Son yıllarda gençlerde baş ve boyun kanserinde artış

Baş ve boyun kanseri, alkol ile sigara kullanımına bağlı olarak artıyor. Genellikle orta ve ileri yaş erkeklerde görülüyor. Uzmanlar, uyarıyor: 2 haftayı aşan ses kısıklığına dikkat edin. Baş boyun kanserinin belirtileri neler ve tedavisi nasıldır? Merak ediyorsanız mutlaka hazırladığımız içeriğe göz atın.

Son yıllarda gençlerde baş ve boyun kanserinde artış

Türkiye'de alkol ve sigara kullanımına bağlı olarak baş ve boyun kanserinde artış meydana geldi. Erkeklerde yaklaşık 5 kat daha fazla görülen baş ve boyun kanseri, diğer kanser türlerinin yüzde 3'ünü kaparken, ölümlerin ise yüzde 10'unu ele alıyor. Genelde 50-60’lı yaşlarda baş ve boyun kanseri daha sık görülürken özellikle erkeklerde sigara kullanımı sebebiyle gırtlak kanseri sık görülüyor. Peki baş ve boyun kanseri nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavi sürecini sizler için Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mazhar Çelikoyara sorduk.

BAŞ VE BOYUN KANSERİ NEDİR?

Baş ve boyun bölgesi deyince beyni saran zar ile akciğerleri saran zar arasında kalan bölgeyi kast ederiz. Burada omurgayı ve omurga çevresi kaslarını hariç bırakırız. Söylediğimiz bölgelerin içerisinde yüz, cilt ,tükürük bezleri, tiroid bezleri ve özellikle burun, burun içi sünisler, ağız, ağız için, yuta k ve gırtlak bölgeleri vardır. Bu özellikle son yıllarda artış gösterenler bir tanesi yutak kanserleridir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Baş ve boyun kanserleri bazı belirtiler verebileceği gibi hiç belirti de vermeyebilir. Genel olarak bazı önemli belirtileri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz: 

Baş ve boyunda şişlik,
Göz çevresinde şişlik,
Ağızda uyuşma, karıncalanma, 
Ses kısılması,
Yutma güçlüğü,
Öksürük,
Nefes almada güçlük,
Yutkunmada güçlük,
Ağızda, dilde ve dudakta görülen bazı yaralar,
Kulak ağrısı, çınlaması ya da işitmede azalma.

NASIL BİR TEDAVİ YÖNTEMİ UYGULANIYOR?

Tanı konulması açısından öncelikle şüpheci olunması gerekiyor. Tıbba yakın dünya bu anlamda kanserin ne olduğunu az çok bilmeli. Küçük belirtileri hemen yakalamak gerekiyor. Tedavi aşamasına geçtiğimizde bizim yaptığımız bulunduğu bölgeye göre eğer cerrahi müdahaleye uygunsa yani kolaylıkla çıkarılabilir eğer değilse radyoterapi tedavi yöntemleri arasındadır. 

TEDAVİ SÜRECİNDEN SONRA HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER?

Öncelikle sigaradan muhakkak uzak durulması gerekiyor. Sigara çok can yakıcı bir durum ve sigara içmeye devam ettikleri taktirde aynı yerde değilse bile başka yerde kanser ortaya çıkabiliyor. Yani yaşamında sürekli zarar veren şeylerden uzak durması gerekiyor. Ayrıca yine ağız içi ve yutak bölgesinde sigara ve alkolün birlikte fazlasıyla tüketilmesinin riski çok arttırdığını biliyor. Yaşam tarzında zararlardan uzak durmak gerekiyor.haber7

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2024, 15:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER