Televizyon dizilerinin sayıları artarken, Türkiye toplumu üzerindeki etkisi tartışma konusu olmaya devam ediyor. Van toplumunda aile bağları ve kültürel yapı değerleri hala önemini korurken, yurttaşlar ise dizilerin bu yapıyı bozduğunu ifade etti.

Van’da TOKİ’de kaza: 1’i ağır 3 yaralı
Van’da TOKİ’de kaza: 1’i ağır 3 yaralı
İçeriği Görüntüle

Özellikle hem şiddet hem de ahlaki boyutunu değerlendiren yurttaşlar, bu dizilerin kaldırılmasını istedi. Bazı yurttaşlar ise özellikle Kürt aile yapılarının kötü gösterildiğini ve bu durumdan rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

“Toplumun Aile Yapısına Zarar Veriyor”

Bahattin Yavuz, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da çekilen dizileri doğru bulmadığını belirterek, Kürt halkını küçük düşürdüğünü ifade etti: “Kesinlikle zarar veriyor. Mesela hele bu Doğu ve Güneydoğu’da çekilen dizileri gerçekten istemiyoruz. Bunları milletin toplumun ahlakıyla oynamak, milleti küçük düşürme, Kürt halkının geçmişini dünya karşısında küçük düşürme durumu var. Biz bunu kabul etmiyoruz. Gerçekten doğru değil. Hem şiddet var hem de ahlaki boyutunda da sıkıntılar var. O yüzden hiç mantıklı bulmuyorum bu dizileri. Çocuklarımız ister istemez izliyor ama keşke öyle bir imkanımız olsa da izlemeseler. Daha iyi olur ama maalesef hiçbir şeyin önüne geçemiyoruz. Bu diziler toplumun ahlakını bozmaya devam ediyorlar. Genellikle dizilerin halka verecek ne ahlaki ne de politik bir yönü var.”

Whatsapp Görsel 2025 10 20 Saat 20.56.45 831F7991

Kültürün önemine değinen Erkan Özdemir, “Bir toplum kültürel değerleriyle var olur ve kültürel değerleriyle yok olur. Ne köylü olabiliyoruz ne şehirli olabiliyoruz. Ne Türkiyeli kalabildik ne Avrupalı olabildik. Ve televizyon dizileri de topluma zarar veriyor tabi ki” dedi.

Dizlerin aile yapısını tamamen bozduğundan dert yanan İsmet Kaya, “Diziler çok zarar veriyor. Aile yapısını bozmuş tamamıyla. Yani insanlar artık televizyon seyretmeye korkuyor. Aile düzeni bozulmuş. Bir sürü dizi var. Hangisini örnek vereyim. Hepsi birbirinden uygunsuz. Gençler üzerinde etkisi daha fazla. Hele de kız çocukları üzerinde daha çok etkisi bulunuyor” İfadesini kullandı.

Whatsapp Görsel 2025 10 20 Saat 20.56.45 86E09A88

Diziler, özellikle çocuklara daha çok zarar veriyor”

Çocukların dizilerden daha çok etkilendiğine vurgu yapan Adil Işık, “Tabi aile yapısına zarar veriyor. Özellikle çocuklara daha çok zarar veriyor. Biz fazla etkilenmiyoruz. Ama daha güzel ve temiz konuları gösterseler daha iyi olur” yorumunda bulundu.

Kendilerinin bile bu dizi sahnelerinden etkilendiğini anlatan Erkan Çalır, şunları aktardı: “Bence televizyon dizilerinin Van toplumu üzerinde etkisi bayağı vardır. Diziler toplumumuz için o kadar uygun şeyler değil yani. Hele ki Van toplumuna hiç uygun değil. Kendimiz bile etkilenmeye başlıyoruz.”

Whatsapp Görsel 2025 10 20 Saat 20.56.45 F8A44007

“Mafyatik sahneler şiddeti özendiriyor”

Dizilerin durumları normalleştirdiğini ve mafyatik sahnelerin ise şiddeti özendirdiğini söyleyen Doğan Dağlar, “Toplumun ahlakını bozmaya devam ediyorlar. Kesinlikle zarar veriyor. Şimdi bakıyoruz mafyatik dizileri görüyoruz. Van'ın halini de görüyoruz. Van'da sürekli kavgalar, mafyatik hareketler, bunlar çoğu nereden kaynaklanıyor? Yani bence yüzde 70-80 dizilerden kaynaklandığını düşünüyorum ben. Yani durumu normalleştiriyorlar” şeklinde konuştu.

Whatsapp Görsel 2025 10 20 Saat 20.56.45 21A86Cb8

Whatsapp Görsel 2025 10 20 Saat 20.56.45 28F67Df7

Whatsapp Görsel 2025 10 20 Saat 20.56.45 B8F05Ef3

Muhabir: BELKIS YAYLA