Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bayram tatilinin ardından 2 Haziran Salı günü yeniden mesaiye başlıyor. Genel Kurul’da görüşülmesi beklenen torba yasa teklifi, özellikle alkollü içki satış ve tanıtımına ilişkin düzenlemeleriyle dikkat çekiyor.
MECLİS’TE YOĞUN MESAİ BAŞLIYOR
10 günlük aranın ardından toplanacak TBMM Genel Kurulu’nda, “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Çeltik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ele alınacak. Teklif, çok sayıda düzenlemeyi içeren yapısıyla “torba yasa” kapsamında değerlendiriliyor.
ALKOLLÜ İÇKİLERDE GÖRÜNÜRLÜK SINIRLAMASI
Teklifin en dikkat çeken başlıklarından biri alkollü içki markalarına getirilecek yeni kısıtlamalar oldu. Düzenlemeye göre, üretici ve satıcı firmaların isim, marka, logo ve çağrışım yapan tüm görsellerinin kullanımı ciddi şekilde sınırlandırılacak.
Bu kapsamda, iş yerleri, vitrinler, raflar ve satış ünitelerinde alkollü içkileri çağrıştıran her türlü görsel ve yazının bulundurulması yasaklanacak.
MARKALAR ARASI GEÇİŞE ENGEL
Yeni düzenleme ile birlikte fermente ve distile içki markalarının birbirinin yerine kullanılmasının da önüne geçilecek. Buna göre markalar arası geçiş ve tescil işlemleri tamamen engellenecek.
DENETİM YETKİSİ VALİ VE KAYMAKAMLARDA
Halihazırda uygulanan 22.00-06.00 saatleri arasındaki satış yasağına ilişkin denetimlerde de önemli bir değişiklik öngörülüyor. Yeni düzenleme yasalaşırsa, denetim ve yaptırım yetkisi doğrudan mülki idare amirlerine, yani vali ve kaymakamlara devredilecek.
MECLİS GÜNDEMİ YOĞUN
Bayram sonrası başlayacak yeni yasama döneminde söz konusu teklifin Genel Kurul’da en çok tartışılacak başlıklar arasında yer alması bekleniyor.




