İlhan: Belediyeler borçlarını açıklamalı

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer ilçe belediyelerinin borçlarını şeffaf bir şekilde açıklamaları gerektiğini söyledi. Başkan İlhan, Van Büyükşehir Belediyesi'nin 5 milyar, İpekyolu Belediyesi'nin 1 milyar civarında olduğunu iddia ederek, şeffaf belediyecilik ilkesi doğrultusunda tüm belediyelerin gelir ve giderlerini detaylı şekilde açıklamaları gerektiğini vurguladı.

İlhan: Belediyeler borçlarını açıklamalı

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bu hafta Van Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin borçlarını gündeme taşıdı. Parti binasında açıklamalarda bulunan Başkan İlhan, 31 Mart 2024 yerel seçimlerine 5 aydan kısa bir süre kalması ve yapılan çağrılara rağmen, hiçbir belediyenin mevcut mali durumları hakkında herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi.

Van Büyükşehir Belediyesi'nin 5 milyarın (eski parayla 5 katrilyon) üzerinde borcunun olduğu yönünde duyumlar aldıklarını belirten Başkan İlhan, İpekyolu Belediyesi'nin ise 1 milyar (eski parayla 1 katrilyon) civarında borcunun olduğunu ifade etti.

"TÜM BELEDİYELERİ BORÇLARINI AÇIKLAMAYA DAVET EDİYORUZ"

Parti binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ve Filistin'de yaşanan vahşete değinerek konuşmasına başlayan Başkan İlhan, "31 Mart 2024 yerel seçimlerine 5 aydan kısa bir süre kaldı fakat daha önce de çağrı yaptığımız halde hiçbir belediye mevcut mali durumları hakkında herhangi bir açıklama yapmamıştır. Başta Van Büyükşehir Belediyesinin 5 Milyar (eski parayla 5 katrilyon) üzerinde borcu olduğu yönünde duyumlar almaktayız. İpekyolu Belediyesinin 1 Milyar (eski parayla 1 katrilyon) civarında borcu olduğu konuşulmaktadır. Başta Edremit, Tuşba ve Erciş Belediyeleri olmak üzere diğer tüm ilçe belediyelerini de mevcut borçlarını açıklamaya davet ediyoruz. Her bir vatandaşın; Belediyelerin yaptıkları hizmetleri ve bu hizmetler karşılığında ödedikleri paraları ya da borçlandıkları miktarları öğrenmeye hakkı vardır. Tuşba Belediyesi 100'den fazla kalıcı eser, Edremit Belediyesi de 65 projeden bahseden reklamları şehrin dört bir yanına asmış durumdadır. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak soruyoruz; Bu eserler, bu projeler nelerdir? Nerededir? Ne kadara mal olmuştur? Şeffaf belediyecilik ilkesi doğrultusunda tüm belediyeleri gelir ve giderlerini detaylı şekilde açıklamalarını herkesin ulaşabilmesi adına internet sitelerinden paylaşmalarını talep ediyoruz. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak aday adayı müracaatları da bugün itibariyle başlamıştır. Van Büyükşehir, İlçe Belediyeleri ve İlçe Belediye meclislerine aday olmak isteyen bu ilin sorun ve problemlerine çözüm üretmek isteyen herkese partimizden aday olmaya davet ediyoruz" dedi.

"VAN NEFES ALINMAYAN BİR ŞEHİRDİR"

Belediyelerin öncelikli hizmetlerinin dışına çıkarak, başka işler yapınca borçların katlandığını belirten Başkan İlhan, "Belediyelerin öncelikli hizmetleri alt yapı, üst yapı, trafik, çevre düzenlemesi, park tarzı hizmetlerdir. Fakat ilimizde bugün trafik keşmekeşliği, imar problemleri, bunun yanında VASKİ problemi var. Hala her gün su kesintileri yaşanıyor. Alt yapı konusunda ciddi eksiklikler var. Bazı mahallelerde hala kanalizasyon problemleri var. Hala bazı sıkıntılı yollar var. Her içi trafiği, kaldırım işgalleri ciddi problemler olarak ortada durmaktadır. Van nefes alınmayan bir şehirdir. Şehirde ağaçlandırma konusunda çok ciddi eksiklikler var. Van ormanı olmayan bir şehirdir. Kent ormanı muhabbetleri yapıldı ama bir tane ağaç tabelanın dikildiği yerde göremiyoruz. Belediyeler asli görevini bir kenara bırakmış, özellikle Van Büyükşehir Belediyesi neredeyse her hafta kitap satın alıyor. Kütüphanelerde kitaplar var ve okumak önemli şey. Allah'ın bize ilk emri Oku'dur. Fakat biz oku kelimesi kitap almak olarak görüyorsak, burada bir problem var. Okuma konusunda büyük bir eksiklik söz konusudur. Ama Van Büyükşehir Belediyesi'nin çok büyük miktarda parayı kitaba ayırdığını duyuyoruz. Bu kitaplar kimlerden alınıyor, kime dağıtılıyor bu ciddi bir soru işareti olarak durmaktadır. Hangi kitaplardır ve acaba bu kitaplar kimler tarafından alınıyor bunu ciddi bir şekilde merak ediyoruz. Şehrimizin böyle ciddi bir sıkıntısı var. Biz belediyeler özellikle üzerlerine düşen vazifeyi yapmalarını tavsiye ediyoruz. Yaptıklarını da kamuoyu ile paylaşmaları en büyük dileğimizdir. Şehirde bir imar sıkıntısı var. Fakat Tuşba Belediyesi'nin yanında binalar yapılıyor ve bu binalar 9 kattan oluşuyor. Aynı arazinin yan tarafında vatandaşa 3 kat için müsaade ediliyor. Yine Edremit Belediyesi eski SGK binasının olduğu yerde 12 katlı binalar inşa ediyor, yine yapışındaki arsaya 3 kat için izin veriyor. Böyle çarpık bir imar olamaz. Bu hakikaten şehrimiz hakikaten birkaç caddede kitlenmiştir. Yıllardır Van bir adım ileriye gitmemiş ve hep aynı noktadadır. Talip olduğumuz belediyelerin ekonomik tablosu bizim için önemlidir. Çok ciddi bir borçlanmadan söz ediliyor. Fakat bu borcun karşısında yeterli hizmet alınmadığı gerçeği de ortadadır" diye konuştu.

"DEVAM EDEN PROJELERİN FAYDASI VE ZARARINI HESAPLAYACAĞIZ"

2024 Mart seçimlerinde belediyeleri kazanmaları halinde devam eden projelerin faydası ve zararını masaya yatırarak vatandaşa olumlu yansıyacak hizmete dönüştüreceklerini söyleyen Başkan İlhan, "Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak İpekyolu Belediyesi'ni ve diğer belediyeleri kazandığımız takdirde, ilçede devam eden projenin memlekete faydası nedir, zararı nedir bunun hesabını, kitabını yapacağız. Memleketin lehineyse o proje devam ederse, memleketin aleyhine ise o projede gerekli değişiklikler yaparak asgari maliyetle vatandaşa olumlu yansıyacak hizmete dönüştüreceğiz" ifadelerini kullandı.

"KİM SAADET PARTİSİ DIŞINDA BEN DE MİLLİ GÖRÜŞÇÜYÜM DİYORSA PALYAÇODUR"

Yeniden Refah Partisi Van İl Başkanı Nayif Şabu'nun geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 'Milli görüşçüleri asıl yuvalarına davet ediyorum' çağrısını da eleştiren Başkan İlhan, "Milli Görüş Hareketi Erbakan hocamızın 1969 yılında siyasi arenaya çıkmasıyla, siyaseten varlığını Türkiye'de hissettirmeye başlamıştır. Erbakan Hocamızın kurduğu son parti Saadet Partisi'dir ve rahmetli Erbakan hocamızın sözü açık ve nettir. 'Kim Saadet Partisi dışında ben de milli görüşçüyüm diyorsa, biliniz ki palyaçodur.' Çok fazla söz söylemeye gerek yoktur" şeklinde konuştu.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2023, 17:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER