Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da sanıkları arasında yer aldığı Kobani davasında yeni bir gelişme yaşandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının ardından Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilen dosyanın incelemeye alındığı bildirildi.
Yaklaşık 10 yıldır cezaevinde bulunan Demirtaş’ın hukuki durumuna ilişkin tartışmalar sürerken, istinaf mahkemesinin dosyaya ilişkin vereceği karar önem taşıyor. Ancak dosyanın incelemeye alınması, tek başına tahliye kararı verildiği veya tahliye kararının kesinleştiği anlamına gelmiyor.
Gözler Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nde
Kamuoyunda “Kobani davası” olarak bilinen davada Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Mayıs 2024'te kararını açıklamıştı. Demirtaş hakkında 42 yıl hapis cezası verilmiş, kararın gerekçesinin açıklanmasının ardından dosya istinaf incelemesine taşınmıştı.
Dosya, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Ceza Dairesi’ne gönderilmiş durumda. Mahkemenin incelemesi sonucunda yerel mahkeme kararının onanması, değiştirilmesi veya hukuki sürecin başka bir aşamaya taşınması gündeme gelebilecek.
Tahliye tartışması yeniden gündemde
Demirtaş’ın tahliye edilip edilmeyeceğine ilişkin tartışmalar, kamuoyunda “çerçeve yasa” olarak anılan düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından yeniden gündeme geldi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum da 17 Eylül’de yaptığı açıklamalarda yeni infaz düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Uçum’un açıklamalarına göre, Demirtaş’ın düzenlemeden yararlanmak için başvuru yapmasının önünde hukuki bir engel bulunmadığı belirtilirken, başvurunun otomatik olarak tahliye anlamına gelmeyeceği ve ilgili yargı merciinin değerlendirmesinin gerektiği ifade edildi.
Bahçeli’den Demirtaş mesajı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ağustos ayında yaptığı açıklamada Demirtaş’ın tahliyesine ilişkin, “Selahattin Demirtaş evine kavuşmalıdır” ifadesini kullanmıştı.
Bu açıklamaların ardından Demirtaş’ın hukuki durumuna ilişkin tartışmalar yeniden yoğunlaşırken, mevcut süreçte nihai hukuki sonuç açısından Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin incelemesi önem taşıyor.
AİHM kararları da dosyanın gündeminde
Demirtaş’ın tutukluluk süreci Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına da konu oldu. AİHM, Demirtaş hakkında daha önce çeşitli ihlal kararları verirken, 8 Temmuz 2025 tarihli kararında da tutukluluğa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kobani davasının istinaf incelemesinin ne zaman tamamlanacağı ve Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin nasıl bir karar vereceği ise önümüzdeki süreçte netleşecek.




