Başkan İlhan: Van Milletvekilleri kentini değil, kendini düşünüyor

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van Milletvekilleriyle ilgili açıklamalarda bulunarak, "İşleri güçleri kendi yakınlarını veya danışman yakınlarını belli kurumlara yerleştirmek. Kentini değil, kendini düşünen vekiller var. Seçim döneminde verilen sözleri tutmadılar" dedi. İlhan, kendi istediklerini yapmayan kurum müdürlerinin de görevden alındığını iddia etti.

Başkan İlhan: Van Milletvekilleri kentini değil, kendini düşünüyor

Haftalık olarak kent ve ülke gündemiyle ilgili basın toplantılarını sürdüren Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bu hafta iktidar milletvekillerini gündeme taşıdı.

Van Milletvekilleri tarafından, seçim döneminde söz verilen hiçbir vaadin yerine getirilmediğini ifade eden Başkan İlhan, Van milletvekillerinin, kronikleşen sorunlara hiçbir çözüm üretmediğini, vekillerin 2021 yılında birçok yakınını işe aldığını ileri sürdü.

"HANGİ KURUMLARDAKİ MÜDÜRLERİ, İSTENİLENİ YAPMADI DİYE GÖREVDEN ALDINIZ?"

Başkan İlhan, AK Parti Van Milletvekillerinin istedikleri işi yapmayan kurum müdürlerinin görevden alındığını ileri sürerek, "AKP Van Milletvekilleri; 2021 yılında Van'a özgü hangi projeleri hayata geçirdiniz? Van Gölü koruma kanunu, Van Çevre Yolu, Kuzey Van Gölü Demiryolu Projesi gibi projelerle ilgili ne gibi çalışmalar yaptınız? Seçim dönemlerinde defalarca söz verdiğiniz stadyum, otogar gibi konularda hangi adımları attılar? Van'ın hangi kronik sorununa çözüm ürettiniz? Van'da hangi kurum müdürlerini hangi işlerinizi yapmak için atadınız? Hangi kurumlardaki müdürleri istediğiniz her işi yapmadığı için görevden aldınız? 2021 yılında kaç yakınınızı işe aldınız? Kaç yakınınıza istediğiniz makamlara getirdiniz? Pandemi sürecinde binlerce esnaf işçi, mağdur oldu bu süreçte bu mağduriyetlerin giderilmesi için neler yaptınız? Van'a hitap eden başta Kapıköy olmak üzere, Esendere ve Gürbulak sınır kapılarının açılması ve İranlı misafirlerin geliş gidişinde problem çıkmaması adına kalıcı çözüm için ne gibi bir çalışma yaptınız? Van'da vatandaşlarımızın faturalarını ödeyemediği için elektrik, su, doğalgazı kesiliyor. Bu durumdan haberiniz var mı? Van'ın depremden bu yana yapılmayan imar planı konusunda hangi çalışmaları yaptınız? Van'da her geçen gün artan işsizlik sorununun çözümü için hangi çalışmaları yaptınız? Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak iktidar partisinin Milletvekilleri 2021 yılında ilimizle ilgili yaptıklarını kamuoyuna açıklamayı davet ediyoruz" dedi.

"İLİMİZDE KRİTERLER, VEKİL YAKINLIĞI, DANIŞMAN YAKINLIĞI ÜZERİNDEN YÜRÜMEKTEDİR"

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan ve AK Parti Van Milletvekili danışmanının kardeşi olan bir personelin müdür olarak atanması iddiası ve Başhekim Yavuzer'in istifa konusuna da değinen Başkan İlhan, "Bir kişinin sadece bir milletvekilinin yakını olması veya bir milletvekili danışmanının yakını olması, atanma sebebi veya atanmama sebebi olmamalıdır. Her işi ehline vermek farzdır. Bu anlamda biz eğer ki atanan kişi ehliyetli, liyakatli, bu işi yapabilecek bir kişi ise bu görev atanmalıdır. Eğer bir kişi, bu işi yapamayacaksa, yürütemeyecekse, o konuda yeterli değilse atanmamalıdır. Ne yazık ki bizim ilimizde kriterler, vekil yakınlığı, danışman yakınlığı üzerinden yürümektedir. Gündeme gelen olayla ilgili de, şahit olduğumuz olay; bir milletvekili danışmanının kardeşinin bir müdürlüğe, müdür yardımcısı olarak atandığı, daha sonra bu atamanın olmadığı, hala olup olmadığı muallakta. Fakat gerek başhekimin, gerek sağlık il müdürünün bir açıklama yaptığına şahit olduk. Konunun tüm yönleriyle açıklanması gerekiyor. Mutlak suretle kişi o makamı hak ediyorsa getirilir, hak etmiyorsa getirilmemelidir" diye konuştu.

"ŞEHRİN VEKİLLERİNİN YETERSİZ KALDIĞI GERÇEĞİ ORTADADIR"

Son dönemlerde Van Milletvekillerinin kronikleşmiş bir soruna çözüm ürettiklerine şahit olmadıklarını belirten İlhan, "İktidar vekilleri, Van'ın sorunlarıyla alakalı gerekli görüşmeleri yapmalıdırlar ve çözüm üretmelidirler. Fakat bizim Van milletvekillerimizin son birkaç yıldır Van'a dair yaptığı somut, özgün, gerek katma değer sağlayacak, gerekse istihdam sağlayacak bir kuruluş kurmadıkları gibi, bunun yanında da Van'daki kronikleşmiş herhangi bir soruna çözüm ürettiklerine şahit değiliz. Van'ın önemli sorunları var. Bugün iktidar her merkezi anlamda hem de yerel anlamda kayyumlarıyla iktidar. Herhangi bir muhalefetin yetkisi ilimizde söz konusu değil. İşler tek celsede çözülüp, yapılabilecek konumdadır. Bu eğer iyi yönde değerlendirilirse, şehir için bir avantajdır. İyi yönde değerlendirilirse, basit bir şekilde şehrin sorunlarına çözüm üretilebilir. Fakat ne yazık ki Van olarak bunun iyiliğini hiçbir şekilde görmedik. Sadece konuşuyoruz. Şehrin vekillerinin yetersiz kaldığı gerçeği ortadadır. Acaba vekillerin görevi ne? Vekillerin görevi kendi yakınlarına, kendi çevresine istihdam oluşturup, kendi yakınlarının sorunlarını çözmek mi? Yoksa gerçekten Van'ın vekiliyim, Van'ın problemlerine, sorunlarına çözüm üretmek mi? Burada bir soru işareti var. Biz Türkiye'nin en pahalı uçan şehriyiz. Geçtiğimiz hafta bunu gündeme getirmiştik. Biz dünyanın en büyük sodalı gölüne sahibiz. Fakat bu gölden yeterli derecede istifa etmiyoruz. Bu gölün çevresinde halen yapılacağı belirtilen bir sahil yolundan bahsediyoruz. Gölün içerisine halen kanalizasyon akıyor ve göl gün geçtikçe kirlenmeye devam ediyor. Bugünde kuraklıkla, ciddi bir tehlike ile karşı karşıyadır" ifadelerini kullandı.

"İSTENİLSE, VAN ÇEVRE YOLU 3-5 AYDA TAMAMLANIR"

'Van vekilleri kendi etraflarında, bulunan kişiler dışında, kafalarını kaldırıp etrafa baktıkları yok' diyen Başkan İlhan, "Şehrin trafiğinden tutun, başka konularına birçok sorun var. Bugün çok önemli bir çevre yolu sorumuz var. Türkiye'de ikinci bir örneği yok. Tünel açmaya gerek yok. Karadeniz'de deniz dolduruluyor, yol yapılıyor. Bugün bir Zigana Geçidi'ni yapmak için o kadar efor sarf ediliyor ve çok ciddi paralar harcanıyor. Ama bizim zemini kolay olan bir Van Çevre Yolu, tamamlanmıyor. İstenilse, Van Çevre Yolu 3-5 ayda tamamlanır. Hakikaten ilimizin temel sorunları arasında işsizlik önemli bir noktada yer almaktadır. İşsizlik konusunda devlet fabrika yapmaz diyorlar. Devlet fabrika yapar. Geçmişte yapıldı. Olanları da yok ettik. Yatırımcıyı teşvik edecek hangi çalışmalar yapıldı? Yanı başımızda İran var ve İran ile ticaretimizde problemlerimiz var. İran ile bugün legal olan her ürünün alışverişinin serbest edilmesi, hatta sınırlarda serbest bölgeler oluşturulması konusunda acaba Van'da bir vekilin çalışması var mı? Bugüne kadar Van'da kendi çevresi dışında farklı ses çıkaran, farklı söylemleri olan siyasi parti olur, STK olur, bunlarla hiçbir istişareleri oldu mu? Eğer biz bu şehirde yaşıyorsak, bu şehirde yaşayan insanlar olarak bir araya gelmeliyiz, konuşmalıyız, memleketin hayrına konularda ittifak etmeliyiz. İktidarın kim olduğu önemli değil. İktidarın temsil eden vekillerin bugün en azından, Van'daki vatandaşla ile STK'larla, siyasi partilerle görüşüp, kentin yararına işlerde bir çözüm üretmesi gerektiği kanaatindeyim. Van vekillerinin en büyük eksikliği budur. Ne yazık ki Van vekilleri kendi etraflarında, bulunan kişiler dışında, kafalarını kaldırıp etrafa baktıkları yok. Sadece zaman zaman basit ziyaretler yapıyorlar. Son zamanlarda vekillerin Van'ı ziyareti bile söz konusu değil. Eskiden korumalarıyla birlikte arada bir çarşıda gezen vekiller, son zamanlarda bunu da görmüyoruz. Mutlak süratle vatandaş dinlenmeli, farklı seslere dikkat edilmeli. Çünkü bu şehir hepimizindi. Hakikaten Van, Türkiye'nin en güzel şehirlerinden bir tanesi olmasına rağmen, en büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığını, yılda ortalama 50-60 tane gencinin inşaatlardan cenazesi gelen ikinci bir il yoktur. Bu konuda tekiz. Bunların göz önünde bulundurulması kanaatindeyim. Zaten vekilliklerinin son dönemlerindedirler. Bir daha seçilme ihtimalleri yok. En azından bu son zamanlarını, memleketin hayrına işlerde geçirmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü yapacakları hayırlı işler, hanelerine artı olarak yazılacaktır. Van vekilleri sadece konuşuyor, icraat üretemiyor diyebiliriz. İktidar icraat makamıdır. Bizler bu anlamda konuşacak, bu anlamda sorunları, problemleri dile getirecek makamız. Biz bu anlamda görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Onları da sorunları çözmek adına görevlerini yapmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2021, 10:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29