İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, “İstanbul Senin” uygulaması üzerinden 4,7 milyon kullanıcının kişisel verileri ve konum bilgilerinin iki ülkeye sızdırıldığı iddiasıyla 4 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Soruşturma, “İBB Hanem” alt uygulamasında 11 milyon vatandaşın sandık verilerinin işlenip program dışına sızdırıldığı iddialarını da içeriyor. Savcılık, verilerin işlenmesi ve yurt dışına gönderilmesinde rolü olan 4 şüpheliyi tespit etti.

Şüphelilerden ikisi İBB Akıllı Şehircilik Daire Başkanlığı’nda, diğer ikisi ise İletişim Koordinasyon Merkezi’nde görev yapıyordu. Savcılık, şüpheliler hakkında “kişisel verileri hukuka aykırı olarak yayma” ve “suç örgütüne üye olma” suçlarından gözaltı kararı verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında, şu ifadeler yer aldı:

Minibüs ile Pikap Çarpıştı: 4 Yaralı
Minibüs ile Pikap Çarpıştı: 4 Yaralı
İçeriği Görüntüle

“Ekrem İmamoğlu tarafından kurulan çıkar amaçlı suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında; ‘İstanbul Senin’ isimli uygulama üzerinden 4,7 milyon kullanıcının kişisel verileri ve konum bilgilerinin iki farklı yabancı ülkeye sızdırılması, 3,7 milyon kullanıcının verilerinin ‘darkweb’de satışa çıkarılması ve ‘İBB Hanem’ alt uygulamasında 11 milyon vatandaşın sandık verilerinin program dışına sızdırılmasıyla ilgili ifadelerde adı geçen ve örgüt yöneticileriyle bağlantısı tespit edilen toplam 4 şüpheli hakkında kişisel verileri hukuka aykırı olarak yayma ve suç örgütüne üye olma suçlarından gözaltı kararı verilmiştir.”

Kaynak: RUDAW/ HABER MERKEZİ