Turizm Fuarı kapılarını açtı

Ortadoğu'da turizm sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen ve Van'da bu yıl 13. kez düzenlenen Van Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı yoğun katılımla kapılarını açtı. Dün start alan Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, 1 Ekim'e kadar devam edecek.

Turizm Fuarı kapılarını açtı

'Tarihi hisset, doğayı keşfet' sloganıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı Koordinasyonunda TOBB, Van Valiliği, TÜRSAB, TÜROB, TÜROFED, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Büyükşehir Belediyesi, KOSGEB, DAKA, Van YYÜ, Van OSB, TFYD, Van Expo desteği ile İpekyolu Expo Fuar A.Ş. tarafından organize edilen, yurt içinden ve yurt dışından profesyonel turizm firmalarının yoğun katılım sağladığı 13. Van Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, görkemli bir törenle kapılarını açtı.

Van'da bu yıl 13. kez düzenlenen Van Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nın turizme büyük katkı sunması hedefleniyor. Yurt dışından yaklaşık 20 firmanın katılım sağladığı ve 73 standın bulunduğu fuar, ilk günden yoğun ilgi gördü.

Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 13. Van Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'na Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, AK Parti Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu,  turizm sektörünün önemli isimlerinden Cem Kınay, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Abdurrahman Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nurettin Aras, İpekyolu Expo Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Güler, Van TSO Meclis Başkanı Turan Avcı, VATBO Başkanı Nayif Süer, Van OSB Başkanı Memet Aslan, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani,  yurt içi ve yurt dışından gelen turizmciler ve vatandaşlar katılım sağladı.

GÜLER: "VAN, TÜRKİYE'DE MARKALAŞMIŞ FUARLAR YAPMAYA BAŞLADI"

İlk olarak kürsüye çıkan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve İpekyolu Expo Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Güler, "Fuarcılık sektöründe gün geçtikçe büyüyen ilimiz artık Türkiye'de markalaşmış fuarlar yapmaya başladı. Bugünde bu fuarlardan birini açmanın gururunu yaşıyoruz. Özelde ülkemiz yerelde de ilimiz için turizm çok önemli bir yere sahiptir. Biz bu potansiyeli bundan 14 yıl önce tespit ettiğimizde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın öncülüğünde yerel ve ulusal aktörelerin desteğiyle bir halı sahada il turizm fuarımızı düzenlemiş olduk. Daha sonraki yıllarda bölgedeki sorunlara rağmen biz fuarlarımıza ara vermeden devam ettik. Bugün Allah'a çok şükür Türkiye'nin kendi ölçeğinde turizm sektöründeki 3. büyük uluslararası turizm fuarını açmanın gururunu yaşıyoruz. Şu anda bölge turizmi için önemli olan bu fuarımızda komşu ülkelerden ve yurt içinde toplam 500 turizmci bulunmaktadır. 4 gün boyunca gerçekleştirilecek turizm buluşmalarında yeni destinasyonlar ve işbirlikleri için önemli görüşmeler yapılacak" dedi.

KINAY: "VAN HEM TÜRKİYE'DE HEM DÜNYADA SES GETİREBİLECEK BİR ŞEHİR"

Daha sonra kürsüye çıkan turizm sektörünün önemli isimlerinden Cem Kınay, Van'dan övgüyle söz ederek, "Türkiye turizmde bu kadar gelişmişken Van ne yapıyor? Van, Doğu'nun 1 milyondan fazla nüfusuyla en büyük şehri. Sadece İran sınırı 300 kilometre, şu anda ana yabancı misafirlerimiz İranlılar. Ancak Van hem Türkiye'de hem dünyada ses getirebilecek ve insanların isteklerine hitap edebilecek bir şehir. Van'ın tek başında dünyada getirdiği ses çok ancak Bitlis ile bir araya geldiği zaman, beraber pazarlama yaptığı zaman ses daha büyüyor. Yani artık bütün dünyada bölgesel pazarlama denilen bir konu var. Dolayısıyla Ahlat'ta önemli, Akdamar'da önemli, Urartu'da önemli bizim için. Çünkü gezgin dolaşacak ve bu rota içerisinde bu deneyimleri yapacak. Rotalaşma ve bölgesel işbirlikleri çok önemli. Her şehir aynı şeyleri söylüyor. Ben diyor gastronomide çok iyiyim, her şeyim iyi fakat ses duyulmuyor. Çünkü herkes aynı şeyi söylüyor. Şimdi Van, markalaşırken en önemli konusu Van'ı diğerinden ayıran ne? Örneğin Van Denizi ikincisi var mı yok. Demek ki biz Van Denizi'ne odaklanacağız. Urartu Krallığı burada varmış, peki Antalya'da, İstanbul'da veya New York'ta var mı, yok. Urartu bir tane dolayısıyla ona odaklanacağız. Van Kahvaltısı, stratejik değil ancak spontane olarak markalaşmada çok ileri gitmiş bir konu. Van Kahvaltısı önemliyse o zaman ona odaklanalım. Liderlik ve strateji olmadan markalaşma olmaz. Bence Van bütün bunları aşarak Türkiye'nin çok önemli bir turizm destinasyonu olma konusunda büyük bir potansiyele sahip. Ancak bölgenin çekim merkezi olmak hikâyeyle olmuyor. Türkiye mesela hava ulaşımında büyük atılım yaptı ancak Van'da hala uçak sorunu var. 10 yıldır geliyorum ha bire uçak sorunu konuşuluyor. Karayolu konuşuluyor, örneğin Van-Şırnak arasındaki yol biterse biz rahatlayacağız. Daha kısa mesafeden Irak'tan da misafirlerimiz gelecek. Demek ki Van bu konuda ilerlemek istiyorsa sorunlarını çözüme döndürmek durumunda" şeklinde konuştu.

TÜRKMENOĞLU: "ÖNCE BİZİM ŞEHRİMİZİ SAHİPLENMEMİZ LAZIM"

AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ise, Van'ın turizm alanında önemli bir gün yaşadığını belirterek, "Cem Kınay hocamız entelektüel birikimiyle, çizmiş olduğu geniş bir vizyonla, dünyayı Urartu'ya, Urartu'yu Van'a, Van'ı bize bağlayan bir proje çizdi. Önce bizim şehrimizi sahiplenmemiz lazım. Van, eğer bir değer ise, bizler de birer değeriz. Van'ın değeri gitti zaman bizim hiçbirimizin bir değeri olmaz. Onun için yaşadığımız kente, yaşadığımız topluma kesinlikle sahip çıkmalıyız. Yaşadığımız şehri, yaşadığımız toplumu da iyi bilmeliyiz. Bugün Van Gölü'nü anlatırken, iliklerimize kadar Van Gölü'nün temelinden, dibinden her şeyini iyi bilmeliyiz. Van'ın tarihi dokularını iyi görmeliyiz. Bunlar yaparken, bu şehirde yaşayan insanlar da, dışarıdan buraya gelen insanların da önünü açacak. Misafirperverlik örneğini göstereceğiz. Van Gölü dünyanın en büyük lav set sodalı gölüdür. Bir şekilde 800 bin yıl evvel oluşmuş bir göldür. Van'ın en büyük kazanımı budur. Bunun içerisinde çeşitli figürleri, çeşitli medeniyetleri var. Bu medeniyetleri bizim anlatmamız gerekiyor. Bunları yaparken de bizim önceliklerimiz de var. Bizim Van'ı anlatırken, Van turizmini biran önce toparlamaya çalışırken, şu anki yaşadığımız anı ve atmosferi insanların beğenisine sunarken ve buradan da mutlu olarak ayrılmalarını sağlayabilecek argümanları da bir şekilde hazır hale getirmemiz gerekiyor. Van hem ticaret, hem turizm, hem hayvancılık, hem de sanayi merkezidir. Bunların hepsini birlikte ayağa kaldırabilmek için bazı sektörler ön plana çıkıyor. Bugün şehrimizde turizm sektörü ön plandadır. Bunu da bize gösteren yanı başımızdaki İran'dan gelen misafirlerimizdir. Van'ı daha iyi noktaya taşıyabiliriz" ifadelerini kullandı. 

VALİ BALCI: "TURİZMİ DESTEKLEMEK İÇİN BİR SÜRÜ GÜZEL İŞ YAPIYORUZ"

Van'ın turizmine katkı sunacak önemli yatırımlara imza attıklarını belirten Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı ise, "Turizm, ekonomi demek hayat demek yaşam demek. Bunun için biz de turizmi desteklemek için bir sürü güzel iş yapıyoruz. El birliğiyle Van olarak hep beraber milletvekillerimiz, bürokrasi iş dünyası, sivil toplum, üniversite, esnaflarımız, çalışanlarımızla birlikte yapmış olduğumuz işleri özetlemek istiyorum. Çünkü Van'da da çok güzel işler oluyor. Bu işlerin tamamlanması turizme ve kültüre fayda sağlayacak. Öncelikle büyük bir kültür merkezi ihalesi yapacağız, projesi bitmek üzere. Yatırım programına konuldu. Van'ın kültürüne, turizmine çok büyük katkı sunacak. Devlet tiyatrolarının olduğu yere yapacağız" dedi.

VALİ BALCI: "SAHİL YOLU VAN'IN TURİZMİNE ÇOK BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK"

Van'daki önemli tarihi alanlarda restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Vali Balcı, "Hoşap Kalesi'nde restorasyon çalışmamız başladı. Tarihteki görkemiyle beraber turizme açacağız. Yine Akdamar Adası'nın restorasyon çalışması başladı. Bunun yanında eski Van Şehrini ayağa kaldırıyoruz. Ekim ayında orada yüz yıldır öksüz bekleyen Ulu Cami, Kızıl Minare Cami ve Hüsrev Paşa Hanı'nı da ihale ediyoruz. Yukarıdaki Süleyman Han Camii'nde inşaat başladı zaten. Eski Van Şehri ayağa kaldırıldığında Sahil Yolu ile birlikte Van'ın turizmine çok büyük katkı sağlayacak. Gevaş'taki Selçuklu Mezarlığı'nın restorasyonunu yapıyoruz. Yine Gevaş'ta İzzeddin Şir Camii ve Medresesi var, tarihi bir yer. Onun da restorasyonunu ihale ettik, başladılar. Urartu Müzesi'nde sergilenen eserlerin neredeyse yarısı Ayanıs kazılarında elde edilmiş. Şimdi oraya da güzel bir kazı evi yapıyoruz. Bahçesaray'da Müküs Çayı'nın çıktığı kaynağın bulunduğu alanda düzenleme yapıyoruz. Yine Çatak Kanispi Şelalesi'nin olduğu bölge ile Muradiye Şelalesi'nin bulunduğu alanlara bir çevre düzenlemesi yapıyoruz. Erciş'te Zortul Kümbeti'ni de ihale edeceğiz. Depremde yıkılmış ama tarihi bir mekân sonuçta. Turizm için doğa, kültür, tarih ve insan malzemesi lazım. Doğa bakımından Allah'ın verdiği en güzel güzellikler Van'da. Kültür desen, kadim bir şehir. Tarih desen, bir sürü tarihi eser saydık ama bunların ötesinde bunların taçlandıracak en önemli iş insan malzemesi. Ben Vanlı hemşerilerimizin asil ruhlu yüksek soylu misafirperver ve yardımsever insanlar. Turizm için asıl bir numaralı etken budur" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra kurdele kesiminin ardından Van Valisi Ozan Balcı ve beraberindekiler standları tek tek dolaşarak bilgi aldı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER