Van, Hakkari ve Bitlis’te kız öğrencilerin kaldığı KYK yurtlarında yangına dayanıklı kapı değişimi ve tadilat çalışmaları için yapılan ihaleler, zamanlaması nedeniyle tartışma konusu oldu. Eğitim-Sen Van Şube Eş Başkanı Murat Atabay, yangın güvenliğine yönelik çalışmalara karşı olmadıklarını ancak öğrencilerin yurtta bulunduğu dönemde tadilat yapılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

“Ciddi problemler yaşanabilir”
Rojin Kabaş’ın durumuna dikkat çeken Atabay, özellikle kız öğrencilerin kaldığı yurtlarda daha hassas bir planlama yapılması gerektiğini belirterek, “Rojin Kabaş’ın durumu hâlâ bu kadar canlıyken ve failleri hâlâ bulunmamışken, özellikle kız öğrencilerin bulunduğu bir dönemde kız öğrenci yurtlarında tadilat yapılmasını çok doğru bulmuyoruz. Bu anlamda çok ciddi problemlerin yaşanacağını düşünüyoruz” sözlerini kullandı.
Eleştirilerinin çalışanlara yönelik olmadığını vurgulayan Atabay, “Bu, oradaki emekçileri suçlama anlamında algılanmasın. Ancak bu yöntemi uygulamak doğru değil” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilerin olmadığı dönemde yapılmalı”
Kapı değişimlerinin yaz aylarında, bunun mümkün olmaması halinde öğrencilerin yurtta bulunmadığı kış döneminde yapılabileceğini aktaran Atabay, “Böyle bir çalışma düşünüyorlarsa bunu yaz ayında yapabilirlerdi. Ya da bunu erteleyip, sonuçta bina içerisindeki kapıların değişimidir, kış döneminde dahi öğrencilerin olmadığı bir dönemde gerçekleştirebilirler” diye konuştu.
Atabay, üniversite yönetimlerine de çağrıda bulunarak, “Böyle bir hataya düşmemeleri, öğrencileri böyle bir durumla karşı karşıya bırakmamalarıdır” dedi. Çalışmaların öğrencilerin eğitim-öğretim hakkını ve psikolojik durumunu olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Atabay, gerekli adımların atılmasını istedi.
“Ciddi bir plansızlık”
Tadilatların eğitim-öğretim dönemine bırakılmasının Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde de uzun süredir eleştirilen bir uygulama olduğunu söyleyen Atabay, benzer bir durumun üniversitelerde de yaşandığının altını çizerek, “Yaz dönemini hiçbir çalışma yürütmeden bitirmek, ardından okulların açıldığı dönemde tadilatlara başlamak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sürekli uygulanan ve eleştirdiğimiz bir yöntemdi. Şu an üniversitede de böyle bir şey görünüyor” diyerek çalışmaların üniversitelerin açıldığı döneme denk gelmesini “ciddi bir plansızlığın yansıması” olarak değerlendirdi.

“Kurumlar ortaklaşabilir”
Üniversiteler ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında koordinasyon sağlanarak çalışmaların öğrencilerin olmadığı döneme kaydırılabileceğini hatırlatan Atabay, “Her ne kadar üniversitelerin özellikli bir yapısı olsa da Gençlik ve Spor Bakanlığıyla çok rahat irtibat kurabilecekleri, çok rahat iletişim halinde olabilecekleri, ortak yol haritası çıkarabilecekleri bir konumda bulunuyorlar” dedi.
Kurumlar arasındaki olası koordinasyon sorunlarının gerekçe yapılmaması gerektiğini söyleyen Atabay, “Çok farklı durumlarda çok rahat bir şekilde ortaklaşabiliyorlar, ortak yol haritası çıkarabiliyorlar. Bu konuda da çok rahat bir ortaklaşma yaşayabilirler” şeklinde konuştu.

“Tedbirler can kaybından sonra geliyor”
Yangına dayanıklı kapı çalışmalarının gerekli olduğunu ancak güvenlik önlemlerinin çoğu zaman yaşanan olayların ardından gündeme geldiğini savunan Atabay, otel yangınlarını örnek göstererek, “Türkiye’de maalesef durumlar öyle. Birçok can kaybı ortaya çıktıktan sonra tedbirler düşünülmeye başlanıyor” açıklamasında bulundu.
Yıllardır yapılmayan çalışmaların eğitim dönemine denk getirilmesini eleştiren Atabay, “Yaptığınız şeyi eğitim-öğretimin başladığı bir döneme denk getirmeniz hem plansızlığınızın hem programsızlığınızın hem özensizliğinizin hem de umursamazlığınızın göstergesi” yorumunu yaptı.

“İhale yapılabilir”
Çözümün ihalelerin ertelenmesi değil, uygulama takviminin öğrencilerin olmadığı döneme göre belirlenmesi olduğuna değinen Atabay, “İhale yapılabilir. Eğer çok geciktirmek istemiyorlarsa süresi belirlenirken bu işin yapılacağı süre sınırı net olarak belirlenebilir” dedi.
İhale şartlarına çalışma döneminin eklenebileceğini söyleyen Atabay, “Okulların tatil olduğu Ocak-Şubat döneminde bu kapı değişimlerinin yapılacağı gibi bir madde eklenebilir” anlatımında bulundu.
Kapıların iç mekânda değiştirilmesi nedeniyle kış döneminde çalışmanın mümkün olduğunu belirten Atabay, “Bu noktada öğrenciler varken bu ihalenin yapılması ve o tadilata girilmesinin de ciddi problem oluşturacağını düşünüyoruz” dedi.

Üç ilde 2 bin 110 kapı değişecek
Öte yandan Van, Hakkari ve Bitlis’teki ihaleler kapsamında kız öğrenci yurtları ve ilgili tesislerde toplam 2 bin 110 yangına dayanıklı kapının değiştirilmesi planlanıyor.
Van’da 1.746, Bitlis’te 304, Hakkari’de ise 60 kapının değiştirileceği çalışmaların milyonlarca liralık ihale bedelleriyle yapılması öngörülüyor. Van’daki çalışmanın 75, Bitlis’teki çalışmanın 45, Hakkari’deki çalışmanın ise 20 gün sürmesi planlanıyor.
Kapı değişimlerinin yanı sıra bazı yurtlarda duvar, sıva, boya ve kapı kasası gibi tadilatların da yapılacağı belirtilirken, öğrenciler yurtta kalırken çalışmaların hangi koşullarda yürütüleceği ve güvenliğin nasıl sağlanacağı soruları gündeme geldi.






