Müdür Tekin: Öğrenciler her alanda geride kaldı

Şampiyon Özel Öğretim Kursu Kurucu Müdürü Lokman Tekin, eğitimde pandeminin yol açtığı tahribatlar ve yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler aktardı. Tekin, pandemiden dolayı öğrencilerin her alanda geri kaldığını vurguladı.

Müdür Tekin: Öğrenciler her alanda geride kaldı

Akademik alanın yanı sıra davranışsal, ruhsal, bilişsel, fizyolojik alanlarında da öğrencilerin geride kaldığını belirten Şampiyon Özel Öğretim Kursu Kurucu Müdürü Lokman Tekin, öğrencilerin bu dönemde asosyalleştiğini ifade etti.

"ÖĞRENCİLERDE ÖFKE KONTROLÜ ZAYIFLADI"

Şampiyon Özel Öğretim kursu kurucu müdürü Lokman Tekin, "Yaklaşık 2 yıldan sonra okullar, yığın sorunlarla eski sisteme yakın bir şekilde açıldı. Pandemi öncesindeki sistemin üstüne bir şey konulmazsa, farklı bir model izlenmezse, yeni yöntemler uygulanmazsa, toparlanma şansımız yok. Bireysel, kurumsal, bölgesel olarak ve tüm ülke genelinde yeni, farklı, alternatifi çalışmalar yapmak zorundayız. Okulların kapalı olduğu dönemlerde, sadece konulardan geri kaldığımızı düşünüyoruz. Aslında Eğitimde geri kaldık. Akademik alanın yanı sıra davranışsal, ruhsal, bilişsel, fizyolojik alanlarında da geri kaldık. Okulsuz bir zaman geçirdik. Bu da hem öğrencilerin hem de velilerin önemli bir kısmında, okul olmadan da hayatın devam edebileceği anlayışını yerleştirdi. Öğrenciler ve veliler, okul boşluğunu dolduracak farklı aktiviteleri hayatlarına aldılar. Bu da, aktivitelerle okul zamanı arasında yeni çatışmalar yaşamalarına neden oldu. Öğrenciler asosyalleşti. Arkadaşlarına, sınıfa, öğretmenlerine, okuluna uyumunda ciddi sıkıntılar ortaya çıktı. Öğrencilerde öfke kontrolü zayıfladı, çoğunda patlaması yaşanıyor. İletişim kurmalarında ciddi zayıflıklar oluştu. Çalışma alışkanlıkları, derse konsantrasyonları azaldı. Davranış bozuklukları oluştu, küfürlü konuşmalar arttı. Bununla birlikte, özellikle ilkokul ve ortaokul öğrencilerde okuma hızı azaldı, yazı şekilleri bozuldu. Akademik olarak da telafisi son derece zor olan boşluklar oluştu. Hangi kademede ve okul türünde olursa olsun, öğrenciler 2 yıllık müfredatı bilmiyor. Bu müfredatın kapsadığı konuları bilmiyor. Yani bir anlamda öğrencilerin, bir yıla, 3 yıllık konuları sığdırmaları gerekir" ifadelerini kullandı.

"TOPYEKUN BİR EĞİTİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALIDIR"

Bu süreçte yapılması gerekenler hakkında önemli uyarılarda bulunan Tekin, "Toparlanmanın birinci ve en önemli adımı, psikolojik destektir. Öğrencilere, toparlanabilmeleri için çok ciddi psikolojik eğitimler verilmelidir. Pandeminin yol açtığı boşlukları gidermeleri, yaralarını sarmaları, eğitimin gerekliliği yeniden ve tüm topluma anlatılmalı. Eğitimin, hayatın en önemli parçalarından biri olduğu, hem öğrencilere hem de velilere anlatan eğitimler verilmeli ve sonuçları takip edilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, sosyal medyada ve ulusal medyada, öğrencileri ve velileri yeniden eğitime teşvik eden, eğitimi sempatik hale getiren ve gerekliliğini anlatan kampanyalar, kamu spotları çalışmaları yapılmalıdır. Öğretmenlerin, sınıflarında uygulayabilecekleri envanterler, motivasyon ve oryantasyon eğitimleri verilmelidir. Kısacası, toplum olarak belki farkında değiliz ama eğitim boşluğundan oluşan ve çok ciddi tahribatlara neden olan biz süreç geçirdik. Bu boşlukları gidermek adına ülke genelinde, bölgeler genelinde, kentler genelinde, kurumlar genelinde ve bireysel açıdan, topyekun bir eğitim seferberliği başlatılmalıdır. Evet, "okullar açıldı, kaldığımız yerden devam edelim anlayışı" hepimize kaybettirecektir. Çünkü kaldığımız yer, büyük tahribatlar yaratan bir yerdi. Bunun telafisi için seferberlik şart. Gençlerimiz güzel ve başarılı bir gelecek hak ediyorlar. Ama bunun için gençler desteklenmeli ve onların önü açılmalıdır. Hem de tam zamanında, yani bugünden başlanmalıdır" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2021, 08:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER