İlhan: Van Gölü'ne sahip çıkmalıyız

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, parti binasında düzenlediği basın toplantısında Van Gölü'nü gündeme taşıdı. Başkan İlhan, Van Gölü'nün son yıllarda yaşanan kuraklık, göle akan kanalizasyonlar, derelerden, çaylardan gelen pislikler nedeniyle ciddi bir tehdit altında olduğunu belirterek, el birliği ile herkesin Van Gölü'ne sahip çıkması gerektiğini söyledi.

İlhan: Van Gölü'ne sahip çıkmalıyız

Van'daki sorun ve sıkıntıları haftalık olarak gündeme getiren Saadet Partisi'nin bu haftaki gündeminde, Van Gölü vardı. Göl çevresinde başta iskele ve kampüs çevresi olmakla birlikte Edremit'e kadar olan bölgede rahatsız edici bir koku söz konusu olduğunu söyleyen Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, ileri biyolojik atık su arıtma tesisinin tam kapasite çalıştırılmadığını ve filtreleme konusunda da eksiklikler söz olduğunu vurguladı.

Van Gölü'nün göz göre göre kirletildiğini, gölde yaşayan Van Balığı başta olmak üzere diğer tüm canlıların da tehdit altında olduğunu söyleyen Başkan İlhan, Van Gölü'nün korunması için göle hiçbir atık bırakılmaması gerektiğini ifade etti.

Van Gölü Koruma Kanunu'nun acilen çıkarılması gerektiğini belirten Başkan İlhan, Van Gölünün temizliği için ve mevcut tehdit unsurlarından kurtarılması için dünyanın en iyi uzmanlarıyla çalışılması gerektiğini ve gölü besleyen derelerde çöplerin önüne geçen setlerin konulması gerektiğini söyledi.

"VAN GÖLÜ'NE HİÇBİR ATIK BIRAKILMAMALIDIR"

Van Gölü'yle ilgili açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, "Van Gölü bölgemizde son yıllarda yaşanan kuraklık, göle akan kanalizasyonlar, derelerden, çaylardan gelen pislikler nedeniyle ciddi bir tehdit altında kısacası; Van Gölü ölüyor! Van Gölü, Van Büyükşehir Belediyesi ve göl çevresindeki belediyelerce ciddi tedbirler alınmadığı için büyük bir tehdit altında. Göl çevresinde başta iskele ve kampüs çevresi olmakla birlikte Edremit'e kadar olan bölgede rahatsız edici bir koku söz konusu. Göl çevresinde sadece Van'da İskele hattında ileri biyolojik atık su arıtma tesisi bulunmakla birlikte bu tesiste tam kapasite çalışmamakta filtreleme konusunda da eksiklikler söz konusudur. Van merkez dışında sadece Tatvan ilçesinde evsel nitelikli aktif çamurlu atık su arıtma tesisi var. Bu tesisinde çalıştırılmadığı yönünde duyumlar alıyoruz. Diğer ilçelerde ne yazık ki hiçbir arıtma tesisi bulunmamaktadır. Van Gölü çevresinde yaşanan kokulardan dolayı özellikle evleri iskele ve çevresinde olan birçok vatandaşımız mağdur olmaktadır. Van Gölü göz göre göre kirletilmektedir, gölde yaşayan Van Balığı başta olmak üzere diğer tüm canlılar da tehdit altındadır. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak dünyanın sayılı doğa harikalarından biri olan Van Gölü'nü korumak için;  Van Gölü'ne hiçbir atık bırakılmamalıdır. Arıtma tesisleri Van Gölü kıyısından uzağa taşınmalıdır. Van Gölü Koruma Kanunu acilen çıkarılmalıdır. Van Gölü'nün temizliği için ve mevcut tehdit unsurlarından kurtarılması için dünyanın en iyi uzmanlarıyla çalışılmalıdır. Gölü besleyen derelerde çöpleri engelleyen setler yapılmalıdır" dedi.

"ATIKLAR, BİRÇOK BÖLGEDE DOĞRUDAN GÖLÜ AKIYOR"

Gölde suların çekilmesiyle birlikte bazı tarihi kalıntıların ortaya çıktığını şahit olduklarını söyleyen Başkan İlhan, "Gölümüz her geçen gün daha da çekilmektedir. İleriki yıllarda ciddi tehditler söz konusu olabilir. Dip çamuru temizliği konusunda bir çalışma söz konusu. Fakat bu çalışma yapılırken de kirletilmeyi önlemek için tedbirler alınması gerekir. Biz Saadet Partisi olarak tüm Van Gölü çevresinde belli noktalarda, ileri derecede mutlak suretle biyolojik arıtma testleri faaliyete geçirilmesi kanaatindeyiz ve bu tesislerin de gölün hemen dibinde değil, gölün belli bir mesafede, belli bir uzaklıkta olması taraftarıyız. Göle de sadece arıtılmış bu testlerden arıtılmış, temiz suyun akması gerekiyor. Kanalizasyon birçok bölgede ne yazık ki doğrudan gölü akıyor. Özellikle Tuşba'da Mollakasım hattında ve Gevaş hattında ciddi derecede artan yazlıklar ve bunların da bazı bölgelerinde pis atıklar direkt olarak göle akıtılıyor. Bunlarla ilgili tedbirler mutlaka alınmalıdır. Sadece kanalizasyon değil, evsel atıklarda direkt olarak ne yazık ki göle akmaktadır. Bununla ilgili kapsamlı bir çalışma başlatılmalıdır. Türkiye'deki uzmanlar olur, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki uzmanlar olur, bu konuda belediyelerle, bakanlıkla, el birliğiyle bir çözüm üretilmelidir. Sonuçta Van Gölü bugün bin 700 rakımda bulunan, dünyadaki nadir göllerden biridir. Dünyanın en büyük sodalı gölüdür" diye konuştu.

"VAN GÖLÜ, VAN'IN EN BÜYÜK DEĞERİDİR"

Van Gölü'nün birçok insanın geçim kaynağı olduğunu da belirten Başkan İlhan, "Van Gölü içerisinde kendine özgü Van Balığı'nı barındırmaktır. Bununla birlikte de on binden fazla ailenin ekmek kapısıdır. Buradan birçok aile balıkçılık olsun, bunun yanında tekne gezisi olsun birçok konuda buradan ekmek yemektedir. Van Gölü, Van'ın en büyük değeridir. Türkiye'nin en büyük değerlerinden biridir. Dünyanın en büyük doğa harikalarından biridir. Korumak, kollamak bizim görevimizdir. Bu anlamda da ciddi adımlar atılmalıdır. Biz buradan yetkilileri net olarak sesleniyoruz. Derhal Van Gölü'nü her anlamda korumak için gerekli çalışmaları başlatın. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak daha önce alternatif atık tesisler için yerler önerdik. Yine bu önerilerimizin değerlendirilmesi konusunda talebimiz söz konusudur. Van Gölü bizim gelecekteki çocuklarımıza, gelecek nesillere bırakacak en büyük miraslarımızdan birisidir. Van Gölü mutlak suretle korunmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER