. Bugün dünyada yurdundan edinmiş, memleketinden edinmiş, en çok göçmen barındıran ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Biz kültürümüzde muhacir ve ensar kültürü var. Biz ülkemizde olan her bir göçmenin kardeşimiz olduğu, onlara bakmanın bizim örfümüz, adetlerimizin ve dinimizin gereği olduğuna inanıyoruz. Ülkemizde bulunan düzensiz göçmenlerin, geçici ikametgah ile, çalışma ikametgâhıyla veya mülteci statüsünde kalan insanların da, ülkemizin kurallarına, düzenine en az bizim vatandaşlarımız kadar riayet etmeleri gerekiyor. Zor durumda olduklarını biliyoruz ve sıkıntılarını da paylaşıyoruz. Aşımızı da, yurdumuzu da, evimizi de sizlerle paylaşıyoruz. Ama sizden de ülkemizin düzeni için, dirliği, birliği için konulmuş kuralla da riayet etmenizi sizlerden bekliyoruz. Dileğimiz, temennimiz herkesin güven içinde, ekmeğini kazanacak şekilde doğduğu topraklarda yaşaması ve sürdürmesidir. Bu vesile bütün dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum" ifadelerini kullandı.

"HER KADIN BİZLER İÇİN KIYMETLİ VE ÖZELDİR"

Daha sonra söz alan Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile Hizmetleri Daire Başkanı Selma Biçek ise, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya geldiğimiz bu özel günde sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı olarak her kadın bizler için kıymetli ve özeldir. Ülkemize ve İlimize misafir olarak gelen siz değerli Kadınlarımızın da istekleri ve beklentileri ve refah içinde yaşamaları bizler için önemlidir. Ayrıca Daire Başkanlığımız bünyesinde hayat boyu öğrenme kurslarımızda büyük bir özveriyle çalışan kadınlarımıza altın bilezik kazandıran değerli usta öğreticilerimizle de bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Hepiniz bizim için sosyal statü, din, dil, ırk ayrımı yapmadan çok özel ve kıymetlisiniz. Sadece bugün değil her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER