Mem-û Zin Van'da sahnelenecek

Van Bölge Tiyatrosu'nda tiyatro severlerin olmazsa olamazlarından Ehmedé Xaní'nin unutulmaz ve büyük aşk efsanesi olan Mem-û Zin sahnelenmek için gün sayıyor. Usta oyuncu Mesut Irk'ın yönetmenliğini üstlendiği oyunun yönetmen yardımcılıklarını ise, Eda Ekin ve Hasan Hüseyin Ekin üstlendi.

Mem-û Zin Van'da sahnelenecek

Van'da prömiyeri 14 Ekim'de gerçekleştirilecek oyun için biletler haftalar öncesinde tükenirken, insanları izlerken hem duygulandıracak hem de hayatın acımasız aşk çıkmazlarına sürükleyecek olan 'Mem-û Zin'de, Cizre Beyi Mir Zeynuddin'in kız kardeşi Zin ile Divan kâtibinin oğlu olan Memo arasında yaşanan gerçek aşk öyküsü konu ediliyor.

Erkek kıyafetinde gezmeye çıkan Zin'in Mem ile sokakta birbirlerini görmesiyle başlayan ve ardından hızla büyüyen aşk, zamanla kentte herkes tarafından bilinir hale gelirken, ancak Zin'in ağabeyi bey Mir Zeynuddin'in kapıcılığını yapan ve halk arasında "Beko" olarak çağrılan Bekir, ikiyüzlü ve fitne kişiliğiyle Mem ile Zin'in aşkına engel olmaya çalışır.

Bekir, bey Mir Zeynuddin'in Mem ile iddialı satranç oyunu sırasında hile yaparak, Mem'in yenilmesini sağlarken, Mem bunun üzerine beyin kız kardeşi Zin'e duyduğu aşkı itiraf eder. İtiraf üzerine Mem, bey tarafından zindana atılır.

Bir süre sonra bey Zeynuddin, Mem ile Zin arasındaki aşkın ilahi aşka dönüştüğünü anlayınca Zin'e, Mem'i zindanda görmesi için izin verirken, Zin'in zindandaki ziyareti sırasında Mem ölür, bunun üzerine Mem'in sadık arkadaşı Tacdin, Bekir'i öldürerek intikam alır.

Mem'in şehitliğe gömülmesinin ardından Bekir'in farklı yere gömülmesini isteyen bey Zeynuddin'e bu kez kardeşi Zin karşı çıkarak, Bekir'in Mem'e yakın yere gömülmesini ister ve bu isteği kabul edilir. Gömülmenin ardından Mem'in mezarı başından hiç ayrılmadan ağlayan Zin, burada ölür. Bey, Mem'in mezarını açtırarak, Zin'i de oraya gömer.

Van'da sahnelenecek olan Mem-u Zin tiyatro oyununun oyuncu kadrosunda Mesut Irk, Yusuf Ozan Gültepe, Esra önem Veysel AkIn, Şeyma Özkan, Mehmet Salih Tuncer, Buse Türközü, Volkan Yurdakul, Serhat Nazım Enç, Ozan Taşkıran ve Sibel Aslan yer alıyor.

Van Bölge Gazetesi: Fehmi Tekdur

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER