Karton bardaktaki sinsi tehlikeye dikkat!

Gün içerisinde çay kahve içmek için kullandığımız tek kullanımlık karton bardaktaki gizli tehlike açığa çıktı. Uzmanlar karton bardakların sağlığa ciddi anlamda zarar verdiği açıklandı. Peki bu zararlar neler? Karton bardak kullanımı vücuda ne gibi zarar verir? İşte sorunun yanıtı:

Karton bardaktaki sinsi tehlikeye dikkat!

Pratik kullanımı sebebiyle çok sık tercih edilen kağıt yani karton bardaklar iş yeri, kafe, sokak ya da kalabalık ortamlarda sıcak içecekleri içmek için kullanılıyor.

Ancak çay, kahve, su içmek için kullandığınız tek kullanımlık kağıt bardaklar üzerinde yapılan bir araştırmada çıkan sonuçlar tehlikeli gerçeği ortaya çıkardı.

Yapılan araştırma sonucunda kolayca bulunabilmeleri, uygun fiyatlı olmaları, hafif olmaları ve nem, oksijen ve mikrobiyal varlıklara karşı başarılı bir şekilde bariyer görevi görmeleri nedeniyle, içeceklerde ve gıda paketleme sürecinde popülerlik kazanan karton bardaklar küçük plastik parçacıkların, zararlı iyonların ve ağır metallerin sıvıya geçmesine neden oluyor.

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Demet Erciyes karton bardakların zararlarını ve merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak'a aktardı.

KARTON BARDAKLA SICAK İÇECEK İÇMENİN ZARARLARI NELER?

85-90 santigrat derecede saf suyu kağıt bardaklara döken uzman isimler, 15 dakika bekledikten sonra kağıt bardaklar içindeki su floresan mikroskobu altında analiz etmeye başladı.

Yapılan araştırmalar sonrasında ise karton bardaktan çıkan sonuçlara göre kağıt bardaktan sıcak sıvıyla temasta yaklaşık 10,2 milyar mikronaltı parçacık açığa çıktığı gözlemlendi.

Araştırmalara göre bir kağıt bardakta günde ortalama 3 normal fincan çay veya kahve içen kişi çıplak gözle görülemeyen 75 bin mikroplastik parçacığı yutmakta. Ayrıca karton bardak sıcak ile temas ettiği zaman pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor.haber7

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2024, 12:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER