Türkiye genelinde etkisini sürdüren ılık bahar havası yerini Balkanlar üzerinden giriş yapacak olan serin ve yağışlı bir sisteme bırakmaya hazırlanıyor. Meteorolojik verilere göre özellikle İstanbul ve çevre illerde sert esen poyrazın etkisiyle hissedilen sıcaklıklar şimdiden düşüş eğilimine girdi. Kent genelinde termometreler gün içinde yüksek değerler gösterse de rüzgarın hızıyla birlikte vatandaşların dışarıda çok daha serin bir hava ile karşılaştığı gözlemleniyor.
Hafta ortasından itibaren etkisini artıracak olan bu yeni sistem Marmara Bölgesi başta olmak üzere yurdun batı kesimlerinde gökyüzünün tamamen kapanmasına neden olacak. Yarından itibaren kademeli olarak artacak olan bulutluluk oranı perşembe akşam saatlerinde yerini kuvvetli sağanak yağışlara bırakacak. Uzmanlar özellikle ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı vatandaşların tedbirli olması gerektiğini vurgularken sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin birkaç derece altına ineceği uyarısında bulunuyor.
Anadolu İçlerinde Gök Gürültülü Sağanak Yağışlar Bekleniyor
Hava tahmin raporlarına göre yağışlı hava dalgası sadece batı illeriyle sınırlı kalmayarak iç kesimlere ve güney bölgelere de sirayet edecek. Ankara'nın kuzey kesimleri başta olmak üzere İç Anadolu genelinde ve Akdeniz'in iç bölgelerinde yerel bazda kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağışlar görülmesi tahmin ediliyor. Bu durum tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde çiftçiler için hem bir can suyu niteliği taşıyor hem de ani baskınlara karşı dikkatli olunması gereken bir süreci işaret ediyor.
Afyonkarahisar, Konya ve İç Anadolu'nun kuzey hattında etkili olması beklenen bu hava durumu cuma gününden itibaren şiddetini daha da artıracak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan değerlendirmelere göre iç kesimlerdeki sıcaklık dalgalanması puslu ve sisli sabahların yaşanmasına da sebebiyet verebilir. Gece saatlerinde oluşacak bu atmosferik durumun özellikle sabahın erken saatlerinde yola çıkacak sürücüler için görüş mesafesini düşürebileceği aktarılıyor.
Yüksek Kesimlerde Kar Erimesi Ve Çığ Riski Uyarısı Yapıldı
Doğu Anadolu Bölgesi ve Karadeniz'in iç kesimlerinde ise durum biraz daha farklı bir boyutta seyrediyor. Bahar yağmurlarının sıcaklık artışıyla birleşmesi sonucunda yüksek kar örtüsüne sahip dik yamaçlarda kar erimeleri hız kazanmaya başladı. Yetkililer eğimli arazilerde çığ düşme riskinin oldukça yüksek olduğu konusunda bölge halkını ve dağcılık gibi faaliyetlerle ilgilenen kişileri kesin bir dille uyarıyor.
Özellikle Bingöl, Bitlis ve Hakkari gibi illerde etkili olması beklenen yağışların kar örtüsü üzerinde yumuşatıcı bir etki yaratması muhtemel görünüyor. Bu durumun dere yataklarındaki su seviyelerini yükseltebileceği ve ani taşkınlara zemin hazırlayabileceği bildiriliyor. Yerel yönetimlerin ve ilgili afet birimlerinin bu bölgelerde teyakkuz halinde olduğu, vatandaşların ise dik yamaçlardan uzak durmaları gerektiği sosyal medya ve haber kanalları aracılığıyla kamuoyuna duyuruluyor.
İstanbul İçin Afet Koordinasyon Merkezinden Kritik Açıklama
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Afet Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan son açıklamalarda kentin önümüzdeki günlerde yoğun bir yağış trafiğine gireceği belirtildi. Perşembe gününe kadar her ne kadar güneşli bir gökyüzü hakim olsa da hafta sonuna doğru sıcaklıkların hızla düşeceği ve yağışlı sistemin kenti tamamen etkisi altına alacağı öngörülüyor. Megakentte yaşayacak olan bu değişimle beraber sıcaklıkların beş dereceye kadar gerilemesi bekleniyor.
Cuma günü başlayacak olan sağanak yağışların cumartesi ve pazar günleri de aralıklarla devam edeceği tahmin ediliyor. AKOM yetkilileri nisan sonu ve mayıs başı itibarıyla görülecek bu yağışların baraj doluluk oranlarına olumlu katkı yapacağını ancak günlük yaşamı zorlaştırabileceğini ifade ediyor. Özellikle cuma günü beklenen yoğun yağışın iş çıkış saatlerinde trafik yoğunluğunu artırabileceği, bu sebeple toplu taşıma araçlarının kullanımının daha sağlıklı olacağı öneriliyor.




