İngiltere hükümeti, Orta Doğu’da tırmanan kriz üzerine acil güvenlik toplantısı düzenledi. Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, özellikle İran’ın saldırıları ve Hürmüz Boğazı’nı kapatma girişiminin ele alındığı belirtildi. Londra, uluslararası deniz ticaretinin güvenliğini sağlamak için müttefiklerle koordinasyon içinde hareket edeceğini duyurdu.

ABD operasyonlarına açık destek
İngiltere’nin ABD ile yaptığı anlaşma kapsamında askeri üslerini kullanıma açtığı bildirildi. Bu kararın, Hürmüz Boğazı’nda gemilere yönelik saldırılarda kullanılan füze sistemlerinin hedef alınmasını da içerdiği ifade edildi. Böylece İngiltere, ABD öncülüğündeki operasyonlara doğrudan destek vermiş oldu.

Lindsey Graham’ın Ölümünün Ardından Dünyadan Taziye Mesajları
Lindsey Graham’ın Ölümünün Ardından Dünyadan Taziye Mesajları
İçeriği Görüntüle

Ingiltere Ucak

İran’a sert mesaj
İngiliz yetkililer, İran’ın saldırılarının kapsamını genişletmesini ve uluslararası deniz taşımacılığını hedef almasını sert bir dille eleştirdi. Özellikle müttefik ülkelere ait gemilere yönelik saldırıların bölgedeki tansiyonu yükselttiği ve küresel ekonomi üzerinde risk oluşturduğu vurgulandı.

“Daha geniş bir savaşa girmeyeceğiz”
Londra yönetimi, atılan adımlara rağmen daha büyük çaplı bir savaşın parçası olmak istemediğini açıkladı. Önceliğin ulusal güvenlik ve müttefiklerin korunması olduğu belirtilirken, uluslararası hukuka bağlı kalınacağı ifade edildi. Ancak bu gelişmeler, İngiltere’nin fiilen çatışmanın taraflarından biri haline geldiği yorumlarına yol açtı.

Kaynak: Haber Merkezi