Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan ve 2019 yılında Cumhurbaşkanı kararıyla “kesin korunacak hassas alan” ilan edilen bölgede, leylekler kuluçka dönemine girdi.
Yüksekova Ovası’nın başlangıç noktasında, Serdeşt (Karabey) Köyü sınırlarında yer alan sazlıkta her yıl Nisan ve Mayıs aylarında konaklayan leylekler, bu yıl da yuvalarına dönerek yumurtalarını bıraktı. Özellikle yüksek gerilim hattı üzerine yuva yapan leylekler, doğaseverlerin ilgisini çekti.
Köylüler tarafından “ova güzeli” olarak adlandırılan ve yaklaşık 15 yıldır aynı yuvaya gelen leyleğin, artık köyün bir parçası haline geldiği ifade ediliyor. Bölge halkı, leyleğin her yıl aynı noktaya dönmesini adeta bir “doğa mucizesi” olarak yorumluyor.
Yuvasında kuluçkaya yatan leyleğin yumurtalarından yavruların çıkmaya başladığı görülürken, Nehil Sazlığı’ndaki bu eşsiz manzara görenleri kendine hayran bırakıyor. Bölge, hem doğal yaşamın devamlılığı hem de kuş göç yolları açısından büyük önem taşıyor.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bulunan ve "Kuş Cenneti" olarak bilinen Nehil Sazlığı, bu yıl da doğanın en özel misafirleri olan leylekleri ağırlıyor. pic.twitter.com/B1n2LMQeJU
— Van Bölge Gazetesi (@vanhaberbolge) June 13, 2026


