Ortadoğu’daki gerilim ve yükselen enerji fiyatlarının enflasyon endişelerini artırmasıyla altın ve gümüş fiyatları sert düştü.

2024/07/03/altin.jpeg

Çeyrek altın yüzde 7,45 değer kaybederkenspor altın ise yüzde 5,5 gerileyerek şubat başından bu yana en düşük seviyesine indi.

Ons altında düşüş Türkiye'de piyasaların kapalı olduğu günün ikinci yarısında hızlanarak 4 bin 502 dolar seviyesine kadar geriledi. Ons altın ocak sonunda 5 bin 600 dolarla rekor kırmıştı. Gram altın fiyatı ise 19.00 itibariyle 6500 lira seviyesine geriledi.

2024/10/14/gumus.png

Altınla benzer bir grafik sergileyen gümüş fiyatları da bugün yaklaşık yüzde 10 değer kaybederek 68 dolara geriledi. Gümüş de altın gibi ocak sonunda gördüğü 121,65 dolarla rekor kırmıştı.

Bir önceki günü 107,1 liradan kapatan gram gümüş fiyatı ise 19.00 itibariyle 98 lira seviyelerine gerilemiş durumda.

2. "Riskler Zaten Fiyatların İçinde"

Piyasa uzmanları, jeopolitik gerilimlerin çoğunun "beklenen" gelişmeler kategorisine girdiğini hatırlatıyor. Uzmanlara göre piyasalar, Orta Doğu’daki gerilimi aylar öncesinden fiyatlamaya başladı. Ani ve beklenmedik bir küresel nükleer çatışma veya petrol arzının tamamen kesilmesi gibi "Siyah Kuğu" olayları yaşanmadığı sürece, mevcut çatışmaların altın üzerindeki etkisi sınırlı kalıyor. Yatırımcılar artık her patlayan bombaya değil, merkez bankalarının ne diyeceğine bakıyor.

Rüyada şeyh görmek ne anlama gelir? Rüyada şeyhle konuşmanın yorumu
Rüyada şeyh görmek ne anlama gelir? Rüyada şeyhle konuşmanın yorumu
İçeriği Görüntüle

3. Likidite İhtiyacı ve Nakde Dönüş

Büyük kriz dönemlerinde bazen yatırımcılar, diğer piyasalardaki (borsa, kripto para vb.) zararlarını kapatmak veya nakit ihtiyaçlarını karşılamak için ellerindeki altını satmak zorunda kalabiliyor. Bu durum, talep artması gereken dönemde piyasaya arz sunulmasına neden oluyor. Özellikle bölge ülkelerindeki merkez bankalarının ve büyük fonların operasyonel giderler için altın likiditesini kullanması, fiyat artışını frenleyen bir diğer unsur olarak görülüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ