Akdamar, dev proje ile suya kavuşuyor

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ), Van Gölü’nün altından Akdamar Adası’na su götürecek projenin uygulamasında önemli gelişmeler kaydetti. Göl altından geçecek su boruları ile ilgili detaylar belli oldu. Borular 5 metrede bir her biri 70 kg ağırlığındaki beton blokların içerisinden geçirilerek, özel vinç yardımıyla su altında göl zeminine döşenmiş olacak.

Akdamar, dev proje ile suya kavuşuyor

    Van Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (VASKİ) Van tarihindeki en önemli projesinde önemli gelişmeler yaşanıyor.  

    Gevaş Artos dağlarından gelen kaynak suyunun Akdamar Adası ile buluşturulması için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Su isale hattı çekimi ve depo yapımı devam ederken bir yandan da göl altından su götürme için hazırlıklar yapılıyor.

 

    EN ÖNEMLİ İKİNCİ SU ALTI HAT ÇEKME PROJESİ…

   Su altından geçirilecek su boruları özel yöntemlerle ağırlık bağlanmış beton blokların içinden geçirilerek göl tabanına yerleştirilecek.  Bu yöntem Kıbrıs Adası’na su götürme projesinden sonra Türkiye’de yapılan en önemli ikinci su altı su hattı çekme projesi olacak.

    Van’ın en prestijli projesi olarak gösterilen ve uygulamaya alındıktan sonra Türkiye’de gündem olan Akdamar Adasına su götürme çalışmaları devam ediyor.

   Gevaş Pınarbaşı Mahallesinde doğan kaynak sularının yaklaşık 40 km’lik mesafeden Akdamar Adasına götürülmesi çalışmalarında ekipler yoğun gayret gösteriyor.

   Su isale hattı çalışmaları sürerken, Van Gölü altından geçecek boru hattının çekilmesi ile ilgili detaylarda belli oldu.  Bununla ilgili malzemelerde hazır hale getirildi.

    Göl altından geçecek boruların her biri 5 metrede bir 70 kg ağırlığında ki beton blokların içerisinden geçirilerek, özel vinç yardımıyla su altında göl zeminine döşenmiş olacak. Yaklaşık 4 km’lik su hattı 125 mm’lik borularla gerçekleştirilecek.

   4 adet çeşmenin de yapılacağı adada, ayrıca 30 metreküplük bir su deposu yapılarak, suyun kesintisiz verilmesi sağlanacak.

   Yapılan su hattı çalışmaları ile adada ki hayat yüzyıllar sonra tekrardan canlanacak. Hem bitki örtüsü hem de adada yaşayan canlılar susuzluktan kurtulacak. Akdamar Adasının doğal ortamı korunarak gelecek nesillere aktarılması planlanıyor.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2018, 10:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER