Bölgenin en büyük fuarı açıldı

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli fuarlarından biri olan '9.Van Doğu Anadolu Turizm Fuarı', Organize Sanayi Bölgesi girişinde bulunan Ortadoğu Expo Fuar Merkezi'nde ziyaretçilere kapılarını açtı. Fuarın açılışında konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu, özellikle kentin turizm potansiyeline değinerek, "Geçtiğimiz yıl yarısından fazlası yabancı olmak üzere 1 milyondan fazla turist ilimizi ziyaret etti. Bu yıl da her şeye rağmen geçen yıla yakın bir turist sayısı yakalayacağımız anlaşılıyor" ifadelerini kullandı.

Bölgenin en büyük fuarı açıldı

           Van Organize Sanayi Bölgesi girişinde bulunan Ortadoğu Expo Fuar Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilere açan '9.Van Doğu Anadolu Turizm Fuarı' ilk gün oldukça renkli geçti. Fuara başka ülkelerden 39 firma ile yurt içinden 115 firma ile 263 katılımcı katıldı.
Van Valisi Murat Zorluoğlu, Ak Parti Milletvekili Abdulahat Arvas, Ak Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, YYÜ Rektörü Peyami Battal, Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, DAKA Genel Sekreteri H.İbrahim Güray, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Ajans Asya Fuarcılık Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ile birçok davetli ve çok sayıda vatandaş fuara katıldı.

 


         Van, bölge ve ülkedeki firmaların yanı sıra; İran, Irak, Ermenistan, Gürcistan gibi ülkelerden de katılımcı firmaların olduğu fuarın açılışında konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Van'ın binlerce yıllık tarihe, sayısız kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan bir şehir olduğunu söyleyerek, "Her köşesi sevda kokan, aşk kokan, hasret kokan, tarih ve medeniyet kokan bu kadim şehre hoş geldiniz" diyerek başladı konuşmasına.

 


        VALİ ZORLUOĞLU, VAN'IN TARİHİ ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde bu yıl dokuzuncusu düzenlenen fuarda Van olarak ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Vali Zorluoğlu, "Hiç şüphe yok ki Urartulardan kalan ancak Selçuklu ve Osmanlı'nın izlerini taşıyan 3 bin yıllık Van Kalesi ve Eski Van şehri ile Van Gölü'nün en büyük adası Akdamar'da bulunan ve birçok bakımdan eşsiz olan bin 100 yıllık Akdamar Kilisesi ile, Urartulardan, Perslere, Romalılara, Osmanlıya ve oradan da bize miras Hoşap Kalesi ile, Mimar Sinan'ın nadide eseri, 16. Yüzyıldan günümüze ulaşan ve halen ibadete açık olan Hüsrev Paşa Camisiyle, eşsiz koylar, plajlar, muhteşem gün batımı manzaraları ve görsel zenginlikler sunan dünyanın en büyük sodalı gölü Van Gölü'yle, flamingoların raks ettiği Erçek Gölü ve kuş cennetiyle, zengin mutfağı ve dünyaca ünlü otlu peynirli, murtuğalı, kavutlu kahvaltısıyla, şehrimizin sembolü Van Kedisi ile, tuzlu sodalı gölümüzün tek balığı İnci Kefali ile ve daha sayısız tarihi mekanları ve doğal güzellikleriyle Van şehri bir turizm şehridir" dedi.

 


        "VAN'I GEÇEN YIL BİR MİLYONDAN FAZLA TURİST ZİYARET ETTİ"
Geçtiğimiz yıl Van'ı 1 milyondan fazla turistin ziyaret ettiğine işaret eden Vali Zorluoğlu, "Bu güzellikleri görmek ve yaşamak için geçtiğimiz yıl yarısından fazlası yabancı olmak üzere 1 milyondan fazla turist ilimizi ziyaret etti. Bu yıl da her şeye rağmen geçen yıla yakın bir turist sayısı yakalayacağımız anlaşılıyor. İlimizin huzur ve güven ortamı muhafaza edildiği müddetçe yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin katlanarak artacağı aşikâr. Kamu olarak bilhassa belediyeler olarak son birkaç yıl içerisinde turizme yönelik alt yapının oluşturulmasına ciddi katkı yapan yatırımlar gerçekleştirdik ya da bu yatırımları başlattık. Atıksu Arıtma Tesisi, Kent Müzesi, Kent Meydanı, İskele ve 2 Nisan Caddeleri, Edremit ve Erciş sahil düzenlemeleri, Kahvaltıcılar Sokağı, Kültür Sokak, Sanat Sokağı gibi düzenlemeler, Tuşba Mavi Bayraklı Plaj, Edremit, Gevaş ve Tuşba'da hizmete alınan plajlar, 15 Temmuz Parkı çalışmaları, Akdamar'da yeniden yapılan ayin, Gevaş Deli Emin Festivali, önümüzdeki günlerde yapacağımız Erçek Gölü Festivali, Gürpınar'da yapacağımız güreş festivali gibi organizasyonlar bu anlamda yaptığımız önemli çalışmalar olarak sıralanabilir. Bütün bu çalışmalar ve şehrin Allah vergisi güzellikleri ile turizmde çok büyük mesafe kat ettik. Ancak şimdi artık ikinci büyük sıçramayı yapmak için kolları sıvama zamanı geldi. Bunun için de gerek kamu, gerekse özel sektör eliyle daha fazla ve çeşitli turizm yatırımları yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

 


           "VAN'A TURİZME YÖNELİK YENİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI"
Van'da turizm açısından yeni çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yapan Vali Zorluoğlu, "Yeni yıldızlı oteller, yeme içme ve dinlenme mekanları, parklar ve plajlar elbette ihtiyaç. Ama bunların yanında; Van Gölü havzası'nın bir bütün olarak kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak ilan edilmesi ve turizm yatırımlarına ilave teşvik olanaklarının sağlanması, Eski Van Şehri'nin master planının hazırlanması ve etaplar halinde canlandırılarak turizme kazandırılması, çok elverişli şartlara sahip ilimizde spor köyünün kurulması, Van Gölü suyunun tedavi amaçlı kullanılması ve sağlık turizmi alt yapısının oluşturulması, Van-Tahran yolcu tren seferlerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi, Çarpanak, Adır adalarının da tıpkı Akdamar gibi turizme kazandırılması, göl kıyısında bulunan ve birçoğu atıl durumda olan kamu sosyal tesislerinin modernize edilerek özel sektör eliyle turizme kazandırılmışa ve kış turizmi olanaklarından daha fazla yararlanılması için şehir olarak tüm dinamiklerimizle işbirliği içerisinde çalışmalıyız. Kıymetli katılımcılar, değerli konuklarımız, bu yıl fuarımızı katılım yine yüksek. Sadece ülkemizden değil, İran, Irak, Ermenistan ve Gürcistan'dan da iştirak eden misafirlerimiz var. Onlara da teşekkür ediyorum. Her bölgeden İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin yanı sıra, belediyeler, odalar, kalkınma ajansları, oteller, acenteler, turizm dernekleri misafirimiz var. Burada geçireceğiniz birkaç günün sonunda temenni ederim hem iyi bir tanıtım yapar, kârlı ticari bağlantılar kurarsınız, hem de Van'ın az önce özetlemeye çalıştığım güzelliklerini doyasıya yaşarsınız. Bu duygularla fuarımızın katılanlara, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, tekrar katılımınızdan dolayı müteşekkir olduğumu ifade ediyorum" şeklinde konuştu.

 


    Açılış kurdelesinin protokol üyeleri tarafından kesilmesinin stantlar gezildi.
Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler fuara katılan firma yetkilileri ve vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.
Fuar dört gün boyunca akşam 19.00'a kadar açık olacak.

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2018, 19:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER