Oylamada 88 milletvekili “hayır” oyu kullanırken, 6 milletvekili ise çekimser kaldı. Böylece 12 maddeden oluşan teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek kanunlaşmış oldu.

Çerçeve Yasa İçin Meclis’te 468 “Evet” Oy

Teklifin maddelerinin tek tek görüşülmesinin ardından kanunun tamamı için Genel Kurul’da oylama yapıldı.

Sonuçlara göre:

468 milletvekili “Evet”

88 milletvekili “Hayır”

6 milletvekili “Çekimser”

oy kullandı.

Oylama sonucunda Çerçeve Yasa, TBMM Genel Kurulu’ndan geçti.

Hangi Milletvekilleri Destek Verdi?

Çerçeve Yasa’nın kabul edilmesinde Meclis’teki geniş oy desteği dikkat çekti. 468 milletvekilinin “evet” oyu verdiği düzenlemeye 88 milletvekili karşı çıktı, 6 milletvekili ise çekimser kaldı.

Teklifin hangi siyasi parti gruplarından kaç milletvekilinin destek verdiği ve hangi milletvekillerinin “evet”, “hayır” veya “çekimser” oy kullandığı ise Meclis oylama kayıtları üzerinden takip edilebilecek.

12 Maddelik Düzenleme Neleri Kapsıyor?

Çerçeve Yasa, örgütün silah bırakması ve faaliyetlerini sona erdirmesine ilişkin şartların yerine getirilmesi halinde uygulanacak hukuki düzenlemeleri içeriyor.

Kanunun uygulanabilmesi için PKK/KCK ve bağlantılı yapıların fiili varlığını sona erdirdiğinin ve ellerindeki silah ve mühimmatın teslim edildiğinin güvenlik birimlerince tespit edilmesi, ardından bu tespitin Milli Güvenlik Kurulu tarafından teyit edilerek Resmi Gazete’de yayımlanması şartı getiriliyor.

Bazı Soruşturma ve Davalarda Erteleme Düzenlemesi

Kanunun önemli maddelerinden biri, belirli suçlarla ilgili soruşturma ve kovuşturmaların ertelenmesini öngörüyor.

Düzenleme kapsamında, üst sınırı 15 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda soruşturma ve kovuşturmaların 5 yıl, 15 yıldan fazla hapis cezası ile müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda ise 10 yılertelenebilmesi öngörülüyor.

Ancak örgüt faaliyeti kapsamında işlenen kasten öldürme suçları ile 1 Haziran 2005 tarihinden önce işlenen ve müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren bazı suçlar düzenlemenin dışında tutuluyor.

Tutukluluk ve Adli Kontrol Kararları Yeniden Ele Alınabilecek

Çerçeve Yasa kapsamında ertelenen soruşturma ve kovuşturmalarla bağlantılı tutuklama ve adli kontrol kararlarının da yeniden değerlendirilmesinin önü açılıyor.

Şartların oluşması halinde hakim veya mahkeme tarafından mevcut tedbirlerin kaldırılmasına karar verilebilecek. İstinaf ve temyiz aşamasındaki dosyalar bakımından da düzenlemede çeşitli hükümler yer alıyor.

Yeni Terör Suçu İşlenmesi Halinde Erteleme Kalkacak

Kanundan yararlanan kişiler açısından belirli bir denetim mekanizması da oluşturuluyor.

Erteleme süresi içerisinde yeni bir terör suçu işlenmesi halinde erteleme kararı kaldırılacak ve ilgili soruşturma veya kovuşturma kaldığı yerden devam edecek.

Belirlenen sürenin yeni bir terör suçu işlenmeden tamamlanması halinde ise ilgili dosyada kovuşturmaya yer olmadığına veya davanın düşmesine karar verilebilecek.

Hükümlüler İçin de İnfaz Ertelemesi

Düzenleme yalnızca soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki dosyaları değil, belirli şartları taşıyan hükümlülerin cezalarının infazını da kapsıyor.

Buna göre kapsam dahilindeki suçlardan 15 yıl veya daha az hapis cezasına mahkum edilenlerin cezalarının infazı 5 yıl, 15 yıldan fazla hapis cezası ile müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenlerin infazı ise 10 yıl süreyle ertelenebilecek.

Bu bölümde de örgüt faaliyeti kapsamında işlenen kasten öldürme suçları ile bazı eski tarihli ağır suçlar kapsam dışında bırakılıyor.

Süreci İzleyecek Yeni Kurul Oluşturulacak

Kanunla birlikte düzenlemenin uygulanmasını takip edecek bir kurul da oluşturuluyor.

Kurula Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlık edecek. Kurulda Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanlarının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, MİT Başkanı ve MGK Genel Sekreteri yer alacak.

Kurul, kanun kapsamında yürütülen çalışmaları değerlendirecek, gerekli gördüğü durumlarda alt komisyonlar oluşturabilecek ve ilgili kurum ya da kişileri toplantılara davet edebilecek.

TBMM Başkanlığı bünyesinde ise süreci izlemek amacıyla ayrıca bir İzleme Komisyonu kurulacak.

Silah ve Mühimmatlar Kayıt Altına Alınacak

Düzenlemenin bir diğer maddesi, teslim edilen veya beyan edilen silah, mühimmat, araç, gereç, patlayıcı madde ve diğer malzemelerin kayıt altına alınmasını içeriyor.

Bu işlemlerin nasıl yapılacağına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Numan Kurtulmuş: Çerçeve Yasa için ilk yorum
Numan Kurtulmuş: Çerçeve Yasa için ilk yorum
İçeriği Görüntüle

Başvurular İçin 6 Aylık Süre

Kanunun getirdiği düzenlemelerden yararlanmak isteyenler açısından da başvuru süresi belirleniyor.

Milli Güvenlik Kurulu kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından başvurular için 6 aylık süre öngörülüyor. Başvurular, ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına veya yetkilendirilecek kurumlara yazılı olarak yapılabilecek.

Görevlilere Hukuki ve Cezai Sorumluluk Muafiyeti

Kanunun uygulanması sırasında görev verilen kamu görevlileri açısından da özel bir sorumluluk düzenlemesi getiriliyor.

Kanunun amaçları doğrultusunda verilen görevleri yerine getiren kişilerin, bu görevleri nedeniyle hukuki, idari veya cezai sorumlulukla karşılaşmamasına yönelik hüküm bulunuyor.

Çerçeve Yasa Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

12 maddeden oluşan kanunun son maddelerinde yürürlük ve yürütme hükümleri yer alıyor.

Düzenlemeye göre kanun, Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yürürlüğe girecek.

Muhabir: Lokman Yiğit