Enerji sektöründe bir süredir konuşulan sübvansiyon revizyonu çalışmaları son dönemeçte hız kazandı. Tüketim miktarı yüksek olan abonelerin enerji maliyetlerini doğrudan üstlenmesini amaçlayan kademeli tarife modelinde mevcut sınırların daha alt seviyelere çekilmesi hedefleniyor. Yetkililerin önümüzdeki aylarda kamuoyuna duyurması beklenen bu yeni düzenleme kapsamında, yıllık elektrik kullanımı belli bir eşiğin üstünde kalan mesken aboneleri doğrudan serbest piyasa koşullarına devredilecek. Bu durum, uzun süredir uygulanan devlet katkısının sona ermesiyle birlikte milyonlarca hanenin aylık faturalarında kayda değer bir artış riskini beraberinde getiriyor.

Sektör yetkililerinden sızan bilgiler doğrultusunda, enerji yönetiminin tüketim profillerini detaylı biçimde incelemeye aldığı belirtiliyor. Dağıtım şirketlerinden toplanan veriler ışığında şekillendirilecek olan yeni sınır değerleri, faturasını düzenli ödeyen ancak ortalama ev içi elektrik kullanımı standartların biraz üzerinde seyreden aileleri doğrudan etkileyecek. Devlet sübvansiyonunun çekilmesi durumunda tüketiciler doğrudan borsa fiyatlarına endeksli tarifeler üzerinden faturalandırılacak ve maliyetler mevcut tutarların yaklaşık 2 katına kadar tırmanabilecek.

Sübvansiyon Limitlerinde Aşamalı Düşüş Devam Ediyor

Enerji piyasasında kademeli tarife sistemine geçilmesiyle başlayan süreç, devlet desteğinin kademeli olarak azaltılması stratejisi doğrultusunda ilerliyor. Geçtiğimiz dönemlerde yıllık 5000 kilovatsaat düzeyinde belirlenen destek sınırı, zaman içinde yapılan düzenlemelerle 4000 kilovatsaat seviyesine kadar geriletilmişti. Tüketici alışkanlıklarını değiştirmeyi ve enerji tasarrufunu teşvik etmeyi amaçlayan bu adımlar, sistemin sürdürülebilirliği açısından kritik bir eşik olarak görülüyor.

Sonbahar döneminde açıklanması planlanan yeni takvim dâhilinde, dağıtım ağlarından elde edilen saha verileri eşliğinde nihai kararın verileceği ifade ediliyor. Masadaki senaryolara göre yıllık limitin 3000 veya 3500 kilovatsaat seviyesine düşürülmesi en güçlü olasılıklar arasında yer alıyor. Eşiğin bu seviyelere çekilmesi durumunda, standart iklimlendirme cihazları veya elektrikli ev aletlerini yoğun kullanan orta gelir grubundaki hanehalkı da yüksek tarife grubuna dâhil olma riskiyle karşı karşıya kalacak.

Uzmanlar Tarafından Yapılan Hesaplamalar Rakamları Ortaya Koyuyor

Konunun uzmanları ve enerji sektörünün deneyimli isimleri, limitlerin gerilemesi durumunda abonelerin karşılaşacağı mali tabloyu somut rakamlarla gözler önüne seriyor. Yıllık kullanım limiti 4000 kilovatsaat seviyesinde kaldığında aylık ortalama 344 kilovatsaat tüketen bir konutun faturası 986 TL civarında seyrediyor. Ancak limitlerin aşağı çekilmesi, destek kapsamındaki tüketici kitlesini önemli ölçüde daraltıyor ve faturalandırılacak tutarları yukarı çekiyor.

Yapılan detaylı analizlere göre, yıllık sınırın 3500 kilovatsaate düşürülmesi halinde aylık ortalama tüketimi 291 kilovatsaat olan haneler sübvansiyon dışına çıkacak. Sınırın 3000 kilovatsaate kadar indirilmesi durumunda ise günlük ortalama kullanımı sadece 8,21 kilovatsaat düzeyinde bulunan aboneler kapsama girecek. Bu da aylık bazda yaklaşık 250 kilovatsaat tüketen ve mevcut koşullarda 660 TL civarında fatura ödeyen abonelerin devlet desteğini tamamen kaybederek doğrudan son kaynak tedarik tarifesine aktarılması anlamına geliyor.

Milyonlarca Mesken Abonesi Yeni Tarifelerden Etkilenecek

Türkiye genelindeki konut abonelerinin önemli bir kısmını kapsayabilecek olan bu yeni karar, elektrik tüketim alışkanlıklarının yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılıyor. Evlerde kullanılan beyaz eşyaların enerji sınıfları, aydınlatma sistemleri ve iklimlendirme araçlarının kullanım süreleri fatura tutarlarını doğrudan etkileyen temel unsurlar arasında bulunuyor. Desteğin çekilmesiyle birlikte serbest piyasa maliyetlerine maruz kalacak olan tüketiciler, aynı miktarda elektrik kullansalar dahi çok daha yüksek tutarlı ödeme belgeleriyle karşılaşacak.

Ev Hayali Kuranlara Müjde: TOKİ 1 Milyon TL'nin Altında Evleri Satışa Çıkarıyor!
Ev Hayali Kuranlara Müjde: TOKİ 1 Milyon TL'nin Altında Evleri Satışa Çıkarıyor!
İçeriği Görüntüle

Yapılan hesaplamalar doğrultusunda, aylık ödemesi 830 TL seviyesini aşan geniş bir kitle yeni düzenlemenin hedef alanına giriyor. Son kaynak tedarik tarifesine geçiş yapılmasıyla birlikte devletin birim maliyetler üzerinden sağladığı yaklaşık %50 oranındaki indirim kaldırılmış olacak. Bu gelişme, piyasa koşullarındaki dalgalanmaların ve birim maliyet artışlarının doğrudan doğruya tüketiciye yansıtılmasına neden olacağı için hane bütçelerinde ciddi bir yük oluşturma potansiyeli taşıyor.

Enerji Yönetiminin Sonbahar Takvimi Belirleyici Olacak

Enerji sektöründe merakla beklenen bu karar için gözler sonbahar aylarında yapılacak resmi bilgilendirmelere çevrilmiş durumda. Bölgesel dağıtım şirketlerinin Eylül ayı boyunca toplayacağı saha ve sayaç verileri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve ilgili bakanlık birimleri tarafından detaylı analizlere tabi tutulacak. Toplanan veriler doğrultusunda Türkiye'nin genel tüketim haritası çıkarılacak ve yeni dönemin sınır değerleri netlik kazanacak.

Ekim ayı içerisinde duyurulması öngörülen yeni mevzuatın, takip eden yılın ilk gününden itibaren resmen yürürlüğe girmesi bekleniyor. Tüketicilerin mağduriyet yaşamaması ve beklenmedik maliyet artışlarıyla karşılaşmaması adına enerji tasarrufu yöntemlerine ağırlık vermeleri gerektiği vurgulanıyor. Önümüzdeki günlerde netleşecek olan karar, Türkiye'nin enerji politikasında destekleme modelinden serbest piyasa fiyatlandırmasına geçişin en somut adımlarından biri olarak tarihe geçmeye hazırlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi