Türkiye genelinde milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren emekli zammı maratonu sürerken vefateden yakınlarının ardından aylık bağlanan hak sahipleri gözlerini yeni yıldaki maaş düzenlemelerine çevirdi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılması planlanan ocak zammı doğrudan bu hak sahiplerinin cüzdanlarına da yansıyacak. Mevzuat gereğince emekli taban maaşlarında gerçekleşen her türlü değişiklik veya enflasyon kaynaklı oransal artış dul ve yetimlerin hisse miktarlarına göre anında hesaplarına aktarılmaktadır.
Finansal tablonun şekillenmeye başladığı bu dönemde ekonomi yönetiminin açıklamaları ve piyasa analistlerinin enflasyon tahminleri yeni yıl tablolarını ortaya koymaktadır. Hak sahiplerinin ocak ayındaki maaş güncellemelerinden eksiksiz faydalanabilmesi için emekli kök maaşlarına yapılacak zam oranının kesinleşmesi beklenmektedir. Bu süreçte hem oransal enflasyon artışının hem de Meclis gündemine gelmesi beklenen en düşük emekli maaşı düzenlemesinin dul ve yetim aylıklarında ciddi bir dip sınırı oluşturacağı ifade edilmektedir.
Temmuz Dönemi Maaş Artışları Ve Hak Sahiplerinin Hisse Oranlarına Göre Mevcut Taban Tutarları
Yılın ikinci yarısında uygulanan zam oranları SSK ve Bağ-Kur emeklileri için %17,16 seviyesinde gerçekleşirken memur emeklileri enflasyon farkı ilavesiyle birlikte %13,52 oranında artış elde etmişti. Söz konusu oransal artışlar kanuni paylar doğrultusunda hak sahiplerinin hesaplarına tam olarak aktarıldı. Bununla beraber en düşük emekli aylığının 23552 TL seviyesine çıkarılması neticesinde dul ve yetimlerin de alabileceği en alt sınır maaş rakamları hisse oranlarına göre baştan belirlendi.
Uygulanan sistem kapsamında yetimlerin veya eşlerin tek başlarına ya da çocuklarla birlikte aylık alma durumlarına göre %25, %50 ve %75 gibi farklı hisse payları devreye girmektedir. Güncel verilere göre en düşük emekli maaşı tabanı baz alındığında %25 hisse alan bir hak sahibinin eline en az 5888 TL geçmektedir. %50 oranında hisseye sahip kişilerin taban ödemesi 11776 TL seviyesinde bulunurken %75 hisseyle aylık alan kişilerin ödeme alt sınırı ise 17664 TL olarak uygulanmaya devam etmektedir.
Ekonomistlerin Enflasyon Senaryolarına Göre Yeni Taban Maaş Ve Dul Yetim Maaşı Tahminleri
Uzmanların ve ekonomi analistlerinin son dönem enflasyon beklentileri üzerinden gerçekleştirdiği hesaplamalara göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilmesi muhtemel ocak zammı %10,11 civarında şekillenmektedir. Söz konusu oransal artışın aynen uygulanması ve taban emekli aylığı tutarının da aynı oran çerçevesinde yukarı taşınması halinde en düşük emekli maaşı 25933 TL seviyesine ulaşacaktır. Tabandaki bu muhtemel yükseliş doğrudan dul ve yetim aylıklarının alt sınırlarını da yukarı çekecektir.
Olası senaryolar çerçevesinde %25 hisse oranına sahip vatandaşların aylıkları yaklaşık 6483 TL sınırına yaklaşacaktır. Aynı hesaplama yöntemi sürdürüldüğünde %50 hisse üzerinden maaş alan kişilerin taban ödemesi 12967 TL civarına çıkarken %75 hisse payı bulunan hak sahiplerinin eline geçecek en düşük tutar ise yaklaşık 19450 TL seviyesinde gerçekleşecektir. Yapılacak bu tür artışlar sayesinde vefat eden sigortalının yakınları enflasyon karşısında korunmaya çalışılacaktır.
Zam Oranlarının Yasal Olarak Kesinleşme Süreci Ve Meclis Kararlarının Belirleyici Etkisi
Tüm bu rakamsal tahminlerin ve taban aylık senaryolarının hayat bulabilmesi için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak olan nihai enflasyon verileri kritik bir role sahiptir. Altı aylık enflasyon verilerinin netleşmesiyle birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin hak edeceği oransal zam kesinleşecek ve bu oran doğrudan hak sahiplerinin kök maaşlarına aktarılacaktır. Ancak taban maaş seviyesindeki artışların gerçekleşebilmesi için sadece enflasyon oranı yeterli olmamakta, yasal bir düzenlemeye de ihtiyaç duyulmaktadır.
Söz konusu taban maaş artışı için Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde hazırlanacak özel bir kanun teklifinin kabul edilmesi gerekmektedir. Eğer Meclis tarafından en düşük emekli aylığını yükselten yeni bir yasal düzenleme hayata geçirilmezse en düşük sınırdan aylık alan dul ve yetim vatandaşlar sadece kendi kök aylıklarına uygulanan %10,11 oranındaki enflasyon zammını alabilecektir. Bu nedenle yeni yılda ceplere girecek kesin tutarlar yasal sürecin tamamlanmasıyla netleşecektir.




