SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz ayında alacağı maaş zammına ilişkin ilk veriler netleşmeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan yılın ilk 3 aylık enflasyon verilerine göre zam oranı şimdiden yüzde 10’u aştı.
İlk 3 ayda yüzde 10,4 artış
Ocak ayında yüzde 4,84, şubat ayında yüzde 2,96 ve mart ayında yüzde 1,94 olarak açıklanan enflasyon oranlarıyla birlikte, emeklilerin alacağı zam oranı ilk üç ay için yaklaşık yüzde 10,4 olarak hesaplandı.
Gözler yeni verilerde
Temmuz ayında yapılacak zammın kesinleşmesi için nisan, mayıs ve haziran ayı enflasyon verileri belirleyici olacak. TÜİK’in nisan ayı enflasyon verisini 4 Mayıs 2026 tarihinde açıklaması bekleniyor. Ekonomistlerin beklentisi ise nisan ayı enflasyonunun yaklaşık yüzde 2,93 seviyesinde gerçekleşmesi yönünde.Bu tahminin gerçekleşmesi halinde, 4 aylık enflasyon farkının yüzde 13,26 seviyesine ulaşabileceği öngörülüyor.
Zam yüzde 15’e yaklaşabilir
Uzmanlar, yılın kalan aylarında açıklanacak verilerle birlikte 6 aylık enflasyon farkının ortalama yüzde 15 civarında oluşabileceğini belirtiyor. Bu oran, temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zammın temelini oluşturacak.
En düşük maaş için 23 bin TL tahmini
Mevcut hesaplamalara göre, halihazırda yaklaşık 20 bin TL seviyesinde olan en düşük emekli maaşının, ek bir düzenleme yapılmaması durumunda temmuz zammıyla birlikte 23 bin TL seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Kesin zam oranı ise önümüzdeki üç ayda açıklanacak enflasyon verilerinin ardından netlik kazanacak.




