Edebiyatçı, Yazar Diken’in Van’daki söyleşisine yoğun ilgi

Van Edebiyat Mahfili tarafından düzenlenen edebiyatçı ve yazar Şeyhmus Diken'in katıldığı söyleşi ve imza etkinliği vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

Edebiyatçı, Yazar Diken’in Van’daki söyleşisine yoğun ilgi

14 Kasım 2021 yılında kurulan, 10'u yönetim olmak üzere toplam 90 kişiden Van Edebiyat Mahfili kültür, sanat programlarına devam ediyor. 

Kurulduğu günden bu yana şehre farklı bir soluk katan topluluk bu kez de Ahmed Arif'in, Yaşar Kemal'in ve Mehmed Uzun'un dostu olan, edebiyatın bu dev isimleriyle ve daha nicesiyle hemhal olmuş, Diyarbakır'ı ve Diyarbakır'daki yaşamı kitaplarında bir eski çağ sarrafı gibi titizlikle işleyen aynı zamanda Türkiye P.E.N. Yazarlar Derneği Diyarbakır Temsilciliğini de yapan Şeyhmus Diken'i konuk etti. 

Edebiyatçı, yazar Diken, etkinlikte şehir, zaman ve mekân ilişkisine yönelik önemli bilgiler paylaşırken, edebiyatımızın usta isimleri olan Yaşar Kemal, Ahmed Arif ve Mehmed Uzun ile olan anılarını ve kişilerin yaşamı ile ilgili anekdotlar paylaştı. 

Topluluğun gerçekleştirdiği 11. program da ayrıca yazarın başucu kitaplarından "Ahmed Arif Abisi Olmak Halkının" kitabı da iş insanı Hicran sponsorluğunda söyleşiye katılanlara ücretsiz dağıtılarak, imza etkinliği yapıldı. 

"VAN DİYARBAKIR İLE KADERDAŞ BİR ŞEHİRDİR"

Yazar, Şeyhmus Diken, söyleşinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Van'ın bölgede jeopolitik ve kültürel olarak önemli bir konumda bulunduğunu belirterek, "Benim için Van'a davet edilmek, Van'da kent kültürü, kent kimliği ve kitaplarım üzerinden bir program gerçekleştirmek sahiden çok önemliydi. Çünkü Van'ın Diyarbakır ile adeta at başı olarak yürüyen bir şehir gerçekliği var. Ve bu durum benim yazarlık hayatımda hep var oldu. Çünkü Van bana göre bölgede Diyarbakır ile kaderdaş bir şehirdir. Bu bir realitedir, bir gerçekliktir. Van, bir kavşak noktasıdır. Batıdan Doğu'ya, Doğu'dan da Batıya doğru yürüyen ve orada adeta hem bir yerleşiklik anlamında hem de bir geçiş noktası üzerinden belki geçici bir konaklamadır. Ama o konaklama esnasında insanların birbiriyle ilişkilenerek hayata farklı bir perspektiften bakması anlamında önemli bir şehirdir. Bu sebeple Van'da bulunmak benim çok önemliydi" dedi.

"YENİDEN VAN İLE HEMHAL OLDUM"

Yapılan etkinliğin kültür ve sanat adına çok verimli geçtiğini ifade eden Şeyhmus Diken, bundan sonra Van ve Diyarbakır arasında bu tür etkinliklerin daha fazla yapılması gerektiğini de söyledi. Diken, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:  "Daha önce kısmen tanıştığım ama kısmen de hiç tanışmadığım hiç bir ilişkilenme gerçekleştirmediğim bir okur kitlesiyle, duyarlı bir kitle ile buluşmak sahiden önemliydi. Düşündüğüm gibi de gerçekleşti. Çok ciddi ve yoğun bir ilgi ile karşılaştım. Daha önceden tanıştığım ve zaman zaman çeşitli etkinlikler nedeniyle buluşmalar gerçekleştirdiğim dostlarımla yeniden bir araya geldim. Onların şimdiye kadar bilmediğim yönlerine, bilmediğim hayata bakış açılarına yeniden vakıf oldum. Ve Van'ı tanıdığımı sanıyordum ama eksik tanıdığımı bir kez daha gördüm. Bu nedenle yeniden Van ile buluştum, yeniden Van ile hemhal oldum. Bu benim açımdan çok güzel bir buluşmaydı. Bunun daha da pekişeceğine yürekten inanıyorum. İyi ki Van var. Bundan sonra daha çok Diyarbakır Van ilişkilenmesi yaşayacağımıza inanıyorum. Ve bununda kültür, sanat ve edebiyat üzerinden olmasını can-ı gönülden arzuluyorum."

"DİKEN'İ VAN'DA AĞIRLAMAKTAN ONUR DUYDUK"

Van Edebiyat Mahfili Başkan Yardımcısı Muhammed Yılmaz da Van'ı edebiyatın başkenti yapma hedefleri olduğunu ve bu hedefe ulaşmak için çalışacaklarını aktararak, "Öncelikle Edebiyatımızın güçlü kalemi Şeyhmus Diken'i Van'da ağırlamaktan onur duyduk, böyle bir değeri okurlarıyla buluşturmak bizi ayrıca mutlu etti. Yoğun katılımla geçen bu programda bir kez daha gördük ki edebiyat birleştirir, edebiyat sağaltır. Bu kıymetli program Van'ı, edebiyatın başkenti yapma hedefimizin ne kadar elzem ve doğru olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi. Bu programda bizleri yalnız bırakmayan Van'ın güzide basın mensuplarına çok teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Van Edebiyat Mahfilinin kültür-sanat etkinlikleri Mart ayında da devam edecek. 5 Mart'ta Yazar Aykut Ertuğrul, 12 Mart'ta Prof. Dr. Suvat Parin, 19 Mart'ta Yazar Cihan Aktaş ile Van’da bir dizi program yapılacak.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi
 

Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2022, 15:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER