Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren kamuoyunda 12. Yargı Paketi olarak bilinen kanun teklifi, çocuk adalet sisteminde önemli değişiklikler öngörüyor. Teklifin yasalaşması halinde ağır suç işleyen çocuklara yönelik cezalar artırılırken, anne ve babalara da yeni sorumluluklar ve yaptırımlar getirilecek.
Ağır Suç İşleyen Çocuklara Daha Sert Cezalar
18 maddeden oluşan kanun teklifine göre, kasten öldürme ve ağır yaralama gibi suçları işleyen çocuklara uygulanacak ceza süreleri artırılacak. Türk Ceza Kanunu'ndaki yaş küçüklüğüne ilişkin hükümler yeniden düzenlenirken, 12-15 ve 15-18 yaş grupları için ceza oranları yükseltilecek.
Düzenlemeyle birlikte bazı ağır suçlarda hâkimlere, yaş indirimi hükümlerini uygulamama yetkisi de tanınacak.
Anne ve Babalara Daha Fazla Sorumluluk
Teklif, ailelerin çocuk üzerindeki bakım, eğitim ve gözetim yükümlülüklerini de yeniden düzenliyor. Anne, baba, vasi veya çocuğun bakımından sorumlu kişilerin görevlerini ihmal etmesi ve bunun ağır suçlarla sonuçlanması halinde uygulanacak hapis cezalarının artırılması öngörülüyor.
Ayrıca, 15 yaşını doldurduktan sonra işlenen suçların, tekrar suç işlenmesi durumunda tekerrüre esas alınmasının önü açılıyor.
18 Yaş Altına Bıçak Satışı Yasaklanacak
Düzenlemeyle birlikte 18 yaşından küçüklere bıçak ve benzeri kesici aletlerin satışı yasaklanacak. Yasak, internet üzerinden yapılan satışları da kapsayacak.
Bu adımla çocukların kesici aletlere erişiminin sınırlandırılması hedefleniyor.
Dijital Denetim Dönemi Başlıyor
Teklifte yer alan "dijital risklerden korunma tedbiri" kapsamında mahkeme kararıyla çocukların telefon, tablet ve bilgisayar kullanımı belirli sürelerle denetlenebilecek.
Riskli görülen internet siteleri ve uygulamalara erişim de mahkeme kararı doğrultusunda sınırlandırılabilecek.
Rehabilitasyon Odaklı Yeni Uygulamalar
Kanun teklifinde cezaların yanı sıra çocukların yeniden topluma kazandırılmasına yönelik uygulamalar da yer alıyor. Kitap okuma, sosyal hizmet çalışmaları, çevre temizliği, bağımlılık tedavisi ve rehabilitasyon programları alternatif tedbirler arasında bulunuyor.
Ayrıca 15 yaşından küçük çocuklar hakkında sosyal inceleme raporu hazırlanması zorunlu hale getirilecek. Düzenlemeyle birlikte mevzuatta yer alan "suça sürüklenen çocuk" ifadesi kaldırılarak yerine "adli süreçteki çocuk" ifadesi kullanılacak.




