Bisiklet festivalinde 140 kilometrelik parkur geride kaldı

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan 4. Van Denizi Bisiklet Festivali tüm hızıyla devam ediyor. Festivalin dördüncü gününde 450 kilometrelik parkurun 140 kilometresini tamamlayan bisikletliler Nemrut Krater Gölünü ziyaret ederek alanda çöp topladı.

Bisiklet festivalinde 140 kilometrelik parkur geride kaldı

Van Gölü havzasının değerlerinin ön plana çıkartılması, gölün kirlenmesine Dur’ diyebilmek ve havza koruma eylem planı ve uygulama programına katkı sunmak için Büyükşehir Belediyesi, organizesinde, Van Gölü Aktivistleri ve çevre belediyelerinin desteğiyle 14 Ağustosta başlatılan 4. Van Denizi Bisiklet festivali devam ediyor. İran, İtalya, Almanya ile 81 ilden yaklaşık 250 sporcunun katıldığı festivalde bisikletliler Van Gölü çevresini kapsayan 450 kilometrelik parkurun 140 kilometresini geride bıraktı.

Her günü bir ilçede kamp kurularak gerçekleşen festivalde bisikletliler sabah saatlerinde Reşadiye bölgesinden Bitlis’in Tatvan İlçesine doğru yola çıktı. Yaklaşık 3 saatlik zorlu sürüşün ardından Tatvan’a ulaşan bisikletliler ilk olarak Nemrut Krater Gölünü ziyaret etti. Nemrut Krater Gölünü gezip hatıra fotoğrafları çeken bisikletliler burada farkındalık yaratmak adına sahil şeridindeki çöpleri toplayarak belediye ekiplerine teslim etti.

Nemrut Krater Gölünün dünyanın en önemli doğal alanlarından biri olduğunu belirten Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel “Nemrut Krater Gölü hem Van Gölü havzası hem de dünya için önemli bir alan. Ama ne yazık ki buraya gelen bazı misafirler buranın önemini bilmiyor ve duyarlı davranmıyor. Burası kapalı bir alan ve kirlenmesi çok kolay. Bizler bugün burada farkındalık oluşturmak adına tüm bisikletliler olarak temizlik çalışması yaptık. Amacımız bu muhteşem mirası devraldığımız gibi gelecek nesillere tertemiz olarak bırakmak” dedi.

450 kilometrelik yol ağında bisikletli guruba sağlık, güvenlik ve teknik anlamda destek veriliyor. Festival 21 Ağustos'a kadar devam edecek.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2022, 16:49
YORUM EKLE
YORUMLAR
BÜTÜN İLGİLİLERE SESLENİYORUZ
BÜTÜN İLGİLİLERE SESLENİYORUZ - 2 yıl Önce

Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Çelebibağı, Erciş, Ünseli, Tuşba, İpekyolu, Edremit, Çiçekli, Gevaş için ÇAĞRI...
● Buralardaki dere ve kanallar acilen temizlenmelidir. ● Buralardaki kıyı ve sahillerde bir tek izmarit, bir tek çöp dahi kalmayacak şekilde detaylı ve titiz bir temizlik seferberliği yapılmalıdır. ● Buralardaki kıyılar boyunca dip çamurunu ve yüzey kirliliğini temizleyen onlarca araç ve ekipman, her birinde bu işleri hızla ve profesyonel şekilde yapan ekipler oluşturulmalıdır. ● Buralardaki sahil ve kıyılarda ülkemizdeki ve dünyadaki örnek teşkil eden deniz ve göl kıyısındaki şehirler gibi SAHİL BANDI, YEŞİL KUŞAK ve REKREASYON ALANLARI oluşturulup bütün sahil ve kıyılar enfes alanlar haline dönüştürülmelidir. ● Buralarda Atık Su Arıtma Tesisleri ile bütün kanalizyon ve atık sular yüzde yüz arıtılmalıdır. Göle bir kova dolusu kirli su bile akıtılmamalıdır. ● Buralarda göl kıyısından enine olacak şekilde en az 100 metreye kadar, en çok 300 metreye kadar özel yerleşim ve kullanım tamamen bitirilmelidir . Sahil ve kıyılar yasaların emri gereği ücretsiz biçimde bütün vatandaşların kullanımına açık olmalıdır. ● Bütün buralarda kıyı ve sahillerin en güzel burunlarını, en güzel koylarını, en güzel kıyılarını işgal eden ve özel mülkiyete dönüştüren oteller, tesisler, işletmeler, bahçeler, restaurantlar, yazlıklar, iş yerleri ve yapılar kesinlikle buralardan kaldırılmalıdır. Bütün bu güzel ve gözde alanlar göle kıyıdaş olan bütün Van ve Bitlis ili, ilçeleri, beldeleri ve köylerindeki vatandaşlara açık ve ücretsiz olmalıdır. ● Bütün buralarda Ağustos 2022- Aralık 2022 arasında onlarca, yüzlerce çalışma ile Van Gölü buralara zenginlik, güzellik ve değer katan doğal bir sit alanı olarak hayat kazandırmalıdır.

SIRADAKİ HABER