Eski Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya, çerçeve yasaya ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. İlke TV’ye konuşan Kaya, Meclis’ten geçen düzenlemenin kapsamına dair kendisiyle ilgili önemli bir açıklama yaptı.

Kaya, çerçeve yasanın kendisini kapsadığını belirterek, düzenlemenin uygulanmaya başlanması halinde kendisinin de yasa kapsamında olacağını ifade etti.

Bekir Kaya: “Ben de bu yasanın kapsamı içindeyim”

Çerçeve yasa metninin kendisine yakın zamanda ulaştığını belirten Kaya, düzenlemenin uygulanma aşamasına ilişkin konuştu.

Kaya, “Millî Güvenlik Kurulu ne zaman karar alır ve uygulanmaya başlarsa, ben de bu yasanın kapsamı içindeyim” ifadelerini kullandı.

Kaya ayrıca kendisini ziyaret eden avukatlar ve siyasetçilerden aldığı bilgilere göre, yaklaşık 800-900 kişinin yasa kapsamı dışında kaldığını söyledi.

Çerçeve yasa Bekir Kaya’yı kapsıyor mu?

Kaya’nın açıklamasının ardından kamuoyunda merak edilen “Çerçeve yasa Bekir Kaya’yı kapsıyor mu?” sorusuna da yanıt gelmiş oldu.

Eski Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı, yaptığı değerlendirmede kendisinin düzenleme kapsamında olduğunu açıkça belirtti. Ancak uygulamanın başlaması için ilgili karar ve süreçlerin tamamlanması gerektiğine dikkat çekti.

Kaya’nın açıklaması, özellikle cezaevinde bulunan isimler açısından çerçeve yasanın nasıl uygulanacağı tartışmalarını da yeniden gündeme getirdi.

“Çerçeve yasa bir başlangıçtır”

Kaya, düzenlemeyi yalnızca hukuki yönüyle değerlendirmediğini belirterek, çerçeve yasayı 40 yılı aşkın süredir devam eden çatışmanın çözümünde yeni bir aşama olarak gördüğünü söyledi.

Hukuki açıdan metnin muğlak ve belirsiz noktaları olduğunu ifade eden Kaya, buna rağmen düzenlemenin önemini koruduğunu savundu.

Kaya, “Bütün bu eksiklerine rağmen, bunun arkasından adımlar atılacaksa o adımların önünü açmak için önemli bir metin” dedi.

“Silah bırakmak bir başlangıçtır”

Sürecin yalnızca silahların bırakılmasıyla sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Kaya, kalıcı bir çözüm için toplumsal dönüşüme ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kaya, “Silah bırakmak bir başlangıçtır, güvence ise toplumsal dönüşümdür” ifadeleriyle sürecin bundan sonraki aşamasına dikkat çekti.

2001’deki görüşmesini anlattı

Bekir Kaya, açıklamasında 2001 yılında avukat olarak Abdullah Öcalan’ı ziyaret ettiği döneme ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

O dönemde silahların bırakılması, siyasetin temel mücadele yöntemi olması ve ortak yaşam konusunda görüşler duyduğunu belirten Kaya, bugün gelinen aşamanın geçmişte ortaya konulan bu yaklaşımlarla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Değişti
Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Değişti
İçeriği Görüntüle

Gözler çerçeve yasanın uygulanmasında

Bekir Kaya’nın “Ben de bu yasanın kapsamı içindeyim” açıklaması sonrası gözler düzenlemenin uygulama sürecine çevrildi.

Kaya’nın açıklamasıyla birlikte “Bekir Kaya tahliye olacak mı?”, “Çerçeve yasa Bekir Kaya’yı kapsıyor mu?” ve “Çerçeve yasa ne zaman uygulanacak?” soruları da yeniden gündeme geldi.

Kaynak: İLKE TV