Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) son kararları, siyasi partilerin mali denetimlerini gündeme taşıdı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara göre, As Parti, Genç Anadolu Partisi, Ebedi Nizam Partisi, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, Saadet Partisi ve Ayyıldız Partisi’nin belirli yıllara ait mali denetimleri tamamlandı.

Detaylara göre; Ebedi Nizam Partisi, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, Saadet Partisi ve Ayyıldız Partisi’nin 2019 yılı, Genç Anadolu Partisi’nin 2019 ve 2020 yılları, As Parti’nin ise 2023 yılı hesapları denetlendi.

Yüksek Mahkeme, As Parti’nin Anayasa Mahkemesi’ne hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzenini oluşturmadığını, hesabın dışında gelir ve gider gerçekleştirdiğini ve incelemeyi engelleyici eylemlerde bulunduğunu belirtti. Bu gerekçelerle As Parti hakkında, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu uyarınca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Ayrıca As Parti genel merkez hesabının denetiminin gerçekleştirilememesi nedeniyle, partinin 2023 yılı hesabının ilgili kanun uyarınca kabul edilmesi mümkün bulunmadı.

DEM Parti’den ‘İmralı tutanakları’ açıklaması: “Provokasyon girişimlerine itibar etmeyin”
DEM Parti’den ‘İmralı tutanakları’ açıklaması: “Provokasyon girişimlerine itibar etmeyin”
İçeriği Görüntüle

Öte yandan, mali denetimi yapılan diğer siyasi partilerin belirtilen yıllara ait kesin hesaplarının eldeki bilgi ve belgeler ışığında doğru, denk ve kanuna uygun olduğuna oybirliğiyle karar verildi.

Bu karar, siyasi partiler açısından hem hesap verebilirlik hem de denetim mekanizmalarının önemini bir kez daha gündeme taşıdı.

Kaynak: RUDAW