Van Gölü'nün Bitlis sınırında gerçekleştirilen denetimlerde, göçmen kaçakçılığı, akaryakıt ve silah kaçakçılığına yönelik kontrollerin yanı sıra 15 Temmuz'da sona erecek inci kefali av yasağı kapsamında da yoğun denetimler gerçekleştirildi. Bir ihbarı değerlendiren deniz polisi ekipleri, kontrol botuyla kısa sürede göle açılarak balıkçı ve tur teknelerinde incelemelerde bulundu.
Yapılan kontrollerde balıkçı teknelerinin avlanma amacıyla değil, gezi amacıyla gölde bulunduğu belirlendi. Av yasağına uyulduğunun tespit edilmesi üzerine ekipler, tekne sahiplerine duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti.
Tatvan Deniz Limanı Şube Müdürlüğü'nde görevli Başkomiser Besim Alper Çıplak, inci kefalinin üreme döneminde korunmasının büyük önem taşıdığını belirterek, denetimlerin aralıksız sürdüğünü ifade etti. Çıplak, 15 Nisan–15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı kapsamında göl üzerinde sürekli devriye faaliyetleri yürüttüklerini söyledi.
Şube bünyesinde 3 motorlu ve 1 motorsuz deniz aracı bulunduğunu aktaran Çıplak, 5 gemi adamı ve 4 kurbağa adamıyla su üstü ve su altı arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra deniz trafiğine yönelik idari denetimler gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca göçmen kaçakçılığı, kaçakçılık suçları ve adli delil arama gibi birçok alanda da görev yaptıklarını ifade etti.
Yetkililer, Van Gölü'nün ekolojik dengesinin korunması için vatandaşlardan kaçak avcılık ve şüpheli durumlarla karşılaşmaları halinde güvenlik güçlerine ihbarda bulunmalarını istedi.




