7 Eylül Pazar akşamı gökyüzünde “Kanlı Ay” tutulması gerçekleşecek. Bu gök olayı çıplak gözle izlenebilecekken, bazı vatandaşlarda "deprem olacak" endişesi yarattı. Bu duruma açıklık getiren Yüksekovalı coğrafyacı Kenan Canan, "Kanlı ayın deprem ya da herhangi bir felaketle hiçbir bilimsel bağlantısı yoktur" dedi.

A W532949 08-1

Dolunayı kırmızıya boyayacak olan tutulmanın, pazar akşamı Kuzey Yarımküre'de, Avrupa ve Orta Doğu'da erken saatlerde meydana gelmesi bekleniyor.

Uyuyarak para kazanma fırsatı: 23 bin euro ödeme!
Uyuyarak para kazanma fırsatı: 23 bin euro ödeme!
İçeriği Görüntüle

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de vatandaşlar bu olaya yoğun ilgi gösteriyor.

Ancak, ayın kırmızı bir renge bürünmesi bazı vatandaşların deprem olacağı yönündeki endişelerini artırdı.

Bu endişe üzerine Yüksekovalı coğrafyacı Kenan Canan bir açıklama yaptı.

A W532946 01

Canan, halk arasında "Kanlı Ay" olarak bilinen bu gök olayının bilimsel açıklamasını şöyle belirtti: Dünya, Güneş ile Ay'ın arasına girdiğinde, Güneş ışınları doğrudan Ay'a ulaşamaz. Bunun yerine, Dünya'nın atmosferinden geçen ışık süzülür. Bu sırada mavi tonlar dağılırken, kırmızı tonlar Ay yüzeyine yansır. Bu durum, Ay'ın kızıl bir görünüm almasına neden olur.

A W532946 02

Coğrafya derslerinde de anlatıldığı gibi, Ay tutulması tamamen doğal bir gök olayıdır ve düzenli olarak gerçekleşir. Canan, "Ay tutulmasının deprem ya da herhangi bir felaketle hiçbir bilimsel bağlantısı yoktur. Vatandaşlarımızın bu olayı endişe duymadan, gökyüzünün sunduğu eşsiz bir görsel şölen olarak izlemelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Kaynak: YÜKSEKOVA HALKIN SESİ