Zirkonyum Diş Kaplama Kimlere Yapılır?

Zirkonyum Diş Kaplama Kimlere Yapılır?

Bir dişin ya da diş implantının tamamen kaplanması yoluyla uygulanan diş restorasyonu kron olarak adlandırılır. Kron genellikle dişe ya da abutmente diş çimentosu kullanılarak sabitlenir. Çeşitli malzemeler kullanılarak kron üretimi yapmak mümkündür. Ayrıca dişlerin mukavemetini artırmak ya da görünümünü iyileştirmek için diş üzerine kuron yerleştirilmesi de tercih edilebilir.

Günümüzde en çok tercih edilen diş kaplama yöntemlerinden biri olan zirkonyum diş kaplama İstanbul ve diğer illerimizde en çok uygulanan diş hekimliği prosedürleri arasında yer alır. Ağızdaki bir ya da daha fazla sayıda diş eksikliğinin giderilmesini sağlayan implant tedavisi (diş implantı) İstanbul ve diğer metropollerimizde sıklıkla uygulanır. İstanbul Kadıköy diş hekimi seçiminin doğru yapılması yoluyla istenilen estetik görünüme ve sağlıklı dişlere sahip olmak mümkündür.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Çok güçlü ve güvenilir bir madde olan zirkonyum günlük kullanımda aşınma ve yıpranmayı tolere etme özelliğine sahiptir. Yarı saydam yapıları sayesinde zirkonyum kuronlar estetik açıdan çok iyi çözümlerdir. Işığı benzer bir şekilde yansıtma özellikleri sayesinde doğal dişe benzer bir görünüm sağlarlar. Kuronların ağzın ön tarafına uygulanacağı ve kuronun hastanın doğal dişlerinin arasına yerleştirileceği durumlarda bu özellik önemli bir avantaj haline gelir.

Zirkonyum kuronlar güçlü yapısal özellikleri sayesinde korozyona uğramaz. Çoğunlukla porselen karışımlı metal kuronların kullanılması durumunda ortaya çıkan siyah diş eti çizgisi zirkonyum diş kaplamalarda görülmez. Zirkonyum kuronların elektriksel bir iletkenliği bulunmaz. Bu yüzden hastalar sıcak ya da soğuk içecekler tükettiğinde ağrı yaşamazlar.

Zirkonyum kuronlar hastanın ağzının ön kısmındaki dişin üzerine ya da doğal dişin yanına yerleştirme yapılması gereken durumlarda sıklıkla tercih edilirler. Bunun en önemli neden, zirkonyum kaplamanın son derece estetik bir çözüm olmasıdır. Zirkonyum sağlam bir yapıya sahip olduğundan metal çerçevelere gereksinim duyulmadan kuron üretilebilir. Zirkonyum kuronları doğal dişlerden ayırt etmek neredeyse imkansızdır ve bu son derece önemli bir avantaj olarak kabul edilir.

Zirkonyum kaplamaların sağladığı önemli avantajlardan bir diğeri; boyutlarının, şekillerinin ve renklerinin hastaların en doğal gülüşlere kavuşmasını sağlayacak şekilde belirlenebilmesidir. Biyolojik uyumlu kaplama materyalleri olmaları nedeniyle herhangi bir alerjik reaksiyon gelişmesine neden olmazlar. Bunun sonucunda zirkonyum yalnızca diş hekimliğinde değil genel cerrahi prosedürlerinde de yaygın olarak kullanılan bir materyal olma özelliğine sahiptir.

Zirkonyum Diş Kaplama En Dayanıklı Çözümlerdendir

Diş hekimleri pek çok durumda kapsamlı tedavi görmüş dişleri korumak, kaplamak ya da bir implantın üzerine yerleştirmek için protez dişleri tercih ederler. Tedavinin amacı bir gülümsemenin restore edilmesi ya da bir dişin korunması olsun hastaların genel ağız sağlığının ve esenliğinin sağlanmasında kronlara önemli görev düşer.

Kronların her biri kendi içinde farklı avantajlara ve dezavantajlara sahip olan malzemeler kullanılarak üretilir. Reçine, seramik, altın ve paslanmaz çelik çok uzun zamandır kron yapımında kullanılan popüler malzemeler arasında yer alır. Zirkonyum bu malzemelere oranla diş hekimliği uygulamalarında kulanılan daha yeni malzemelerdendir. Hastalar ve diş hekimleri zirkonyumun sağladığı faydalar üzerinde hemfikirdir.

Zirkonyum dioksit, metal zirkonyumdan yapılan bir oksit olup zirkonyum diş hekimliği prosedürlerinde ağırlıklı olarak diş implantlarında kullanılan titanyuma benzer özeliklere sahip biouyumlu malzemelerden üretilir. 2000’li yılların başından bu yana diş restoratif materyalleri olarak kullanılan zirkonyum kronlar diş hekimliği uygulamaları arasında giderek artan bir popülariteye sahiptir.

Zirkonyum diş kaplama çoğunlukla estetik görünümlü dişlere sahip olmak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Kronlar dişlerin görünümünü ve sağlıklı işlevini eski haline getirmek için tercih edilebilecek en iyi yöntemlerden biridir. Dolgu için çok büyük bir oyuğa sahip olan dişleri güçlendirmenin etkili bir yolu olan diş kaplama aynı zamanda renksiz ya da kırık dişlerin onarılması veya görünümlerinin iyileştirilmesi amacıyla uygulanabilir. Kronların köprü ve diş implantlarıyla eksik dişleri değiştirmek ve kanallı dişleri korumak için kullanılması da sıklıkla tercih edilir.

Zirkonyum Kaplama Avantajlarını Keşfedin

Diş hekimliği söz konusu olduğunda karşı karşıya kalınan en önemli sorunlardan biri, restoratif prosedürlerde çiğneme kuvvetlerinin gerektirdiği basınca dayanabilecek biouyumlu materyaller kullanılmasını sağlama zorluğudur. Zirkonyum, porselen ve diğer kuron türlerinin 5 katı kadar daha fazla güce sahiptir. Bu nedenle zirkonyum; diğer malzemelerden üretilen çatlak, kırık ya da başka bir şekilde kırılmış kron geçmişi olan hastalar için en iyi alternatiflerden biri olarak kabul edilir.

Dişlerini sıkan, gıcırdatan, tırnaklarını ısıran ve benzer sorunlar yaşayan hastalar zirkonyum kuronların stabilitesinden önemli ölçüde fayda sağlayabilirler. Zirkonyum bu tür baskılara en iyi şekilde dayanabilen yapısıyla ilerleyen dönemlerde bu protezler üzerinde ek rekonstrüksiyon gereksinimini azaltan bir malzeme olma özelliğine sahiptir.

Zirkonyum olası tüm lekelenmelere karşı akrilik kuron ya da kompozit seramiklerden daha dayanıklı bir materyaldir. Bu nedenle, doğal bir gülümsemeye sahip olmak isteyen hastalar için kullanılabilecek en iyi alternatiflerden biridir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER