Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Öztürk Emiroğlu, yerel basın mensuplarıyla bir araya gelerek üniversitenin gelecek planlarını ve bölgesel kalkınma vizyonunu paylaştı. Toplantıya Genel Sekreter H. Caner Akkurt, Kurumsal İletişim Ofisi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Öztürk ve Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Oya Malkoç katıldı. Yerel basından Barış Bilgin, Deniz Başlı, Dinçer Aktemur, Günay Nuh, Müjdat Bölük, Olgun Yıldız ve Özkan Karakaya da toplantıya iştirak etti.
Rektör Emiroğlu, yerel basının toplumun doğru ve tarafsız bilgilendirilmesinde üstlendiği öneme dikkat çekerek, "Basın, bir kentin sesi ve hafızasıdır. Yerel basın, üniversitenin gelişimini ve Ardahan'ın potansiyelini görünür kılan en güçlü paydaşlarımızdan biridir" dedi.
Yeni Akademik Programlar ve Eğitim Vizyonu
2025-2026 eğitim-öğretim yılı için planlanan yeni programlar arasında Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde “Beslenme ve Diyetetik”, Meslek Yüksekokulu’nda “Kozmetoloji” ve bölgesel potansiyeli değerlendiren “At Yetiştiriciliği” programları bulunuyor. Emiroğlu, “Kozmetoloji programı, Ardahan’ın endemik bitki örtüsünden elde edilecek doğal ürünleri markalaştırmayı hedefliyor. At yetiştiriciliği programı ise bölgesel hayvancılık ekonomisine katkı sağlayacak” dedi.
Çıldır Meslek Yüksekokulu’nda açılan “Mahkeme Büro Hizmetleri” programıyla öğrenci sayısı kısa sürede iki kattan fazla artarken, Göle ve Posof’taki altyapı iyileştirmeleriyle öğrenci memnuniyeti yükseldi.
Tarım, Hayvancılık ve Bilimsel Üretim
Ardahan Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Bilimleri Enstitüsü, bölgeye özgü Kavılca buğdayı üretimini bilimsel yöntemlerle yürütüyor. Emiroğlu, “Kavılca, düşük glüten ve yüksek besin değerine sahip nadir bir buğday türü. Üniversitemiz, üretimden işlenmeye kadar her aşamayı planlayarak ekonomik katma değer oluşturacak” dedi.
TANAP destekli Gezici Hayvan Hastanesi Projesi ile sahadaki veterinerlik hizmetleri ve halkın deneyimsel bilgisi bilimsel temele oturtulacak. 3.000 metrekarelik tesisin 2026 yatırım programına dahil edildiği belirtildi.
Bölgesel Ticaret ve Kalkınma Projeleri
Emiroğlu, Ardahan merkezine yakın kurulacak “Gümrükleme ve Lojistik Bölgesi” ile şehrin ticaret ve istihdam potansiyelinin artacağını söyledi. “Doğru konumlandırma ile Ardahan, eğitim ve ticarette bölgesel bir merkez hâline gelecek” dedi.



