Halil Kartal, 'Davalarda hak ihlali yaratılmamalı'

Yerel TV kanalı olan Kanal M’ye çıkan Avukat Halil Kartal, FETÖ gibi davalarda vatandaşla açısından hak ihlalinin yaratılmaması gerektiğini söyleyerek, yargıda bir reform taleplerinin olduğunu vurguladı.

Halil Kartal, 'Davalarda hak ihlali yaratılmamalı'

          Yerel TV kanalı olan Kanal M’ye çıkan Avukat Halil Kartal, FETÖ gibi davalarda vatandaşla açısından hak ihlalinin yaratılmaması gerektiğini söyleyerek, yargıda bir reform taleplerinin olduğunu vurguladı.
    Kana M’de Gazeteci Baki Karaca’nın Sahipsiz Mikrofon Programı’na konuk olan eski milletvekili Avukat Mehmet Kartal, birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

 


          Ülke üzerinde geçmişten bu yana bir ihanet şebekesi olduğunu aktaran Kartal, 15 Temmuz’da yaşananların bu ihanetin en büyüğü olduğunu söyledi. “Ben daha önce 27 Martları 12 Eylülleri yaşayan birisiyim. Ama bu darbe neydi, kaynağı neydi. Emelleri belli bu coğrafya” diyen Kartal, bu ihanetin o gece milletin karşı darbesiyle yok edildiğini aktardı.
O olaylardan sonra insanların cemaat kelimesini ağızlarına almaktan çekindiğini söyleyen Kartal, “İnsanların kutsa değerlerini istismar ettiler. Ülkeye dışarda yapılan en büyük kalleş saldırıydı. Kendi askerini subayını polisini bir gece aniden öldürüyorsun meclisi bombalıyorsun hedef neydi?” diye konuştu.

 


        Bütün bu yaşananlara rağmen bir avukat olarak olaya hukuki gözle baktığını söyleyen Kartal, “En azılı terörist bile olsa hukukun dışına çıkılmamalıdır. Bu davalarda hak ihlali olmamalı.  Masum ile gerçek suçlu ayırılsın. Bu davların yarattığı mağduriyetler var. Bir insan tek başına mağdur olmuyor, çoluk çocuğuyla mağdur oluyor. Yargıdan beklediğimiz bu. Daha önce halk ile devleti karşı karşıya getirmek için ne gerekiyorsa yaptılar. İnşallah çok objektif bir yargı sistemi olur. Hukuk ne diyorsa uygulansın" şeklinde konuştu.

 


         YARGIDA REFORM YAPILMALI
  Halil Kartal, FETÖ’cü hakim ve savcılar tarafından yargılanıp cezaevine grenler için yeniden yargılanma yolunun açılması gerektiğini ifade etti. “Devletin terör örgütü olarak vasıflandırdığı bir kişinin verdiği karar ne derece sağlıklıdır” diyen Kartal, her dava için olmamakla birlikte hak ihlali olan davalarda yeniden yargılanma yolu açılması gerektiğini söyledi.
Yıllardır yargı sisteminde reform taleplerinin olduğunu aktaran Kartal, “Ancak henüz bir adım atılmadı. Sayın Adalet Bakanımız yeni bir reform için hazırlıklara başladıklarını söyledi. Her insan masumdur mahkûm olmadığı sürece.  Tartışmasız ceza sorumluluğu şahsidir. Ama geçen gün bana böyle bir konu geldi. Öğretmenlik atması yapılan oğluma güvenlik soruşturmasında ‘Kardeşiniz hakkında 10 yıl önce açılmış toplantı ve yürüyüş davası var.  Güvenlik soruşturması olumsuz çıkmış. Ataması yapılmadı.  Böyle şeyler zaman zaman inanılması güç te olsa yaşanıyor. Bu süreç maalesef uzayacak bir sürece benziyor. Daha yargılama sürecini beklemeden görevden ihraç edilenler var, açığa alınma değil direk ihraç geliyor. Bunun için bir adli reforma ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 


         MANTIKLI TERCİHLER YAPILSIN
“Bizler Türkiyeli kimliğiyle büyümüşüz” diyen Kartal, Van’n geleneğinde din dil ırk mezhep ayrımının olmadığını söyledi.
Geçmişten yapılan yanlışlıkların olduğunu aktaran Av. Halil Kartal, “Bacanağımın kızı dünyaya geldi ismini Dilan koymak istediler. Bize bu ismin yasak olduğunu söylediler. Şimdi bu ismin yasak olacak bir anlamı da yok. Geçenlerde bir kardeşimizi kaybettik.  Giresun’daki mevlide muazzam bir katılım oldu. Bize orada ‘kardeşiniz bizim kardeşimizdi’ dediler. İşte bizim buna ihtiyacımız var” diyerek gün birlik ve beraberlik günü olduğunu ifade etti.


        

     Yere seçimlere de değinen Kartal, seçmenlerin akıllı tercihte bulunacağını söyledi. Av. Kartal, “Kim gelirse gelsin bu memlekete taş üstüne taş koysun yeter ki. Kayyumların hizmetlerini inkâr etmek mümkün değil. Gittiğimizde yüzümüze yerli halk söylüyor. Geçmiş geçmişte kaldı diyorum. Hemşirelerimiz çok mantıklı tercihler yapsınlar. Allah bize en güzel ülkeyi en güzel ili vermiş. Van bugün Doğu Anadolu’da en güzel pilot il olmaya adaydır.  Seçmen kentin geleceğini düşünerek oyunu kullanacaktır.  Yaşanan acı olayları anmak bile gereksizdir.  Bunları temenni etmiyoruz ve yaşanmayacaktır. Hiçbir kayyum kayyumluğa hevesli değil” şeklinde konuştu.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2019, 17:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER