6 günlük kesinti zulümdür!

Geçtiğimiz ay Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ortak grup kurma noktasında uzlaşan ve Saadet Partisi çatısı altında meclise giren iki parti Van'da da güç birliği yapmıştı. Bu kapsamda ikinci kez ortak basın açıklaması düzenleyen partiler, Van'daki su sorununu gündeme taşıdı. Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabayık, 6 günlük su kesintisinin zulüm olduğunu ifade etti. Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ise, derhal VASKİ yönetiminin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

6 günlük kesinti zulümdür!

Bu kez Saadet Partisi'nde bir araya gelen partililer, Van'ın sorunlarını gündeme taşıdı. Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ve Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabayık'ın yanı sıra iki parti mensuplarının katılım sağladığı toplantıda, Van'ın sorunları hakkında basın açıklaması yapıldı.

Partilerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde güç birliği yaptığını hatırlatan başkanlar, Van'da da ortak hareket ettiklerini vurguladı. Bundan sonraki süreçte beraber hareket etmeye devam edeceklerini ve Van'ın sorunlarının çözümü noktasında çalışma yürüteceklerini söyleyen başkanlar, bu hafta Van'daki su sorununu gündeme taşıdı.

KARABIYIK: "VASKİ KENDİ BAŞINA BUYRUK BİR KURUMA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDADIR"

Saadet ve Gelecek Partisi tarafından düzenlenen ortak basın açıklamasını okuyan Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabayık, 6 günlük su kesintisine sert tepki göstererek, "14 Ağustos'tan itibaren 6 gün boyunca sürecek olan su kesintisi, zaten aylardan beridir ilimizde süren su kesintilerinin üzerine vatandaşlarımıza yapılan yeni bir zulümdür. İlimizdeki su idaresi uzun süredir vatandaşlarımıza zulmeden, kendi başına buyruk bir kuruma dönüşmüş durumdadır. En temel ihtiyaç olan suyu fahiş fiyata vatandaşa veren yönetim, yaşam hakkı olan su yüzünden geçtiğimiz yıl birçok vatandaşımızı icraya vermiş, son aylarda il merkezinde birçok noktada su kesintileri yaparak insanımızı çileden çıkarmıştır. Tüm bunların üzerine haklı bir talep için kuruma müracaat eden seçilmiş muhtarı dövmeye gidecek kadar ileriye giden kurum yöneticileri, adeta ali kıran baş kesen konumuna dönüşmüştür. Misyonunu; 'Sürdürülebilir su kültürü oluşturarak su yönetimi ve yönetişiminde yeni politikalar geliştirmek, atık suların ekolojik ve modern bir çalışma prensibi ile dönüşümünü gerçekleştiren, çevre ve insan sağlığına duyarlı, su kaynaklarını en iyi şekilde koruyan ve kurumsal gelişimde modern yönetim anlayışını benimseyen bir idare olmak' olarak belirleyen söz konusu kurum Çevreye ve insana duyarlılığı tartışmalı bir kurum olarak önümüzdedir" dedi.

KARABIYIK: "VAN'DA KAYYUM BELEDİYECİLİĞİ HER ALANDA İFLAS ETMİŞ, KEYFİLİK BAŞINI ALIP GİTMİŞTİR"

VASKİ yönetiminin ne suyun kültüründen ne de suyun yönetiminden bihaber olduğunu belirten Başkan Karabıyık, "Suya en çok ihtiyaç duyulan yaz ortasında il genelinde 6 gün sürecek olan su kesintisi kabul edilebilir bir durum değildir.  Van'ın suyu 1,5 milyon nüfusa fazlasıyla yetecek durumdayken VASKİ yönetiminin, beceriksizliği, teknik bilgiden yoksun oluşu, kayyum idaresinin sorgulanamaz durumda oluşu, keyfi hareket etmelerine sebep olmaktadır. Saadet Partisi ve Gelecek Partisi İl Başkanlıkları olarak yaptığımız tespitler ışığında biliyoruz ki arızaların giderilmesi için su kesintileri yapılmak zorunda olunduğu durumlarda bir su kesintisi yapıldıktan sonra maksimum 2,5- 3 günde su arızası giderilebilir. Su arızasının aciliyeti yoksa, su kesintisi havaların daha serin olacağı ileri bir tarihi ertelenebilir. Van'da uzun yıllardır devam eden kayyum belediyeciliği her alanda iflas etmiş, kurumlarda keyfilik başını alıp gitmiştir. Buradan son bir kez daha Sayın Valimizi ilimizde ki bu kötü gidişata son vermek adına VASKİ başta olmak üzere tüm kurumları ve yönetimlerini gözden geçirmeye davet ediyoruz" diye konuştu.

KARABIYIK: "VAN HALKINA REVA GÖRÜLEN BU KARARI KABUL ETMİYORUZ"

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Karabıyık, 6 günlük su kesintisinin turizmi de olumsuz etkileyeceğini belirterek, "6 günlük su kesintisi kentimizdeki turizme son derece olumsuz etkileyecektir. İlimizdeki esnafın büyük bir bölümü işlerini su ile yürütüyor. Oteller, lokantalar, berberler, hamamlar ne yapacak? Su kesintisi bu esnaflarımızı çok olumsuz etkileyecektir. Su arızası olabilir ve 2 milyona sahip kentte bu sorun 6 gün devam etmemeli. Bu kentin nüfus sirkülasyonu günlük 2 milyonu buluyor. İlimizde şu anda Irak ve İran'dan gelen çok sayıda turist var. Bu yanında binlerce yerli turist ilimizde şu anda bulunuyor. Böylesi bir ilde 6 gün su kesintisi yapmak bir zulümdür. Bu insan hakları, hayvan hakları ihlalidir. Dolayısıyla bu kabul edilecek bir durum değil. Van halkına reva görülen bu kararı kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

İLHAN: "VASKİ'DE BİR YÖNETİM REZALETİ ORTADADIR"

Van'daki belediyecilik hizmetleri hakkında konuşan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ise, "İlimizde belediyecilik uzun zamandır rafa kaldırılmış durumdadır. Van'da 2014 yerel seçimlerinden bu yana yaklaşık 9 yıldır bir kayyum idaresi söz konusudur. Bu idarede ne bir karar, ne bir meclis, ne bir danışma kurulu söz konusu olmadığı için tamamen bir keyfiyet söz konusudur. Atanmış olan ve hiçbir şekilde hesap vermeyen belediye anlayışı, şehrimizi her alanda ucube, içinden çıkılmaz bir hale dönüşmüştür. Bugün sözde Türkiye'nin 19'uncu büyük kentiyiz. Fakat bu kent özellikle yaz aylarında İran ve Irak'tan gelen turistlerle birlikte, Türkiye'deki 15 büyük ilin içerisinde yer aldığı gerçeği ortadadır. Hal böyleyken belediye meclislerinin aktif olmaması, büyükşehir belediyesinin bir vali tarafından yönetilmesi, işin içinden çıkılmaz hali ortaya koymuştur. Şehir imar anlamında sıkıntılıdır. Belediyenin tüm kurumları iflas etmiş durumdadır. Bugün taşımacılık anlamında sıkıntılar yaşanıyor. Son olarak baş gösteren ve gündeme gelen su kesintilerinden dolayı VASKİ'de bir yönetim rezaleti ortadadır. Bir su isale hattının ortalama boşalma süresi 18-20 saattir. Yani şehrin suyunu kapattığınızda borulardaki su 18-20 saatte tükenir. Ekipler 24 saat vardiyalı çalışır ve bu saat diliminde her türlü arıza giderilir. Ortalama bu arızalar 60 saatte çözülebilir" dedi.

İLHAN: "BELEDİYECİLİK İFLAS ETMİŞ DURUMDA"

Suyun en temel yaşam hakkı olduğunu belirten Başkan İlhan, "Bunun yanında imar sorunumuz var. Rastgele bir imar anlayışı var. Şehrimizde ne yazık ki ciddi bir trafik sorunu var. Şehir adeta 5 kilometrelik bir alanın içerisine hapsolmuş ve bu alanda zaman zaman trafik kitlenmektedir. Şehrin yıllardan beridir çözülmeyen bir çevre yolu sorunu var. Çevre ve park sorunu var. Birçok sorun birbirini tetiklemektedir. Bir vizyonu, geleceğe dair hiçbir adım atılmayan bir şehirde yaşıyoruz. Üzülerek söylüyorum; bu kayyum anlayışının şehre hiçbir katkısı, faydası olmadığı gibi, yaptığı her icraatta önümüzde belirsiz bir ucube olarak durmaktadır. Kentin göbeğinde yıllardır harabeye dönüşmüş ve açılmayan bir bina var. Tarihi müzenin daha önceki kayyum tarafından yok edildiğine hepimiz şahidiz. Bu kişilere hiçbir şekilde yaptırım söz konusu değildir. Şehrimiz yönetilememektedir. Belediyecilik iflas etmiş durumdadır. Saadet Partisi ve Gelecek Partisi olarak ortak hareket edeceğimiz bu seçimlerde, bu kötü gidişata son vereceğiz. Bu şehri artık iki çıkmaz sokaktan çıkarıp, yeni bir yol açacağız" diye konuştu.

İLHAN: "DERHAL VASKİ YÖNETİMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİR"

Geçtiğimiz ay Degirmenarkı Mahallesi Muhtarı ile VASKİ Müdürü Ülker Cem Kaplan arasında yaşanan olaya da değinen Başkan İlhan, "Her ne sebep olursa olsun, tüm kurumlar vatandaşların kurumlarıdır. Devlet de vatandaş için var olan soyut bir organdır. Bu kurumların içerisinde yer alan kişilerin hizmet etmesi gereken insanları dövmesi, zorbalık yapması, en ufak hakaretvari bir söz söylemesini bir kenara bırakın, sesini bile yükseltmesi en büyük edepsizliktir. Böyle bir yapının başında bulunan kişilere derhal görevden el çektirilmesi elzemdir. Biz bu konuyu yakından takip ediyoruz. Hâlihazırda Van Valiliği'nin bu konuda bir adımı söz konusu değildir. Derhal VASKİ yönetiminin değiştirilmesi gerekir. Oradaki teknik personellerin gözden geçirilmesi gerekir. İşin ehli ve liyakat sahibi kişilerle birlikte bu kurumun yeniden donatılması, yeni bir yönetimle şehre hizmet etmesi sağlanmalıdır. Uzun süredir vatandaşlara 400-500 lira su faturası gelmektedir. Su en asgari fiyattan belirlenmelidir. Su üzerinden kâr elde edilmez. Su insanların olmazsa olmaz ihtiyacıdır. Bu ihtiyacın evlere en asgari ücretten verilmesi gerekir. Bugün bir evin ortalama su faturasının 50 lirayı geçmemesi gerekir. Kaldı ki evlere 500-600 lira su faturası gelmektedir. Bu tamamen gözden geçirilmesi gereken bir mevzudur. Bunun da başlangıcı VASKİ yönetiminin değiştirilmesidir. Bu kenti yönetenler, kendilerini bu şehrin sahibi görmektedirler. Bu şehrin sahibi, bu şehirde yaşayanlardır" ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2023, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER