Van’ın Çaldıran ve Muradiye ilçelerinde 24 Kasım 1976 tarihinde meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem, 3 bin 840 can kaybına ve binlerce yapının yıkılmasına ya da ağır hasar görmesine yol açmıştı. Depremin 50’nci yılı anısına Jandarma Genel Komutanlığı, o dönemde kurtarma ve tahliye çalışmalarında görev yapan helikopere ait tarihi siyah-beyaz görüntüleri kamuoyu ile paylaştı.
Paylaşılan karelerde, jandarma helikopterinin deprem bölgesinde afetzedelerin tahliyesi, acil yardım ve arama-kurtarma çalışmalarında aktif rol aldığı görülüyor. Jandarma, zorlu hava ve arazi koşullarına rağmen hava unsurlarıyla yürütülen çalışmalara dikkat çekti.
Tarihi belgeler, helikopterlerin ulaşımın güç olduğu kırsal alanlarda yaralıların hastanelere taşınması, arama-kurtarma ekiplerinin sevki ve acil ihtiyaçların bölgeye ulaştırılmasında kritik görevler üstlendiğini ortaya koyuyor. Jandarma’nın paylaşımı, hem Türkiye’nin afetlerle mücadelesine ışık tutan önemli bir belge hem de jandarmanın geçmişten günümüze afet bölgelerindeki vazgeçilmez rolünü gösteren bir hatırlatma olarak değerlendirildi.




