DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olması durumunda partisinin nasıl bir tutum alacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rudaw’a konuşan Çandar, olası bir desteğin Erdoğan’ın seçimlerde DEM Parti’ye ve Kürt seçmenin oylarına ihtiyaç duyup duymamasına bağlı olduğunu belirtti.
Çandar, Barış ve Demokratik Toplum Süreci kapsamında güven ortamının oluşması için Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması, kayyum uygulamalarının sona ermesi ve anayasal değişiklikler yapılması gerektiğini savundu.
“İki soruya cevap bulunmalı”
Erdoğan’ın yeniden aday olması halinde DEM Parti’nin destek verip vermeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Çandar, öncelikle iki konunun açıklığa kavuşması gerektiğini söyledi.
Çandar, ilk olarak Erdoğan’ın yeniden seçilebilmek için aritmetik açıdan DEM Parti’nin desteğine ihtiyaç duyup duymayacağının değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. İkinci sorunun ise Erdoğan’ın seçilmek için Kürt seçmenin oylarına ihtiyaç duyup duymayacağı olduğunu ifade etti.
Çandar, bu ihtiyacın ortaya çıkması durumunda Erdoğan’ın DEM Parti’nin desteğine ihtiyaç duyabileceğini savunarak, partinin tutumunun koşullara göre şekilleneceğini dile getirdi.
Anayasa’nın 42. ve 66. maddeleri için değişiklik talebi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis açılış konuşmasında süreç ve yeni anayasa konularına değinmesini değerlendiren Çandar, DEM Parti açısından Anayasa’nın 42. ve 66. maddelerinin değiştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Anayasa’nın 42. maddesi eğitim ve ana dilde eğitim tartışmalarıyla, 66. maddesi ise vatandaşlık tanımıyla ilgili düzenlemeleri içeriyor.
Çandar, yeni anayasa kapsamında vatandaşlık tanımının değiştirilmesi ve ana dilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması yönünde adımlar atılması halinde partilerinin tutumunun buna göre belirleneceğini ifade etti.
“Demirtaş serbest bırakılmalı”
Barış ve Demokratik Toplum Süreci’ne yönelik toplumsal güvensizliğin giderilmesi gerektiğini savunan Çandar, bu konuda somut adımlar atılmasını istedi.
Çandar, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını güven ortamının oluşması açısından önemli gördüğünü belirtti. Demirtaş’ın özgürlüğüne kavuşmaması halinde sürece ilişkin kuşkuların devam edeceğini öne sürdü.
Kayyum uygulamalarının sona ermesini istedi
Çandar, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının durumunu da gündeme getirdi. Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin görevden uzaklaştırılan eski başkanı Ahmet Türk ve diğer belediye başkanlarına yönelik uygulamaları eleştiren Çandar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Ahmet Türk ile yaptığı görüşmeleri hatırlattı.
Çandar, kayyum uygulamalarının sona ermesini sürece duyulan güvenin artırılması açısından gerekli gördüğünü ifade etti.
Öcalan’ın statüsü tartışmasına değindi
Çandar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a ilişkin açıklamalarını da değerlendirdi. Öcalan’ın süreçte üstleneceği rolün ve statüsünün somutlaştırılması gerektiğini savunan Çandar, bu konunun da sürecin ilerleyişi açısından önem taşıdığını belirtti.
Çandar’ın açıklamalarında Erdoğan’ın olası adaylığına ilişkin DEM Parti’nin tutumunun önceden kesinleşmiş bir destek kararından ziyade, seçim aritmetiği ve iktidarın atacağı siyasi ve hukuki adımlarla bağlantılı olduğu mesajı öne çıktı.




