Sonbahar şap aşılama çalışması tamamlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında Şap Hastalığı ile mücadele amacıyla her yıl uygulanan ve 1 Eylül tarihinde başlayan büyükbaş hayvanlarda sonbahar şap aşılama çalışması Van genelinde tamamlandı.

Sonbahar şap aşılama çalışması tamamlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 'Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı' kapsamında ülke genelinde sonbahar şap aşılama kampanyası 1 Eylül'de başlamıştı. 17 Kasım tarihine kadar devam eden aşılama kampanyası Van'da genelinde de tamamlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, aşılama çalışmaları kapsamında illerdeki büyükbaş hayvanların %85'inin aşılanması hedeflenirken, Van'da İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından gerçekleştirilen aşılama faaliyetleri kapsamında kentteki büyükbaş hayvanların %90'nı aşılandı.

Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalık olurken, hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlı.

"AŞI ÇALIŞMALARI BÜYÜK BİR TİTİZLİKLE TAMAMLANDI"

Van genelinde 1 Eylül'de başlayan ve 17 Kasım tarihine kadar süren şap aşılama kampanyasıyla ilgili gazetemize konuşan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, aşılama çalışmalarının büyük bir titizlikle tamamlandığını belirterek, "Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından  'Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı' kapsamında tüm ülkede sonbahar şap aşılama kampanyası 1 Eylül'de başlamıştı. Bu kapsamda ilimiz genelinde aşıma çalışmaları 17 Kasım tarihi itibariyle büyük bir titizlikle tamamlandı. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizdeki görevli personeller tarafından gerçekleştirilen aşılama faaliyetleri kapsamında ülke genelinde olduğu gibi ilimizdeki büyükbaş hayvanların %90'nı da aşılandı. Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlıdır. Şap aşısı hastalığa karşı koruyucu olması yanında, büyükbaş hayvanların sevkleri ve buzağı destekleme işlemleri için de mecburidir. Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine izin verilmez, buzağı desteklemesinden de faydalanamaz. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan, ilimizdeki bütün büyükbaş hayvanlar bu kapsamda aşılandı" diye konuştu.

"İLİMİZDEKİ BÜYÜKBAŞ HAYVANLARIN %90'NI AŞILANDI"

Van genelindeki büyükbaş hayvanların %90'nını aşıladıklarını belirten Müdür Görentaş, "İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından gerçekleştirilen aşılama programı dahilinde ilkbahar şap aşılamasında ulaştığımız yüzde 100 başarı oranını tekrar ederek sonbahar şap aşılamasında da büyükbaş hayvan varlığımızın %90'nını aşıladık. Hayvancılıkta ekonomik anlamda büyük kayıplar oluşturan ve hayvanların verim kabiliyetinde düşüşlere sebep olan şap hastalığı ile etkin mücadelede aşılamalar büyük önem taşımaktadır. Aşılama çalışmaları hastalıktan korunmanın yanı sıra hayvan sevklerinde aşı şartının bulunması sebebiyle sevklerde sorun yaşanmaması açısından da gereklidir. Bu kapsamda tüm yetiştiricilerimizin kampanya döneminde büyükbaş hayvanlarını aşılatmaları, aşılama çalışmalarında tüm paydaşlarımızın gereken hassasiyeti gösterdikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. 01 Eylül 2023 tarihinde başlayan sonbahar şap aşılama kampanyası kapsamında ilimizdeki büyükbaş hayvanların %90'nı aşılandı. Aşılama kampanyasının başarıya ulaşması kapsamında üreticilerimiz de aşılama için gelen sağlık personeline büyük bir destek sağladı" ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHİM ATİŞ

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2023, 12:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER