Gazeteci Türk Kanal5 TV canlı yayınında Van'daki Koronavirüs tedbirlerini anlattı

Gazeteci Ziya Türk, Kanal5 canlı yayınında Yekpa Ahmed’in sunduğu Koronavirüs Özel programında Van'daki kovid-19 Pandemi tedbirlerini anlattı.

Gazeteci Türk Kanal5 TV canlı yayınında Van'daki Koronavirüs tedbirlerini anlattı

      Gazeteci Ziya Türk, Skype üzerinden Kanal5 canlı yayınında Yekpa Ahmed’in sunduğu Koronavirüs Özel programında Van'daki Koronavirüs tedbirlerini anlatarak kentteki son gelişmeleri aktardı.

     VAN VALİLİĞİ VE DEVLETİN ALMIŞ OLDUĞU ÖNLEMLER VATANDAŞIN YARARI İÇİNDİR
 Van’ın Koronavirüs nedeniyle sesiz bir ramazan geçirdiğini söyleyen Gazeteci Ziya Türk, “Her yıl Van’da ramazan ayı nedeniyle etkinlikler yapılırdı, kent meydanında oluşturulan sahnede geleneksel oyunlar, müzikler, ilahiler farklı grupların programı olurdu, yine Van’ın metropol ilçesi olan Edremit’te etkinlikler olurdu. Van’da teravih namazı yok, toplu iftarlar yok. Yine Van Valiliği tarafından yayımlanan bir diğer karara göre de mesire alanlarında, parklarda, sahil kenarlarında toplu iftar yapılması yasaklandı. Çiğköfte yaygın olarak tüketiliyor, her köşe başında çiğköfteciler olurdu, onlar yasaklandı, paket servisi yetkisi olan lokanta ve restoranlar ya da çiğköfte işletmecisi olan yerlerde paketlenmiş şekilde satılmasına izin verildi. Van Valiliği ve devlet almış olduğu önlemlerle, sosyal mesafeyi riske sokabilecek, temas olabilecek ramazan faaliyetlerini yasaklayarak, koronavirüs salgının yayılmasını engellemeye çalışıyor.” dedi.

    DEVLETİMİZİN ALDIĞI SINIR KAPILARI KAPATMA KARARI YERİNDE VE ZAMANINDA BİR KARARDI
    İran’da Koronavirüs vakaların görülmesiyle birlikte hükümet tarafından tedbirler kapsamında sınır kapılarının kapatılmasının yerinde ve zamanında alınana bir karar olduğunu anımsatan Türk, “Çin’den sonra hastalık İran’a sıçradı, ilk dönemlerde ciddi giriş çıkışlar yine vardı, bakanlık Van’da dâhil olmak üzere kara sınır kapılarının kapatılmasını karar aldı. İlk etapta İranlı vatandaşların ilimize ve ülkemize girişi yasaklandı, İran’da bulunan Türkiye vatandaşımızın girişleri serbestti, devamında sınır kapıları tamamen kapatıldı ve halen kapalı.  Ticaret amaçlı mal giriş ve çıkışları yapılıyor, tedbirler kapsamında gelen bütün ürünler kurallara göre geçiriliyor.

    VAN VE İRANLILAR NEVRUZ TATİLİNDEN VE TİCARETİNDEN MAHRUM KALDI
    Nevruz’un İran için önemli bir bayram olduğuna dikkat çeken Türk, “Nevruz İran için 15 günlük resmi tatildi, Mart ayı başından itibaren Mart ayı soruna kadar Van’a ciddi sayıda İranlı girişi oluyordu. Aynı süreç içinde Van’da alışveriş festivali de düzenleniyordu. İranlı turistlerden direkt Van’a gelip konaklayanların yanında, Van üzerinden Antalya, İzmir ve İstanbul gibi illere giden turistler oluyordu  Van caddelerinden her 4 kişiden 4’ü İranlılardan oluşuyordu. Van İranlılar nedeniyle cıvıl cıvıl oluyordu, bu hali ile Van adeta bir İran kentine dönüşürdü. Van’ın ekonomisine de ciddi katkı sağlardı.” diye konuştu.

    VAN’A, İRANLILARDAN VEYA MÜLTECİLERDEN VİRÜS BULAŞMADI
    Van Valiliğinin aldığı tedbirler düzensiz göçmenlerin Van’a virüs bulaştırma riskini yok ettiğini söyleyen Türk, “Van’da düzensiz göçmenler üzerinden Koronavirüs bulaşma kaygısı vardı. 2020 yıl başından bu yana 7 bine yakın mülteci sınırdan geçiş esnasında geçişleri engellendi. 3 bin 500 civarında ise sınırı geçtikten sonra yakalanan göçmenler sağlık taramasından geçirildi, 14 günlük karantina süresi içerisinde izole edildiler. Ardından da Van dışındaki toplama veya transfer merkezlerine gönderildi.  Şuana kadar Van sınırlarından ülkemize ve ilimize giriş yaptıktan sonra kontrolden geçirilen hiçbir göçmende korona virüs vakasına rastlanmadı, İran’dan gelerek Van’a bulaşan bir Koronavirüs vakası yok” dedi.

   VAN’A VE DÜŞMANIN GİREMEDİĞİ BAHÇESARAY’A, VİRÜS İSTANBUL'DAN GİRDİ
    Van’a iki yoldan korona virüsün geldiğini anlatan Türk, “Birinci bulaşma yolu İstanbul. Bakanlık tarafından Türkiye’nin Vuhan’ı İstanbul şeklinde bir açıklaması da vardı. İkinci bulaşma yolu ise umreden dönenlerle gerçekleşti. Umreden dönenler için zorunlu ev karantina uygulaması olmadı başlangıçta, sadece evden dışarı çıkmayın ev karantinası uygulayın tavsiyesinde bulunuluyordu, bir karar alınmadığı için yaptırımı da yoktu. Umreden gelerek evden çıkmayan ancak, misafir kabul eden, el öptürenler yüzünden Van’da korona virüs vakaları görülmeye başladı, bu nedenle karantinaya alınan köyler oldu. Taziyeler içişleri bakanlığı tarafından yasaklanmasına, taziye evlerinin kapatılmasına rağmen evlerde gizlice taziyeler düzelendi, Taziye için İstanbul’dan gelenlerden sadece biri 400 kişiye Koronavirüs bulaştırmış. İstanbul’a düğüne giderek taşıyıcı olup Van’a geldikten sonra hastalığı bulaştıranlar oldu. Düşmanın giremediği Bahçesaray ilçesine Koronavirüs girdi.” ifadelerini kullandı.

     ÖRMETAŞ MUHTARI HEM YAKINLARINI HEM DE KÖYLÜYÜ TEHLİKEYE ATTI
   Köy muhtarının ihmaliyle vaka sayısının arttığı Ömertaş köyüyle ilgili de konuşan Gazeteci Ziya Türk, “Başkale’nin Örmetaş köyünde ilk bir kişi pozitif çıktı, vaka çıktıktan sonra köy karantinaya alındı. Köye çok sayıda İstanbul’dan gelen olmuş, pozitif çıkan ilk vatandaş yine İstanbul’dan gelenlerden. Burada vakaların çıkması ve çoğalmasında ki sebep muhtar İstanbul’dan gelen vatandaşları gizliyor, yani arayıp İstanbul’dan gelenler var diyeceğine bunları saklamış. Bir vaka ile başlayan köyde sayı sekize yükseldi. Daha sonra vaka sayısı 20’ye yükselince köy muhtarı görevden alındı.

     Köy muhtarı görevinden alınınca Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Emin Bilmez’e ‘muhtarın neden İstanbul’dan gelenleri sakladığını, bir gerekçesi var mı’ Muhtar, ‘İstanbul’dan gelelerin içinde bekçilik sınavını kazanmış bir gencin olduğunu ve vaka olması durumunda işi alınmama ihtimalini düşünerek sakladığını’ söylemiş. Gerçekten devletin almış olduğu tedbirler çok iyi, Van’da yoğun bakım hasta yatak sayısı 500 civarında, hastanelerle ilgili bir sorun ve sıkıntı söz konusu değil. Vaka sayısı olarak normal ilerliyoruz ama temas konusunda büyük sorun var. Bir kişi 400 kişiye temas ediyor, ev izolasyonu uygulanan kişi sayısı 30 binin üzerinde, sosyal mesafeye, temas etmemeye ve izolasyonda olanların izolasyon kurallarına dikkat etmesi gerekiyor. şeklinde konuştu.

 

    TÜRKİYE KENDİ İÇİNDE MÜCADELE ETTİĞİ GİBİ YURT DIŞINA DA DESTEK VERİYOR
   Son olarak Van’da ki çalışmalarla ilgili bilgi veren Türk, kentte normal hayatın devam ettiğini söyledi.

   Vatandaşlara sosyal mesafe çağrısından da bulunan Türk konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Van’da iş yerleri açık, Cumhuriyet ve Maraş Caddesi aşırı yoğunluk oluştuğu için tedbirler kapsamında kısıtlama getirildi. Kentte sanayi üretimleri devam ediyor, turizm işletmeleri açık, işletmeler genel olarak açık, Türkiye’nin aldığı üst düzey korona virüs tedbirleri gibi İran’ında üst düzeye çıkarması gerekiyor ki, İran vatandaşları Van’a gelebilsin. Türkiye’de tedbirler kaldırılsa da, hayat normale dönse de İran’da korona virüs olduğu müddetçe İranlılar Van’a gelemez, Van’dan da kimse İran’a gidemez. Türkiye bu anlamda kendi içinde mücadele sürdürürken, diğer taraftan da komşuları başta olmak üzere dünya genelinde var olan virüsle mücadele çalışmalarına destek veriyor.”

Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2020, 11:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER