Kılıç: Gerçeklerimizi, 'hayal' görenler var

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nin Van'da oluşturduğu Şehir İttifakı'nın İpekyolu Belediye Başkan Adayı Yılmaz Kılıç, kazanmaları halinde İpekyolu'nda birilerinin 'hayal' olarak gördüğü birçok çalışmayı hayata geçireceklerini söyleyerek, "Bizim gerçeklerimiz, birilerine 'hayal' geliyor. Oysa yapacağımızı söylediğimiz birçok çalışma, yapılması gerçekten de kolay olan çalışmalardır" dedi.

Kılıç: Gerçeklerimizi, 'hayal' görenler var

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nin Van'da yerel seçimler öncesi kurduğu 'Şehir İttifakı'nın İpekyolu Belediye Başkan Adayı Yılmaz Kılıç, ildeki gazetecilerle bir araya geldi.

Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özay İlhan'ın da katıldığı programda konuşan İpekyolu Belediye Başkan Adayı Yılmaz Kılıç, seçmenlerin sandığa giderken mutlak suretle aklını kullanarak oy kullanması gerektiğini ifade etti.

İlk olarak söz alan Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özay İlhan, "Bugün 7 Mart 2024. Yaklaşık 24 gün sonra Allah izin verirse, ülkemizde bir yerel seçim gerçekleşecek. Bu seçimde Van'da Gelecek ve Saadet Partisi olarak şehir ittifakı olarak seçimlere girmiş bulunuyoruz. Bugün İpekyolu Belediye Başkan Adayı Yılmaz Kılıç, sizlere çalışmalarını anlatacak. Bizler de bu davete icabet ettik. Dilerseniz şimdi kendisini dinleyelim" dedi.

KILIÇ: "ÇALIŞMALARIMIZIN HİÇBİRİ HAYAL ÜRÜNÜ DEĞİL"

Davetlerine katılan gazetecilere teşekkür ederek konuşmasına başlayan İpekyolu Belediye Başkan Adayı Yılmaz Kılıç, İpekyolu'nda yapmayı planladıkları çalışmaların hayal değil, gerçek olduğunu vurguladı.

2,5 ay önce gazetecilerle bir araya geldiklerini söyleyen Kılıç, "Bildiğiniz üzere bu şehirde bir ittifak oluşturduk. Çünkü bu kent, 20-25 yıldır iki parti arasına sıkışmış durumdaydı. Bizler alternatif olsun diye bu ittifakı kurduk. Bu şehirle ilgili somut adımlar atmak için yola çıktık" dedi.

Yapacakları çalışmaların uygulanabilir olduğunu dile getiren Yılmaz Kılıç, "Bizim yapacağımızı söylediğimiz çalışmaları 'hayal' olarak değerlendirenler var. İnanın bunlar hayal değil. Cumhuriyet Caddesi'nin belli saatlerde trafiğe kapatılması, caddenin ortasında tramvay geçmesi zor bir hadise değil. Toprakkale'ye teleferik projesi yapılması çok zor olan bir iş değil. Deprem bölgesi olan Van'ın, Erek Dağı eteklerine taşınması, köy görüntüsünde olan evleri birbirine bitişik olan mahallelerde kentsel dönüşümler yapmak, oraları imara açmak belediyecilik marifetiyle olur. İnsanlarımız bize güvensin. İnşallah belediyecilik tecrübemizle bu işleri yapacağız" diye konuştu.

"BİZİM BELEDİYECİLİĞİMİZDE VATANDAŞLAR KAZANACAK"

Vatandaşın rantı için çalışacaklarını ifade eden Kılıç, "Rant derken yanlış anlamayın, bu kentin rantı için, vatandaşın rantı için hizmet üreteceğiz. Karşıyaka'da, Yeni Mahalle'de, Bostaniçi'nde yeni imarlarla oralarda yüksek katlı binalara izin verilecek. O bölgelerde bir evi olanın, 5-10 evi olabilecek. Kim kazanacak? Vatandaş kazanacak. Yine bu şehir deprem yaşadı. Zemin etütleri yapıldığında, depreme en dayanıklı bölgeler, Bostaniçi, Hacıbekir, Yeni Mahalle, Kevenli bölgeleridir. Şehri o bölgelere kaydıracağız. Doğu caddesi çok güzel bir duruma getirilebilir. Belediye hizmet binasını buraya taşıyacağız. İpekyolu'na Devlet Hastanesi kuracağız. Ayrıca aynı bölgede yarı açık form tarzı bir alışveriş merkezleri kuracağız. Kent sıkıştı ve nefes alamıyor. Şehri o bölgelere kaydıracağız" ifadelerini kullandı.

Seçim sloganlarını hatırlatan Kılıç, "Biz diyoruz ki, 'Bu şehrin sahibi sensin'. Değerli dostlar bu slogan öylesine söylenmiş bir slogan değil. Çünkü uzun yıllardır bu şehir aynı. Sokaklar aynı, yollar aynı, kaldırımlar aynı, dükkânlar aynı. Yanı başımızdaki şehirler her yönüyle gelişiyor. Erzurum hemen yanımızda, Palandöken bölgesi yeni bir şehir olmuş. Elazığ, Diyarbakır, Malatya gibi şehirlerin belli bölgeleri tümüyle gelişmiş. Van ise yerinde sayıyor" diye konuştu.

"BU KENTİ, KENDİMİZE DERT EDİNDİK"

Siyasete girmesinin temel nedenlerinden birinin Van'a ve İpekyolu'na hizmet etme aşkı olduğunu anlatan Yılmaz Kılıç, "Bakın arkadaşlar, çoğunuz beni uzun süredir tanıyorsunuz. Bizim amacımız bu kente hizmet etmektir. Çünkü bizler bu kenti kendimize dert edindik. Toplumdan şunu rica ediyoruz. Bu seçim, beş yılda bir geliyor. Oylarımızı aklımıza, mantığımıza göre kullanalım. Kalbimize göre kullanmayalım. Duygular bizlere hata yaptırır. Bir Avrupalı gibi hareket edelim. Bakın orada oy kullanan seçmen, adayın aşiretine, ırkına, dinine, yaşam tarzına bakmıyor. 'Acaba iş yapar mı, yapamaz mı?' Buna bakıyor" açıklamasını yaptı.

Van'da teleferik projesini küçümseyen kesimler olduğunu anlatan Yılmaz Kılıç, "Bakın arkadaşlar 1963 yılında Bursa'ya gelmiş. Buradaki hiçbirimiz belki 1963 doğumlu değiliz. O tarihte Bursa teleferikle tanışmış. Niçin bu tarihlerde Van teleferikle buluşmasın. Ordu'ya sadece teleferik kullanmaya 1 milyon kişi gidiyor. Van'da o kadar İranlı var, ama bu sayıya yetişmiyor. Bu şehir ile ilgili reel projelerimiz var. İnşallah bu şehirde güzel çalışmalara imza atacağız" dedi.

"BELEDİYE BAŞKANLARI BU ŞEHRİN ANNELERİ GİBİ, ŞEHRİ DERLEYİP TOPARLAMALIDIR"

Hükümetleri babaya, yerel yönetimleri ise anneye benzeten Kılıç, "Belediye başkanları anneler gibi şehirleri düzenler, derler ve toparlar. Bakın arkadaşlar gelişmiş şehirlerde kaldırımlar daha büyük olur. Şehirlerin ana arterlerine araçlar girmemeli. Bizim cumhuriyet caddemiz sürekli tıkanıyor. Çünkü araç yükünü kaldıramıyor. Nasip olursa biz kazanırsak, bu caddeyi trafiğe kapatacağız. Tamamıyla kapatmayacağız. Sağlı, sollu tek geçiş olacak. Kaldırımlar genişleyecek. Ortasında tramvay geçecek. Denizli'de üretilen tramvay aracı, yol ortasındaki rayın üzerinde hareket edecek. Beşyol'dan, Van AVM'ye gidecek olan yaşlısı, hastası veya yürümekte zorlanan vatandaş binip gidecek. Bu, pahalı bir sistem değil. İki mor otobüs parası. Bize bu gerçekleri bile söyletmiyorlar. Her şeyi hayal görüyorlar" dedi.

"BU KENTİ EREK DAĞI ETEKLERİNE TAŞIYACAĞIZ"

Van'ın ve İpekyolu bölgesinin Erek Dağı eteklerine taşınacağını belirten Yılmaz Kılıç, "Arkadaşlar bakın bu şehir iki büyük deprem yaşadı. Zemin etütleri yaptılar. Kevenli, Bostaniçi bölgelerine TOKİ konutları yapıldı. Niçin? Çünkü oraların zeminleri depreme dayanıklı. Yenimahalle, Hacıbekir, Yalımerez gibi bölgeler imara açılırsa her açıdan gelişir. Bizler o bölgelere belediye olarak para harcamayacağız. Bin metrekare arsası olan bir arkadaşımız, 12 dairesi olacak. Kim kazanacak? Herkes kazanacak. Bu şehri ranta açacağız. Rant derken, amcaya, dayıya değil. Tüm vatandaşlara. Doğu Caddesi'ni açacağız. Cumhuriyet Caddesi gibi gelişecek. Belediye binasını oraya taşıyacağız. Bakın Çiçekli Belediye Başkanı iken, oraya çok güzel bir sağlık merkezi kurdum. İpekyolu'nda şu an hastane yok. Bizler İpekyolu'na hastane kurulması için çabalayacağız. Ticaret merkezi kuracağız. Batıda form tarzı, üstü yarı açık olan bir merkez. Bostaniçi, Karşıyaka, Yenimahalle… Bu kenti, o bölgelere taşıyacağız. Buralar da, o bölgeler de nefes alacak. O bölgelerde bankalar, restoranlar, kuyumcular, kafeler olacak. Bunları yapmak hayal değil" şeklinde konuştu.

"BU KENTİN HER BÖLGESİNİ KARIŞ KARIŞ BİLİYORUM"

Van'ın ve İpekyolu'nun her bölgesini karış karış bildiğini, köylerin, mahallelerin Türkçe ve Kürtçe isimlerine kadar hepsini en iyi şekilde bildiğini ifade eden Kılıç, "Bazen birileri bizlere gönderme yapıyor; bu şehri biliyor muyuz diye? Bakın arkadaşlar, inanın aday olanların hiçbiri benim kadar bu bölgeleri bilmiyor. Biz, bu memleketin çocuğuyuz. Sorunları, sıkıntıları en iyi şekilde biliyoruz. İpekyolu'nda tarım, turizm alanında yatırım yapılması gereken bölgeleri biliyoruz. Seçilmemiz halinde belli bölgeleri turizme, belli bölgeleri tarıma açacağız. Mesela Erçek bölgesi, turizme açılabilecek bir yerdir. Erçek için muazzam projelerimiz var. Hemen arka taraflarda muhteşem köyler vardır. Hayvancılık yapılabilecek yerlerdir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın olduğu bölgeleri belirleyip, desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.

Van Gölü'nün her alanda eşsiz bir güzelliğe sahip olduğunu, ancak istenen düzeyde korunamadığını belirten Kılıç, "Kayyum belediyesi bir sahil yolu yapmış. Güzel mi, güzel. Ama eksiklikler var. Bazı şehirlerdeki sahil bantlarıyla kıyasladığımızda, eksikliklerin fazla olduğunu görüyoruz. Biz göreve gelirsek inşallah tüm eksiklikleri gidereceğiz" ifadelerini kullandı.

"ADAY OLDUĞUMUZDA, ŞAŞIRANLAR OLDU"

Belediye başkan adayı olduğunda şaşıranların ve kendisinin umudunu kırmaya dönük konuşmalar yapanların olduğunu söyleyen Kılıç, "Ben aday olduğumda, birileri şaşırdı. Dediler ki, 'Ya bu şehir HDP ve Ak Parti'nin kalesi. Sana oy verirler mi? Arkadaşlar bakın son seçimlerde Ak Parti ve HDP, toplamda İpekyolu'nda 130 bin oy almış. Ama 103 bin oy bu iki partiye gitmemiş. Düşünün bu seçimlerde oylar zerre şaşmasa bile yine geride 100 binden fazla oy kalıyor. İnşallah 31 Mart'ta bizler seçimleri kazanacağız. Hem de farkla kazanacağız" şeklinde konuştu.

Daha sonra soruları yanıtlayan Başkan Adayı Yılmaz Kılıç, kazanması halinde spor ve sporculara destek sunacaklarını dile getirdi. Eski bir amatör sporcu olduğunu anlatan Kılıç, "Spor bizim olmazsa olmazımız. Bizim ana projelerimiz ve ara projelerimiz var. Tüm projelerimizi yazmadık. Sporla ilgili güzel projelerimiz var. İnşallah seçildiğimizde sporu ve sporcuyu destekleyeceğiz" dedi.

"İPEKYOLU BELEDİYESİ'NİN TAHMİNİ 1,5 MİLYAR BORCU VAR"

İpekyolu Belediyesi'nin 1,5 milyar düzeyinde bir borcu olduğunu tahmin ettiklerini belirten Kılıç, "Biz birçok kez borcun miktarını açıkladık. Ama bir yetkili çıkıp borç konusunda net bir açıklama yapmadı. Bu borcun, 1 milyar ile 1,5 milyar arasında bir miktar olduğunu tahmin ediyoruz. Bizler kazanmamız halinde bu borcu ödemekte, belki zorlanacağız, ama inşallah borçları peyderpey ödeyeceğiz" diye konuştu.

Belediyeyi tek başına yürütmeyeceklerini, paydaşlarla birlikte yöneteceklerini anlatan Kılıç, "Seçilmemiz halinde birçok kararı; ilgili, bilgili, işi bilen isimlerle birlikte alacağız. Paydaşlar ile birlikte hareket edeceğiz. Tek başımıza karar almayacağız. Ama ben şunu söylüyorum, belediyeler önce asli görevlerini yapmalı. Dershaneden önce, kaldırım ve yol yapacağız" ifadelerini kullandı.

Göreve gelmesi halinde birilerine hesap sorup sormayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Kılıç, belediye başkanı olması halinde halkın hizmetinde olacaklarını söyleyerek, "Biz hesap sormaya gelmiyoruz. Halkımıza hizmet etmek için geleceğiz. Ben adaylığım süresince hiçbir isme, partiye çatmamaya gayret gösterdim. Hesap soracak merciler bellidir. Belediyelerin malı, beytülmaldir. Bu bilinçle hareket edeceğiz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Program, gazetecilerle çekilen fotoğrafla son buldu.

VAN BÖLGE GAZETESİ: BİŞAR ULUTAŞ

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2024, 14:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER