Etnokozmetik Araştırmalar Vakfı (ETAV) tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenecek Masal Fabrika etkinliği, “Kültür ve Doğa” temasıyla İzmir’in Torbalı ilçesinde gerçekleştirilecek.

Laber Kimya’nın Torbalı yerleşkesinde düzenlenecek etkinlik, 10 Ekim 2026 Cumartesi günü saat 13.00’te başlayacak ve 18.00’e kadar devam edecek. Programda masal anlatımlarının yanı sıra söyleşi, seminer ve müzik performanslarına yer verilecek.

Masallar üzerinden kültürel hafıza ele alınacak

Bu yıl “Kültür ve Doğa” başlığıyla hazırlanan etkinlikte, insanların doğayla kurduğu ilişkinin kültürel yaşamda nasıl yer bulduğu ele alınacak.

Masallar, ritüeller, dil ve sözlü aktarım üzerinden geçmişten günümüze taşınan kültürel birikimin konuşulacağı programda, doğanın yalnızca fiziksel bir çevre olmadığı, aynı zamanda toplumların hafızasında ve kültürel üretiminde yer alan bir unsur olduğu yaklaşımı öne çıkarılacak.

Etkinliğin ana iletişim başlıkları ise “Dinlemek. Hatırlamak. Aktarmak.” olarak belirlendi.

Torbalı Konseri

Masal anlatıcıları dinleyicilerle buluşacak

Program kapsamında Ayhan Erkmen, Roza Erdem, Cânâ Sabah Candan ve Fatih Bayrak masal anlatıları gerçekleştirecek.

Efe Elmas’ın sunum ve seminer bölümlerinde yer alacağı etkinlikte, Prof. Dr. Nevzat Kaya da söyleşi programında katılımcılarla bir araya gelecek.

Müzik bölümünde ise Kajîn Dara ve Lîzge Karabulut sahne alacak. Etkinliğin açılışı saat 13.30’da Levent Kahrıman tarafından yapılacak.

Farklı disiplinler aynı programda

ETAV tarafından hazırlanan Masal Fabrika’nın bu yılki programında anlatı, kültürel aktarım, düşünce ve müzik başlıkları bir araya getirilecek.

Etkinlikle farklı alanlardan katılımcıların bir araya gelmesi ve doğa ile insan arasındaki ilişkinin kültürel boyutları üzerine ortak bir paylaşım alanı oluşturulması amaçlanıyor.

Etkinlik 10 Ekim’de

Anadolu’nun bitkisel ve kültürel mirası üzerine araştırmalar yürüten ETAV, bu mirasın belgelenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması gereken yaşayan bir bilgi alanı olduğu yaklaşımıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda düzenlenen 6. Masal Fabrika etkinliğinde de doğa, insan ve kültürel hafıza arasındaki ilişki farklı anlatım biçimleri üzerinden ele alınacak.

Etkinlik bilgileri:

Kaynak: ROJ YİĞİT - HABER MERKEZİ